initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

7. Wat is Nieuw voor Ontwikkelaars

7.1. Run tijd

7.1.1. Python NSS verbindingen

Python verbindingen voor NSS/NSPR staan Python programma's toe om de NSS cryptografische bibliotheken te gebruiken voor SSL/TLS en PKI certificaat beheer. Het python-nss pakket geeft een Python verbinding met de NSS en NSPR ondersteunings bibliotheken.

Network Security Services (NSS) zijn een aantal bibliotheken die security-enabled client en server applicaties ondersteunen. Applicaties die gebouwd worden met NSS ondersteunen SSL v2 en v3, TLS, PKCS #5, PKCS #7, PKCS #11, PKCS #12, S/MIME, X.509 v3 certificaten en andere veiligheids standaarden. NSS heeft FIPS 140 validatie gekregen van NIST.

7.2. Java

7.2.1. De beste soort vrije software Java implentatie

Fedora bevat verscheidene beste soort vrije software Java(TM) implementaties, verkregen door actieve toepassing van innovatieve technologie integraties gemaakt door Fedora en anderen binnen upstream projecten. De implementaties geintegreerd in Fedora zijn gebaseerd op OpenJDK (http://openjdk.java.net/) en het IcedTea GNU/Linux distributie integratie project (http://icedtea.classpath.org/), of zijn gebaseerd op alternatieven zoals de GNU Compiler for Java (GC) - http://gcc.gnu.org/java en de GNU Classpath core libraries (http://www.gnu.org/software/classpath/). Alle Fedora innovaties zijn upstream gebracht om de breedst mogelijke integratie te krijgen van de technologien in algemene Java implementaties.

De implementatie van OpenJDK 6 in Fedora 10 gebruikt de HotSpot virtuele machine runtime compiler op x86, x86_64, en SPARC. Op PowerPC (PPC) gebruikt het de zero interpreter, welke langzamer is. Op alle architecturen is een alternative implementatie gebaseerd op GCJ en GNU Classpath opgenomen dat een ahead-of-time compiler bevat om native binaries te maken.

Fedora binaries voor geselecteerde architecturen (op dit moment alleen x86 en x86_64 gebaseerd op OpenJDK) zijn getest tegen de Java Compatibility Kit (JCK) door Red Hat om 100% compatibiliteit te garanderen met de Java Specification (JDK 1.6 op dit moment).

7.2.2. Omgaan met Java Applets en web start toepassingen

In Fedora 10 is gcjwebplugin vervangen door IcedTeaPlugin welke niet-vertrouwde applets veilig in een Web browser draait en welke op alle architecturen werkt. Je kunt zien welke Applet Plugins zijn geinstalleerd door about:plugins in te typen in Firefox. De nieuwe plugin voegt ondersteuning toe voor de JavaScript brug (LiveConnect) dat in eerdere versies ontbrak. Voor meer informatie over "bytecode-to-JavaScript brug (LiveConnect)", refereer je naar het bug rapport:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=304021

Terugkoppeling op de veiligheids policy wordt op prijs gesteld. Als je vermoedt dat de veiligheids policy te beperkend is voor het aanzetten van beperkte applets, volg je deze werkwijze:

  • Voer het firefox -g commando uit in een terminal venster om te zien welke beperkingen er zijn.

  • Sta dan de beperkte toestemming toe in het /usr/lib/jvm/java-1.6.0-openjdk-1.6.0.0/jre/lib/security/java.policy bestand.

  • Dien een fout rapport in, zodat jouw uitzondering toegevoegd kan worden aan de veiligheids policy van het pakket. Deze uitzonderingen toevoegen aan het pakket voorkomt dat systeem eigenaren in de toekomst het policy bestand moeten aanpassen.

Experimentele Web Start (javaws) ondersteuning via NetX is toegevoegd aan de IcedTea repository. Als een Java Network Launching Protocol (.jnlp) bestand ingebed is op een web pagina kun je het openen met de IcedTea Web Start (/usr/bin/javaws). Voor meer informatie over NetX, refereer je naar:

http://jnlp.sourceforge.net/

7.2.3. Nieuwe integratie met andere Fedora technologien

Middels het IcedTea project, is OpenJDK geintegreerd met verschillende nieuwe technologien die ook onderdeel zijn van Fedora 10.

7.2.3.1. VisualVM integratie door middel van de NetBeans werkomgeving

VisualVM (jvisualvm) biedt een grafisch overzicht van alle lokale of op afstand draaiende Java toepassingen, laat je alle draaiende threads, classes, en objecten toegewezen door de toepassing zien door het nemen thread dumps, heap dumps, en andere lichtgewicht karakterschets gereedschappen.

7.2.3.2. PulseAudio integratie voor javax.sound

PulseAudio integratie geeft alle voordelen van PluseAudio aan elke java toepassing die het javax.sound pakket gebruikt.

7.2.3.3. Integratie van Mozilla Rhino - JavaScript

Rhino is een pure-Java JavaScript implementatie van Mozilla en biedt een gemakkelijke vermenging van Java en JavaScript voor ontwikkelaars door gebruik van het javax.script pakket.

7.2.3.4. Andere verbeteringen

In Fedora 10 is ook Java cryptografie (javax.crypto) volledig ondersteund zonder enige (regionale) restricties.

7.2.4. Fedora en JPackage

Fedora 10 bevat vele pakketten afgeleid van het JPackage Project.

http://jpackage.org

Sommige van deze pakketten zijn in Fedora aangepast om afhankelijkheden van eigendomsmatige software te verwijderen en om gebruik te maken de ahead-of-time compilatie eigenschappen van GCJ. Gebruik de Fedora repositories om deze pakketten te vernieuwen, of gebruik de JPackage repository voor pakketten die niet door Fedora geleverd worden. Refereer naar de JPackage·website voor meer informatie over het project en de software die het biedt.

[Warning] Vermengen van Pakketten van Fedora en JPackage

Onderzoek de compatibiliteit van pakketten voordat je software installeert van zowel de Fedora als de JPackage repositories op hetzelfde systeem. Pakketten die niet verenigbaar zijn kunnen ingewikkelde problemen veroorzaken.

7.2.5. Opmerking over vernieuwen vanaf Fedora 8 - OpenJDK Vervangt IcedTea

Sinds Fedora 9 zijn de pakketten genaamd java-1.7.0-icedtea* in Fedora 8 herbenoemd naar java-1.6.0-openjdk*. De Fedora 8 IcedTea pakketten volgden de onstabiele OpenJDK 7 tak, terwijl de java-1.6.0-openjdk* pakketten de stabiele OpenJDK 6 tak volgen. Alle upstream IcedTea bronnen zijn toegevoegd aan de java-1.6.0-openjdk SRPM.

Als je upgrade van een installatie gebaseerd op Fedora 8 die IcedTea nog geinstalleerd heeft, gebeurt de pakket overgang niet automatisch. De pakketten gerelateerd aan IcedTea en gebaseerd op OpenJDK 7 moeten eerst verwijderd worden, daarna kunnen de nieuwe OpenJDK 6 pakketten geinstalleerd worden.

      su -c 'yum erase java-1.7.0-icedtea{,-plugin}' su -c 'yum install java-1.6.0-openjdk{,-plugin}'
    

Vernieuwen vanaf Fedora 9 vereist geen speciale aktie.

7.3. Hulpmiddelen

Deze sectie beschrijft verschillende ontwikkel gereedschappen en mogelijkheden.

7.3.1. Eclipse

Deze vrijgave van Fedora bevat Fedora Eclipse, gebaseerd op de Eclipse SDK versie 3.4. De 3.4 serie van vrijgaves heeft een "Wat is nieuw in 3.4" pagina:

http://help.eclipse.org/stable/index.jsp?topic=/org.eclipse.platform.doc.user/whatsNew/platform_whatsnew.html

Vrijgave informatie specifiek voor 3.4 is ook beschikbaar.

http://www.eclipse.org/eclipse/development/readme_eclipse_3.4.html

Sommige van de opmerkingswaardige eigenschappen in 3.4 zijn een aantal verbeteringen in het hanteren van bladwijzers, eenvoudiger manieren voor het vinden en installeren van plugins, en extra hulp met bewerken.

7.3.1.1. Extra plugins

Deze vrijgave van Fedora bevat plugins voor C/C++ (eclipse-cdt), RPM specfile bewerken (eclipse-rpm-editor), PHP (eclipse-phpeclipse), Subversion (eclipse-subclipse), SELinux (eclipse-slide) en (eclipse-setools), reguliere expressie testen (eclipse-quickrex), Fortran (eclipse-photran), Bugzilla integratie (eclipse-mylyn), Git (eclipse-egit), Perl (eclipse-epic), Checkstyle (eclipse-checkstyle), en Python (eclipse-pydev).

7.3.1.2. Vertalingen van het Babel project - eclipse-nls

Deze vrijgave bevat ook de Babel taal pakketten, welke vertalingen geven voor Eclipse en Eclipse plugins voor een aantal talen. Merk op dat sommige van de talen een erg lage dekkingsgraad hebben: zelfs als je de talen hebt geinstalleerd, zul je waarschijnlijk nog veel zinnen in het Engels zien. Het Babel project accepteert bijdrages als je hen wilt helpen met hun vertaal inspanning.

http://www.eclipse.org/babel/

7.3.1.3. Upgraden van Fedora 9

Gebruikers die upgraden van Eclipse 3.3 moeten elke plug-in migreren die ze hebben geinstalleerd van andere bronnen dan RPM's. De eenvoudigste manier om dit te doen is opnieuw installeren. Ontwikkelaars van plug-in's die migreren van 3.3, refereren naar de "Plug-in Migration Guide".

http://help.eclipse.org/ganymede/nav/2_3

7.3.2. Emacs

Fedora 10 bevat Emacs 22.2.

Naast een groot aantal fout herstellingen, bevat Emacs 22.2 nieuwe ondersteuning voor de Bazaar, Nercurial, Monotone, en Git versie beheerssystemen, nieuwe belangrijke manieren voor het bewerken van CSS, Vera, Verilog, en BibTeX stijl bestanden, en verbeterde ondersteuning voor schuivende tekst in de Image mode.

Voor een uitgebreide beschrijving van de veranderingen zie het Emacs nieuws voor deze vrijgave (http://www.gnu.org/software/emacs/NEWS.22.2).

7.3.3. GCC Compiler Collectie

Deze uitgave van Fedora is gebouwd met GCC 4.3.2, welke meegeleverd is met de distributie.

Voor meer informatie over GCC 4.3, refereer je naar:

http://gcc.gnu.org/gcc-4.3/

7.3.3.1. Target specifieke verbeteringen
7.3.3.1.1. IA-32 x86-64

ABI veranderingen

  • Te beginnen met GCC 4.3.1 worden decimale drijvende komma variabelen verbonden met hun natuurlijke grenzen als ze worden doorgegeven op de stack voor i386.

Commando-regel veranderingen

  • Te beginnen met GCC 4.3.1 is de -mcld optie toegevoegd om automatisch een cld instructie te genereren in de proloog van functies die string instructies gebruiken. Deze optie wordt gebruikt om compatibel te blijven met sommige operating systemen en kan standaard worden gebruikt voor 32-bit x86 targets door GCC te configureren met de --enable-cld configuratie optie.

7.3.4. Verbeterde Haskell ondersteuning

Fedora 10 introduceert betere ondersteuning voor Haskell. Met een nieuwe reeks van pakket richtlijnen en gereedschappen, is het ongelofelijk eenvoudig om elk Haskell programma te ondersteunen dat de Glasgow Haskell Compiler gebruikt. Pakket creatie en gebruik, het gebruik van Fedora's kwaliteits gereedschappen en een paar nieuwe vrienden is nog nooit eenvoudiger geweest. Omdat ondersteuning voor Haskell groeit zal er voortdurende ontwikkeling voor Haskell zijn als meer bibliotheken worden geintroduceert.

Pakket creatie is erg eenvoudig. Haskell geeft al de infrastructuur voor het consistent compileren en gebruiken van pakketten. Een pakket opzetten voor Fedora kost weinig tijd, wat betekent dat code die werkt in Haskell ook zal werken in Fedora.

Fedora levert ook gereedschappen voor het gebruik in ondernemingen van Fedora pakketten. Met de toevoeging van Haskell aan Fedora, staat het de ontwikkelaar nu vrij om toepassingen op ondernemings nivo te schrijven in Haskell en zich zeker te voelen dat de code gebruikt kan worden in Fedora.

https://fedoraproject.org/wiki/Features/GoodHaskellSupport

7.3.5. Objective CAML OCaml Dekking Uitgebreid

Fedora 10 bevat de OCaml 3.10.2 geavanceerde programmeer taal en een zeer uitgebreide lijst van pakketten:

http://cocan.org/getting_started_with_ocaml_on_red_hat_and_fedora#Package_status

OCaml was beschikbaar als een vernieuwing in Fedora 9 maar niet in de eerste vrijgave.

7.3.6. NetBeans

Deze vrijgave van Fedora bevat NetBeans IDE, versie 6.1. NetBeans IDE is een Integrated Develpment Environment (IDE) voor Java, C/C++, Ruby, PHP, etc. Standaard configuratie van de NetBeans IDE (Java SE IDE configuratie) ondersteunt ontwikkeling van programma's voor het Java platform, Standard Edition (Java SE), inclusief ontwikkeling van de modules voor het NetBeans platform.

De NetBeans IDE is een modulair systeem en bevat faciliteiten voor vernieuwen en installeren van plugins. Er is een breed spectrum van plugins voor de NetBeans IDE die worden geleverd door leden van de gemeenschap en door derden.

7.3.6.1. NetBean hulpbronnen

7.3.7. AMQP Infrastructuur

Het AMQP Infrastructure pakket is een onderdeel van het Red Hat Enterprse MRG. Het pakket staat de ontwikkeling toe van schaalbare, interoperabele, en hoge performance applicaties voor bedrijven.

Meer specifiek bevat het het volgende:

  • AMQP (protocol versie 0-10) boodschap regelaar/server

  • Client aansluitingen voor C++, Python, en Java (met gebruik makende van de JMS interface)

  • Een aantal commando regel interface configuratie/beheer toepassingen

  • Een snelle asynchrone boodschap bergplaats voor duurzame boodschappen en berichten configuratie.

7.3.7.1. AMQP hulpbronnen

Voor meer informatie, refereer je naar de volgende bronnen:

7.3.8. Gereedschappen voor het bouwen van hulpmiddelen

Hulpmiddelen zijn voor-geinstalleerde en voor-geconfigureerde systeem images. Dit pakket bevat gereedschappen en meta-data dat het voor ISV's, ontwikkelaars, OEM's, etc. gemakkelijker maakt om virtuele hulpmiddelen te maken en te gebruiken. De twee onderdelen van deze mogelijkheid zijn de ACT (Appliance Creation Tool) en de AOS (The Appliance Operating System). Installeer het appliance-tools pakket met Software Toevoegen/Verwijderen of yum.

7.3.8.1. Appliance Creation Tool

Het Appliance Creation Tool is een gereedschap dat Appliance Images aanmaakt van een kickstart bestand. Dit gereedschap gebruikt de live CD creator API alsook aanpassingen aan de live CD API dat het toestaat om multi-gepartitioneerde schijf images aan te maken. Deze schijf images kunnen dan opgestart worden in een virtuele container zoals Xen, KVM, en VMware. Dit gereedschap is toegevoegd aan het appliance-tools pakket. Dit pakket bevat gereedschappen voor het bouwen van appliance images op Fedora gebaseerde systemen inclusief afgeleide distributies zoals RHEL, CentOS, en anderen.

7.3.8.2. Appliance Operating Systeem

Het Appliance Operating Systeem is een omlaag geschaalde versie van Fedora met een kleine omvang. Het bevat alleen de pakketten doe nodig zijn om een appliance te draaien. De hardware die door deze afgeleide van Fedora ondersteund wordt is beperkt, primair is de aandacht voor virtuele containers zoals KVM en VMware. Het doel is om een basis te maken waarop ontwikkelaars hun applicaties kunnen bouwen door alleen pakketten mee te nemen die voor hun software vereist is.

7.3.8.3. Hulpbronnen voor gereedschappen voor het bouwen van hulpmiddelen

Appliance Tool Project Site: http://thincrust.net/

7.4. Linux kernel

[Tip] Verkeerde of verouderde inhoud?

Deze inhoud kan verkeerd of verouderd zijn, het is niet vernieuwd sinds de Fedora 9 vrijgave informatie.

Deze sectie behandelt veranderingen en belangrijke informatie met betrekking tot de op 2.6.27 gebaseerde kernel in Fedora 10.

7.4.1. Versie

Fedora kan additionele patches aan de kernel bevatten voor verbeteringen, bug fixes of additionele mogelijkheden. Vanwege deze redenen kan het zijn dat de Fedora kernel niet regel-voor-regel gelijk is aan de zogenaamde vanilla kernel afkomstig van de kernel.org web site:

http://www.kernel.org/

Om een lijst te verkrijgen van deze patches, download het source RPM pakket en voer het volgende commando uit:

      rpm -qpl kernel-<version>.src.rpm
    

7.4.2. Veranderingen

Om een lijst met veranderingen aan het pakket te verkrijgen, voer het volgende commando uit:

      rpm -q --changelog kernel-<version>
    

Als je een gebruikersvriendelijke versie nodig hebt van de lijst met veranderingen, zie http://wiki.kernelnewbies.org/LinuxChanges. Een korte en volledige 'diff' van de kernel is beschikbaar op http://kernel.org/git. De Fedora kernel versie is gebaseerd op boom van Linus.

Aanpassingen gemaakt voor de Fedora versie zijn beschikbaar op http://cvs.fedoraproject.org.

7.4.3. Kernel smaken

Fedora 10 bevat de volgende kernel builds:

  • Oorspronkelijke kernel, voor het gebruik in de meeste systemen. Geconfigureerde bron code is beschikbaar in het kernel-devel pakket.

  • De kernel-PAE, voor gebruik in 32-bit x86 systemen met meer dan 4GiB RAM, of voor CPU's die een NX (No eXecute) mogelijkheid hebben. Deze kernel ondersteunt zowel uniprocessor als multi-processor systemen. Geconfigureerde bron code is beschikbaar in het kernel-PAE-devel pakket.

  • Debug kernel, voor het onderzoeken van kernel problemen. Geconfigureerde bron code is beschikbaar in het kernel-debug-devel pakket.

Je kunt kernel headers voor alle kernel varianten tegelijkertijd installeren. De bestanden worden geinstalleerd in de /usr/src/kernels/<version>[-PAE|-xen|-kdump]-<arch>/ boom. Gebruik het volgende commando:

      su -c 'yum install kernel{,-PAE,-xen,-kdump}-devel'
    

Selecteer een of meer van deze smaken, gescheiden door komma's zonder spaties, zoals gewenst. Voer het root wachtwoord in wanneer daarom gevraagd wordt.

[Note] De x86 kernel bevat Kdump

Zowel de x86_64 als de i686 kernel zijn nu relocateerbaar, ze vereisen dus geen aparte kernel meer voor kdump functionaliteit. PPC64 vereist nog steeds een aparte kdump kernel.

[Note] Kernel Bevat Paravirtualisatie

Zowel de x86_64 als de i686 kernels bevatten paravirt_ops ondersteuning en er is geen aparte kernel meer nodig voor het draaien onder een Xen hypervisor. Voor meer informatie refereer je naar Section 8.3.1, “Verenigde kernel image”.

[Note] De standaard kernel biedt SMP

Er is geen afzonderlijke SMP kernel beschikbaar voor Fedora op het i386, x86_64 en ppc64 platform. Multiprocessor-ondersteuning wordt aangeboden door de standaard kernel.

[Note] PowerPC kernel ondersteuning

Er is geen ondersteuning voor Xen of kdump voor de PowerPC architectuur in Fedora. De 32-bit PowerPC heeft nog steeds een afzonderlijke SMP kernel.

7.4.4. Voorbereiden op kernel ontwikkeling

Fedora 10 bevat niet meer het kernel-source pakket wat in oudere versies beschikbaar was omdat nu alleen het kernel-devel pakket nodig is om externe modules te bouwen. Geconfigureerde bron code is beschikbaar als beschreven in Section 7.4.3, “Kernel smaken”.

[Important] Bouwen van Aangepaste Kernel

Voor informatie over kernel ontwikkeling en het werken met aangepaste kernels, refereer je naar http://fedoraproject.org/wiki/Building_a_custom_kernel

7.4.5. Rapporteren van bugs

Refereer naar http://kernel.org/pub/linux/docs/lkml/reporting-bugs.html voor informatie over het rapporteren van fouten in de Linux kernel. Je kunt ook http://bugzilla.redhat.com gebruiken voor het rapporteren van fouten die specifiek voor Fedora zijn.

7.5. Embedded Ontwikkeling

Fedora 10 bevat een aantal pakketten om de ontwikkeling van embedded toepassingen te ondersteunen op verscheidene targets. Er is een brede ondersteuning voor de AVR en verwante onderdelen als ook voor de Microchip PIC. Bovedien zijn er pakketten om ontwikkeling te ondersteunen op ouder, minder populaire onderdelen zoals de Z80, 8051, en anderen. Voor een meer complete beschrijving ga naar http://fedoraproject.org/wiki/Packages_For_Embedded_Development.

7.5.1. avr-binutils

Deze vrijgave bevat versie 2.18 van avr-binutils. Naast een groot aantal herstelde problemen, bevat deze vrijgave een nieuw gereedschap, windmc, om een Windows compatibele boodschap compiler te bieden.

7.5.2. dfu-programmer

Versie 0.4.6 van dfu-programmer is onderdeel van Fedora 10. 4k bootloaders worden nu ondersteund en eeprom flash en eeprom dump worden nu ondersteund. Vrijgave informatie en ook een forum specifiek voor deze versie kun je vinden op http://dfu-programmer.sourceforge.net/.

7.5.3. gputils

gputils is vernieuwd naar versie 0.13.6 welke ondersteuning bevat voor veel meer PIC18 processoren en bovendien ondersteuning het nieuwe COFF bestandsformaat voor Microchip. Details vind je op http://gputils.sourceforge.net/.

7.5.4. piklab

Fedora 10 bevat versie 3.5.10 van de populaire IDE piklab. Deze versie ondersteunt nu de Microchip ICD2 en PICkit in-circuit debuggers en bovendien een aantal andere verbeteringen. piklab ondersteunt nu de volgende gereedschapsketens; gputils, C30 en C18, PICC, JAL, BoostC, CCS, MPC en CC5X. Veel van deze gereedschapsketens gebruiken Windows executables met behulp van Wine. Zie http://piklab.sourceforge.net/ voor volledige details.

Merk op dat de executable namen voor sdcc zijn veranderd ( zie hieronder). Omdat piklab geen configuratie van executable namen aanbiedt, maar wel configureerbare paden, moet de gebruiker van piklab/sdcc bestanden die beginnen met sdcc- copieren van /usr/bin naar /usr/local/bin en de paden in piklab aanpassen totdat dit probleem opgelost is.

[Note] Windows Map Namen

Microchip heeft de neiging om een aantal spaties in hun standaard installatie mappen te gebruiken. Om deze paden geconfigureerd te krijgen in piklab kan behoorlijk verwarrend zijn, dus een dual-boot gebruiker kan er voor kiezen om bestanden te copieren naar de /usr/local boom in plaats van het aankoppellen van de Windows drive en direkt naar de bestanden in de Microchip installatie te refereren. Dit beteft niet alleen executables, maar ook linker scripts, headers en bibliotheken.

7.5.5. sdcc

Versie 2.8.0 van de Small Device C Compiler is onderdeel van Fedora 10. Deze versie biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de versie in Fedora 9. Sommige van deze veranderingen zullen resulteren in veranderingen in de bron code, dus gebruikers moeten de package>sdcc

7.6. KDE 3 Ontwikkel Platform en Bibliotheken

Fedora bevat nu KDE 4, en biedt niet langer KDE 3 als een volledige desktop omgeving. Fedora levert de volgende KDE 3.5 bibliotheek pakketten voor het draaien en bouwen van de vele bestaande KDE 3 applicaties.

  • qt3, qt3-devel (en andere qt3-* pakketten): Qt 3.3.8b

  • kdelibs3, kdelibs3-devel : KDE 3 bibliotheken

  • kdebase3, kdebase3-pim-ioslaves, kdebase3-devel: KDE 3 kern bestanden vereist door sommige toepassingen

Bovendien, het KDE 4 kdebase-runtime pakket, welke khelpcenter levert, zet ook khelpcenter op als dienst voor KDE 3 applicaties, zodat hulp in KDE 3 toepassingen werkt. De KDE 3 versie van khelpcenter wordt niet meer geleverd, en de KDE 4 versie wordt in plaats hiervan gebruikt.

Deze pakketten zijn ontworpen om:

  • te voldoen aan de Filesystem Hierarchy Standard (FHS), en

  • helemaal veilig te zijn voor het installeren parallel met KDE 4, inclusief de -devel pakketten.

Om dit te bereiken hebben de Fedora KDE SIG leden twee veranderingen aangebracht in de KDE 4 kdelibs-devel pakketten:

  • De bibliotheek symbolische links zijn geinstalleerd in /usr/lib/kde4/devel of /usr/lib64/kde4/devel, afhankelijk van de systeem architectuur.

  • De kconfig_compiler en makekdewidgets gereedschappen zijn herbenoemd naar respectievelijk kconfig_compiler4 en makekdewidgets4.

Deze veranderingen moeten geheel transparant zijn voor een grote meerderheid van KDE 4 applicaties die cmake gebruiken om te bouwen, omdat FindKDE4Internal.cmake is gewijzigd om deze veranderingen te matchen. De KDE SIG heeft deze veranderingen gemaakt in KDE 4 kdelibs-devel inplaats van in kdelibs3-devel omdat KDE 4 deze locaties op een centrale plaats bewaart, terwijl KDE 3 applicaties gewoonlijk hard gecodeerde kopieen van de bibliotheek zoek paden en programma namen bevatten.

Merk op dat kdebase3 het volgende niet bevat:

  • Een komplete KDE 3 desktop (werkomgeving) welke gebruikt kan worden inplaats van KDE 4; in het bijzonder, KDE 3 versies van KWin, KDesktop, Kicker, KSplash en KControl worden niet geleverd.

  • De KDE 3 versies van kdebase toepassingen zo als Konqueror en KWrite, welke overtollig zijn met hun KDE 4 versies en conflicten met hen zouden hebben.

  • De libkdecorations bibliotheek vereist voor KWin 3 venster decoraties, daar deze venster decoraties niet in de KDE 4 versie van KWin gebruikt kunnen worden

  • De libkickermain bibliotheek vereist bij sommige Kicker applets, omdat er geen application>Kicker

[Opmerking] Ontwikkeling van nieuwe software met gebruik van de legacy API wordt ontraden.

Zoals met elke backwards-compatility bibliotheek, zou je aan het ontwikkelen zijn met verouderde interface.

displayFooter('$Date: 2009/02/26 02:30:36 $'); ?>