initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

6. Arkkitehtuurikohtaiset tiedot

[Vihje] Uusin julkaisutiedote WWW:ssä

Tätä julkaisutiedotetta saatetaan päivittää. Lukeaksesi Fedoran uusimman julkaisutiedotteen, mene osoitteeseen:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

Tässä osiossa on tiedotteita, jotka ovat laitearkkitehtuurikohtaisia.

6.1. RPM multiarch -tuki 64-bittisillä alustoilla (x86_64, ppc64)

RPM tukee saman paketin rinnakkaista asennusta useille arkkitehtuureille. Oletuspakettilistauksessa kuten rpm -qa saattaa näyttää siltä, kuin asennettuna olisi pakettien kaksoiskappaleita, koska arkkitehtuuria ei näytetä. Sen sijaan kannattaa käyttää komentoa repoquery, joka on osa pakettia yum-utils. Tämä komento näyttää arkkitehtuurin oletuksena. Suorita seuraava komento yum-utils-paketin asentamiseksi:

su -c "yum install yum-utils"

Käytä seuraavaa komentoa kaikkien pakettien luettelemiseksi arkkitehtuurien kanssa käyttäen rpm:ää:

rpm -qa --queryformat "%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}\n"

Voit lisätä tämän tiedostoon /etc/rpm/macros (järjestelmänlaajuinen asetus) tai tiedostoon ~/.rpmmacros (käyttäjäkohtainen asetus). Se muuttaa oletuskyselyn näyttämään arkkitehtuurin:

%_query_all_fmt      %%{name}-%%{version}-%%{release}.%%{arch}

6.2. PPC-kohtaiset asiat

Tämä osio käsittelee Fedoran PPC-laitteistoalustakohtaisia asioita.

6.2.1. PPC-laitevaatimukset

6.2.1.1. Suoritin ja muisti

  • Suoritin vähintään: PowerPC G3 / POWER3.

  • Fedora 9 tukee vain Apple Power Macintoshin ”New World” -sukupolvea, jota on toimitettu noin vuodesta 1999 lähtien. Vaikka ”Old World” -koneiden pitäisikin toimia, ne vaativat erillisen käynnistyslataajan, jota ei ole mukana Fedora-jakelussa.

  • Fedora 9 tukee IBM RS/6000-, pSeries-, iSeries-, IBM RS/6000- ja Cell Broadband Engine -koneita.

  • Fedora 9 tukee myös Sony PlayStation 3:a sekä Genesi Pegasos II:ta ja Efikaa.

  • Fedora 9 sisältää uutta laitetukea P.A. Semiconductorin ”Electra”-koneille.

  • Suositeltu tekstitilassa: 233 MHz G3 tai parempi, 128 MiB RAM.

  • Suositeltu graafisessa: 400 MHz G3 tai parempi, 256 MiB RAM.

6.2.1.2. Kiintolevytila

Kaikki paketit voivat viedä yhteensä yli 9 Gt levytilaa. Lopullinen koko riippuu asennettavasta spinistä ja asennuksen aikana valituista paketeista. Asennuksen aikana tarvitaan lisälevytilaa asennusympäristölle. Lisätila koostuu tiedoston /Fedora/base/stage2.img koosta (asennuslevyllä 1) sekä asennetun järjestelmän hakemiston /var/lib/rpm sisältämien tiedostojen koosta.

Käytännössä lisätilavaatimukset voivat vaihdella välillä 90 MiB minimiasennukselle ja 175 MiB lisää suuremmalle asennukselle.

Lisätilaa tarvitaan myös kaikelle käyttäjien datalle. Vähintään 5% vapaata tilaa pitäisi säilyttää, jotta järjestelmä toimii oikein.

6.2.2. 4 KiB:n sivut 64-bittisillä koneilla

Lyhyen kokeilun jälkeen 64 KiB:n sivuilla Fedora Core 6:ssa, PowerPC64-ydin on nyt vaihdettu takaisin 4 KiB:n sivuihin. Asennusohjelman pitäisi alustaa kaikki sivutusosiot automaattisesti uudelleen päivityksen aikana.

6.2.3. Apple-näppäimistö

Apple-järjestelmien Option-näppäin vastaa PC:iden Alt-näppäintä. Kun dokumentoinnissa tai asennusohjelmassa puhutaan Alt-näppäimestä, käytä Option-näppäintä. Joissakin näppäinyhdistelmissä saattaa joutua käyttämään Option-näppäintä yhdessä Fn-näppäimen kanssa, kuten Option+Fn+F3 virtuaalipäätteeseen tty3 vaihtamiseksi.

6.2.4. PPC-asennustiedot

Fedora-asennuslevy 1 on käynnistyvä (bootable) tuetuissa laitteistoissa. Lisäksi käynnistyvä CD-levykuva on levyn images/-hakemistossa. Nämä levykuvat käyttäytyvät eri tavoin riippuen järjestelmän laitteistosta:

  • Useimmilla koneilla käynnistyslataaja käynnistää automaattisesti sopivan 32-bittisen tai 64-bittisen asennusohjelman asennuslevyltä.

  • 64-bittinen IBM pSeries (POWER4/POWER5), nykyiset iSeries-mallit. Sen jälkeen, kun OpenFirmwarea on käytetty CD:ltä käynnistämiseen, käynnistyslatain yaboot käynnistää 64-bittisen asennusohjelman automaattisesti.

  • IBM:n ”vanha” iSeries (POWER4). Niin sanotut ”vanhat” iSeries-mallit, jotka eivät käytä OpenFirmwarea, tarvitsevat sen käynnistyslevykuvan käyttöä, joka on asennuspuun hakemistossa images/iSeries.

  • 32-bittinen CHRP (IBM RS/6000 ja muut). Sen jälkeen, kun OpenFirmwarea on käytetty CD:ltä käynnistämiseen, valitse linux32-käynnistyslevykuva boot:-kehotteessa 32-bittisen asennusohjelman käynnistämiseksi. Muuten 64-bittinen asennusohjelma käynnistyy ja epäonnistuu.

  • Genesi Pegasos II / Efika 5200B. Fedora-ydin tukee sekä Pegasosta että Efikaa ilman, että on tarvetta käyttää ”Device Tree Supplementia” osoitteesta powerdeveloper.org. Täyden ISO9660-tuen puuttuminen laiteohjelmistosta kuitenkin johtaa siihen, että CD:ltä käynnistäminen yabootin avulla ei ole mahdollista. Käynnistä sen sijaan ”netboot”-kuva, joko CD:ltä tai verkosta. Kuvan koon vuoksi laiteohjelmiston load-base-muuttuja on asetettava lataamaan tiedostoja suuresta osoitteesta, kuten 32 MiB:stä 4 MiB:n oletuksen sijaan.

    setenv load-base 0x2000000

    Syötä seuraava komento OpenFirmware-kehotteessa Efika-päivityksen (tarvittaessa) tai netboot-kuvan käynnistämiseksi CD:ltä:

    boot cd: /images/netboot/ppc32.img

    Tai verkosta:

    boot eth ppc32.img

    OpenFirmware on myös asetettava manuaalisesti, jotta asennettu Fedora-järjestelmä käynnistyisi. Aseta boot-device ja boot-file -ympäristömuuttujat sopiviin arvoihin siten, että yaboot ladataan /boot-osiolta. Esimerkiksi oletusasennus saattaa vaatia seuraavaa:

    setenv boot-device hd:0 
    setenv boot-file /yaboot/yaboot
    setenv auto-boot? true
    
  • PA Semi Electra. Electra-laiteohjelmisto ei tue vielä yabootia. Electralle asentamiseksi voidaan käynnistää ppc64.img-netboot-kuva. Asennuksen jälkeen laiteohjelmisto on manuaalisesti asetettava lataamaan asennettu ydin ja initrd/boot-osiolta. Lisätietoja on laiteohjelmiston dokumentaatiossa.

  • Sony PlayStation 3. PlayStation 3 -asennusta varten päivitä laiteohjelmisto ensin versioon 1.60 tai uudempaan. ”Other OS”-käynnistyslatain täytyy olla asennettuna flashille, osoitteen http://www.playstation.com/ps3-openplatform/manual.html ohjeiden mukaisesti. Sopiva käynnistyslatain-levykuva on Sonyn ”ADDON”-CD:llä, joka on saatavilla osoitteesta: ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/geoff/cell/.

    Kun käynnistyslatain on asennettu, PlayStation 3:n pitäisi käynnistyä Fedora-asennusmedialta. Huomaa, että verkkoasennus toimii parhaiten NFS:llä, koska se vie vähemmän muistia kuin FTP- tai HTTP-menetelmät. Valitsimen text käyttö pienentää myös asennusohjelman viemän muistin määrää.

    Saadaksesi lisätietoja Fedorasta ja PlayStation 3:sta tai Fedorasta PowerPC:llä yleensä, liity Fedora-PPC -sähköpostilistalle tai FreeNoden #fedora-ppc-kanavalle.

  • Verkkokäynnistys. Yhdistetyt levykuvat, jotka sisältävät asennusohjelman ytimen ja ramlevyn, ovat saatavilla asennuspuun hakemistosta images/netboot/. Ne on tarkoitettu käytettäväksi verkkokäynnistykseen TFTP:llä, mutta niitä voi käyttää monin tavoin.

    Yaboot-latain tukee TFTP-käynnistystä IBM pSeries- ja Apple Macintosh -koneilla. Fedora-projekti suosittelee yabootin käyttämistä netboot-levykuvien sijaan.

6.2.5. PPC-kohtaiset paketit

Paketti ppc64-utils on jaettu itsenäisiin paketteihin pääprojektin paketoinnin mukaisesti (ps3pf-utils, powerpc-utils, powerpc-utils-papr). Vaikka mkzimage -komentoa ei enää toimiteta, kernel-bootwrapper-paketin wrapper-komentotiedostoa voidaan käyttää:

wrapper -i initrd-${KERN_VERSION}.img -o zImage-${KERN_VERSION}.img vmlinuz-${KERN_VERSION} 

6.3. x86-kohtaiset asiat

Tämä osio käsittelee x86-laitteistoalustakohtaisia asioita.

6.3.1. x86-laitevaatimukset

Tiettyjen ominaisuuksien käyttämiseksi Fedora 9:ssä asennuksen aikana tai sen jälkeen tarvitset ehkä tietää joidenkin laitteistokomponenttien, kuten video- ja verkkokorttien, tietoja

6.3.1.1. Suoritin ja muisti

Seuraavat suoritinmäärittelyt on ilmaistu Intel-suorittimien mukaan. Muita Intel-yhteensopivia ja -vastaavia suorittimia, kuten AMD, Cyrix ja Via, voi myös käyttää Fedoran kanssa.

Fedora 9 vaatii Intel Pentium -suorittimen tai paremman ja on optimoitu Pentium 4:lle ja uudemmille suorittimille.

  • Suositeltu tekstitilalle: 200 MHz Pentium-luokkaa tai parempi.

  • Suositeltu graafiselle: 400 MHz Pentium II tai parempi.

  • Vähimmäis-RAM tekstitilassa: 128 MiB.

  • Vähimmäis-RAM graafiselle: 192 MiB.

  • Suositeltu RAM graafiselle: 256 MiB.

6.3.1.2. Kiintolevytila

Kaikki paketit voivat viedä yhteensä yli 9 Gt levytilaa. Lopullinen koko riippuu asennettavasta spinistä ja asennuksen aikana valituista paketeista. Asennuksen aikana tarvitaan lisälevytilaa asennusympäristölle. Lisätila koostuu tiedoston /Fedora/base/stage2.img koosta (asennuslevyllä 1) sekä asennetun järjestelmän hakemiston /var/lib/rpm sisältämien tiedostojen koosta.

Käytännössä lisätilavaatimukset voivat vaihdella välillä 90 MiB minimiasennukselle ja 175 MiB lisää suuremmalle asennukselle.

Lisätilaa tarvitaan myös kaikelle käyttäjien datalle. Vähintään 5% vapaata tilaa pitäisi säilyttää, jotta järjestelmä toimii oikein.

6.4. x86_64-kohtaiset asiat

Tämä osio käsittelee x86_64-laitteistoalustakohtaisia asioita.

6.4.1. Laitteistovaatimukset x86_64:lle

Tiettyjen ominaisuuksien käyttämiseksi Fedora 9:ssä asennuksen aikana tai sen jälkeen tarvitset ehkä tietää joidenkin laitteistokomponenttien, kuten video- ja verkkokorttien, tietoja

6.4.1.1. Muistivaatimukset x86_64:lle

  • Vähimmäis-RAM tekstitilassa: 256 MiB.

  • Vähimmäis-RAM graafiselle: 384 MiB.

  • Suositeltu RAM graafiselle: 512 MiB.

6.4.1.2. Kovalevytilavaatimukset x86_64:lle

Kaikki paketit voivat viedä yhteensä yli 9 Gt levytilaa. Lopullinen koko riippuu asennettavasta spinistä ja asennuksen aikana valituista paketeista. Asennuksen aikana tarvitaan lisälevytilaa asennusympäristölle. Lisätila koostuu tiedoston /Fedora/base/stage2.img koosta (asennuslevyllä 1) sekä asennetun järjestelmän hakemiston /var/lib/rpm sisältämien tiedostojen koosta.

Käytännössä lisätilavaatimukset voivat vaihdella välillä 90 MiB minimiasennukselle ja 175 MiB lisää suuremmalle asennukselle.

Lisätilaa tarvitaan myös kaikelle käyttäjien datalle. Vähintään 5% vapaata tilaa pitäisi säilyttää, jotta järjestelmä toimii oikein.

displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:33:41 $'); ?>