include("site.inc"); $template = new Page; $template->initCommon(); $template->displayHeader(); ?>
Nieuwste uitgave-informatie op het web | |
---|---|
Deze vrijgave informatie kan vernieuwd zijn. Om de laatste vrijgave informatie voor Fedora te bekijken, bezoek: |
Deze sectie behandelt veranderingen die de gebruikers van de grafische desktop van Fedora ondervinden.
Deze uitgave bevat GNOME 2.22.
Het GNOME openings scherm is upstream bewust uitgezet. Om het aan te zetten gebruik je gconf-editor
of het volgende commando:
gconftool-2 --set /apps/gnome-session/options/show_splash_screen --type bool true
Het thema van de afgesloten scherm dialoog is niet verbonden met de geselecteerde screensaver in deze vrijgave. Om dit aan te zetten gebruik je gconf-editor
of het volgende commando:
gconftool-2 --set --type string /apps/gnome-screensaver/lock_dialog_theme "system"
GNOME 2.22 bevat de nieuwe Gvfs, een gebruikers ruimte virtueel bestand systeem met back-ends voor sftp, ftp, dav, smb, obexftp, en anderen. Het Gvfs systeem is de vervanger/opvolger van gnome-vfs
.
Gvfs bestaat uit twee delen:
GIO, een nieuwe gedeelde bibliotheek dat onderdeel is van GLib en de API levert voor gvfs
Gvfs zelf, een pakket dat de back-ends bevat voor de verschillende bestand systemen en protocollen
Het Gvfs systeem draait een enkele master daemon, gvfsd
, dat de huidige gvfs
aankoppelingen bijhoudt. De meeste aankoppelingen draaien in een apart daemon proces. Clienten praten met de aankoppelingen met een combinatie van DBus aanroepen (op de sessie bus en door het gebruiken van peer-to-peer DBus) en een op maat gemaakt protocol voor bestands inhoud.
Een paar bestand systeem types die vroeger ondersteund werden door gnome-vfs
worden misschien nog niet ondersteund door gvfs
. Werk wordt voortgezet om voor al deze types complete oplossingen te leveren.
De GNOME Display Manager (gdm
) is vernieuwd naar de laatste upstream code. PolicyKit kan gebruikt worden om uitzetten en opstarten te controleren. Het configuratie gereedschap gdmsetup
zal vervangen worden. Nieuwe mogelijkheden beschikbaar op het login scherm zijn:
mooiere grafische effecten
vermogens beheer en controle on het login scherm, zodat de laptop in winterslaap gaat of uitgaat als de accu laag wordt
slimmere gebruikers lijst
toetsenbord indeling keuze op het login scherm
Voor meer informatie over deze eigenschap:
Deze vrijgave bevat KDE 4.0.2. Omdat de kdepim en kdevelop pakketten nog geen onderdeel zijn van KDE 4.0 en kdewebdev alleen gedeeltelijk beschikbaar is (geen Quanta) in KDE 4.0, worden de KDE 3.5.9 versies van deze pakketten meegeleverd.
KDE·4.0 bevat vernieuwingen in de basis onderdelen zoals het overzetten naat Qt 4. Het introduceert ook een aantal gloednieuwe structuren zoals Phonon, een multimedia API; Solid, een hardware integratie struktuur; Plasma, een opnieuw geschreven desktop en paneel met vele nieuwe concepten; geintegreerd desktop zoeken; samenstellen als een onderdeel van KWin; en een gloed nieuwe visuele stijl Oxygen genaamd. KDE 4.0.2 is een bugfix vrijgave van de KDE 4.0 serie.
Fedora 9 bevat niet de verouderde KDE 3 Desktop. Het bevat wel een compatibele KDE 3 Ontwikkel Platform, welke gebruikt kan worden om KDE 3 applicaties te bouwen en te draaien binnen KDE 4 of elke andere desktop omgeving. Refereer naar de Backwards Compatibility sectie voor meer details.
Omdat networkmanager
niet samenwerkt met de versie van NetworkManager die in deze vrijgave beschikbaar is, gebruiken de KDE Live images nm-applet
van NetworkManager-gnome als vervanging. De gnome-keyring-daemon
faciliteit bewaart wachtwoorden voor deze encryptie technologien. (Het dummy knetworkmanager pakket van Fedora 8 dat alleen nm-applet
aanriep wordt niet meer gebruikt).
Omdat de native KWin scherm beheerder nu optioneel ook samenstellen en desktop effecten ondersteunt, bevatten de KDE Live images niet langer Compiz/Beryl. De KWin samenstellen/effecten mode is standaard uitgezet, maar kan aangezet worden in systemsettings
.
Plasma vervangt de oude Kicker en KDesktop. Plasma beheert zowel het paneel als de desktop, en het is nu mogelijk om dezelfde Plasma applets (plasmoids) op zowel het paneel als de desktop te plaatsen mits het applet de afmeting restricties opgelegd door het paneel ondersteunt.
Het oude KDE Control Center (KControl) is vervangen door System Settings (systemsettings
).
De KDM login beheerder gebruikt een nieuw thema formaat. Daarom werken KDM themas geschreven voor KDE 3 niet met KDM in KDE 4. KDM bevat nu ondersteuning voor thema configuratie, dus het externe kdmtheme
is niet langer nodig.
Alle boven genoemde toepassingen kunnen gevonden worden in het kdebase-workspace pakket.
De pakketten qt, kdelibs, en kdebase representeren nu de KDE 4 versie, waarmee de qt4, kdelibs4, en kdebase4 pakketten in de vorige vrijgaves van Fedora overbodig zijn geworden.
De Qt/KDE 3 versies zijn van naam veranderd in qt3, kdelibs3, en kdebase3. Fedora 9 bevat alleen delen van kdebase3. Refereer naar de Backwards Compatibility sectie voor details.
Upstream KDE heeft de kdebase module gesplitst in drie modules: kdebase-runtime, kdebase (soms kdebase-apps genoemd om het te onderscheiden van de oude monolitische kdebase), en kdebase-workspace. Deze scheiding komt terug in de Fedora pakketten.
Fedora 9 voegt een kdegames3 pakket toe welke de spellen bevat die nog niet naar KDE 4 zijn overgezet.
Dolphin, wat een onderdeel is van kdebase, vervangt d3lphin.
Het kdebase-workspace pakket bevat nu ondersteuning voor KDM thema configuratie, waardoor kdmtheme overbodig is geworden.
Okular vervangt KPDF, KGhostView, en KFax in kdegraphics.
Het pakket kaider vervangt KBabel, wat een onderdeel was van kdesdk.
Het okteta pakket vervangt KHexEdit, wat een onderdeel van kdeutils was.
De pakketten kalgebra en marble zijn nu onderdeel van kdeedu.
Het ksudoku pakket is nu onderdeel van kdegames.
Het pakket gwenview is nu onderdeel van kdegraphics.
De kiconedit en kcoloredit pakketten, die onderdeel waren van kdegraphics, zijn nu aparte pakketten.
Het pakket kmid, die een onderdeel was van kdemultimedia, is nu een apart pakket.
De Fedora KDE SIG heeft besloten om de -extras sub-pakketten te laten vervallen, welke afgekeurde of onstabiele applicaties bevatten, omdat deze applicaties of hersteld of vervallen zijn in KDE 4.
Het pakket kdeadmin-kpackage is gesplitst uit kdeadmin omdat KPackage nu afhangt van smart.
KDE 4 heeft de kdeaddons module laten vervallen. Daarom is er geen kdeaddons pakket in Fedora 9. Atlantik Designer, voor gebruik met kdegames3, is nog beschikbaar als kdeaddons-atlantikdesigner. Het pakket ksig is nu zelf een pakket en extragear-plasma vervangt de Kicker toevoegingen. De Konqueror plugins zijn gebundeld als een apart konq-plugins pakket.
De Bluetooth functie in Fedora 9 (http://fedoraproject.org/wiki/Features/BluetoothFedora9) heeft verscheidene verbeteringen specifiek voor deze vrijgave. De toekomstige generaties van de functie is in meer detail behandeld in:
http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureBluetooth
Het sturen van een bestand naar een Bluetooth apparaat wordt nu afgehandeld door het bluetooth-sendto
programma van het bluez-gnome pakket, welke gnome-obex-sen
vervangt. Stuur een bestand in Nautilus met de functie in het rechts klik context menu.
Bestanden binnen halen van een Bluetooth apparaat is nu toegevoegd in gnome-user-share, welke ObexFTP en ObexPush ondersteuning ingebouwd heeft. Deel bestanden met → → → → (ObexFTP ondersteuning), of haal bestanden binnen door gebruik van ObexPush met → → .
Bestanden op het Bluetooth apparaat kunnen direkt in Nautilus bekeken worden met gebruikt van GVFS, welke Bluetooth apparaten ondersteunt. Het synchroniseren van een Bluetooth apparaat met een personal information manager (PIM) apparaat kan gedaan worden met gnome-pilot
.
Bladeren in Bluetooth apparaten wordt gedaan met het rechts klik context menu van de Bluetooth icoon op het desktop paneel.
Toepassingen die de Gecko engine nodig hebben waren afhankelijk van de gehele Firefox applicatie. XULRunner is de Mozilla inspanning om de browser engine te splitsen voor toepassingen die alleen die functionaliteit nodig hebben, en geen gebruikers interface. Deze splitsing geeft meer API/ABI stabiliteit, en een schonere bouwomgeving voor applicaties die Gecko gebruiken. Vele van de applicaties in Fedora die vroeger Gecko gebruikten zijn nu gebouwd met XULRunner.
Voor de huidige status refereer je naar http://fedoraproject.org/wiki/Features/XULRunner. Om te helpen met de ontwikkeling, refereer je naar http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureXULRunnerAPIChanges.
Voor volledige upstream documentatie, refereer je naar http://developer.mozilla.org/en/docs/XULRunner.
Deze vrijgave van Fedora bevat versie 3.0 van de populaire Firefox web browser. Refereer naar http://firefox.com/ voor meer informatie over Firefox. Het nspluginwrapper pakket is standaard toegevoegd zelfs op 32 bit systemen omdat het de plugins afscheidt om in hun eigen adres ruimte te draaien, wat de veiligheid en de betrouwbaarheid van de browser vergroot.
Voor meer informatie over Firefox 3.0 in Fedora, refereer je naar deze overzichts pagina:
http://fedoraproject.org/wiki/Features/Firefox3
Fedora bevat swfdec en gnash, welke vrije en open bron implementaties van Flash zijn. We moedigen je aan om beide uit te proberen voordat je de Flash plugin met restricties van Adobe ophaalt.
Gebruikers van Fedora x86_64 moeten het nspluginwrapper.i386 pakket installeren om de 32-bit Adobe Flash plugin aan te zetten in x86_64 Firefox en het pulseaudio-libs.i386 pakket om geluid van de plugin aan te zetten.
Maak de 32bit mozilla plugin map:
su -c "mkdir -p /usr/lib/mozilla/plugins"
Installeer de nspluginwrapper.i386, nspluginwrapper.x86_64, en pulseaudio-libs.i386 pakketten:
su -c "yum install nspluginwrapper.{i386,x86_64} pulseaudio-libs.i386"
Installeer flash-plugin zoals hier boven getoond.
Voer mozilla-plugin-config
uit om de flash plugin te registreren:
su -c "mozilla-plugin-config -i -g -v"
Sluit alle Firefox vensters, en start Firefox daarna opnieuw op.
Type about:plugins
in het URL venster om je ervan te verzekeren dat de plugin geladen is.
De PC luidspreker staat standaard aan in Fedora. Als je dit niet wilt, zijn er twee manieren om de geluiden te voorkomen:
Verlaag het volume tot een acceptabel nivo of demp de PC luidspreker volledig in alsamixer
met de instelling voor .
Zet de PC luidspreker voor het gehele systeem uit door de volgende commando's in een console uit te voeren:
su - modprobe -r pcspkr echo "install pcspkr :" >> /etc/modprobe.conf
De nieuwe klok applet in het GNOME paneel is uitgebreid om extra internationale tijdzones in het display te ondersteunen, en tevens weersinformatie voor elke geconfigureerde tijdszone te tonen. Dit werk, wat inhield het samenvoegen van intlclock
met het GNOME klok applet, geeft alle functionaliteit van system-config-date
en het weer applet. Extra mogelijkheden zijn: gebruikers kunnen willekeurige locaties kiezen in plaats van de hoofd tijdzones; UI verbeteringen voor nieuwe en oude functies; en volledige weersinformatie getoond in een tool tip.
Lees meer over deze eigenschap:
Er is een nieuwe standaard spellingschecker back-end, hunspell
, voor zowel de GNOME als de KDE desktop, maar ook voor toepassingen zoals OpenOffice.org, Firefox, en andere toepassingen gebaseerd op XULRunner. Deze gezamenlijke back-end bevat een set gedeelde, multi-talen woordenboeken voor gebruik met hunspell
. Deze eigenschap geeft een enkele set van gemeenschappelijke woordenboeken onafhankelijk van de applicatie, wat een consistente suggestie voor verkeerd gespelde woorden geeft en minder diskruimte gebruikt door het elimineren van dubbele woordenboeken.
Details over deze inspanning kunnen hier gevonden worden: