initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

5. Asennustiedot

[Vihje] Uusin julkaisutiedote WWW:ssä

These release notes may be updated. To view the latest release notes for Fedora, visit:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

[Tärkeää] Fedoran asennusopas

Oppiaksesi asentamaan Fedoran katso osoitetta http://docs.fedoraproject.org/install-guide/.

[Vihje] Asennusongelmia joita ei käsitellä tässä julkaisutiedotteessa

Jos kohtaat ongelman asennuksen aikana tai sinulla on kysymys, jota ei käsitellä tässä julkaisutiedotteessa, katso osoitteet http://fedoraproject.org/wiki/FAQ ja http://fedoraproject.org/wiki/Bugs/Common.

Anaconda is the name of the Fedora installer. This section outlines issues related to Anaconda and installing Fedora 9.

[Huomaa] Suurien tiedostojen lataaminen

Jos aiot ladata Fedora DVD -ISO-levykuvan, huomaa että kaikki tiedostojenlataustyökalut eivät osaa käsitellä yli 2 Gt:n kokoisia tiedostoja. Työkaluja joissa ei ole tätä rajoitusta ovat muiden muassa wget 1.9.1-16 ja uudemmat, curl sekä ncftpget. BitTorrent on toinen tapa suurien tiedostojen lataamiseen. Tietoja torrent-tiedoston hankkimisesta ja käytöstä on osoitteessa http://torrent.fedoraproject.org/.

Anaconda testaa asennusmedian eheyden oletuksena. Tämä ominaisuus toimii CD-, DVD-, kiintolevy-ISO- ja NFS-ISO-asennusmenetelmien kanssa. Fedora-projekti suosittelee kaikkien asennusmedioiden testaamista ennen asennuksen aloittamista ja ennen asennukseen liittyvien virheiden ilmoittamista. Moni ilmoitettu virhe johtuu todellisuudessa väärin poltetuista CD- tai DVD-levyistä.

Mediacheck-ominaisuus on erittäin herkkä ja saattaa ilmoittaa joidenkin toimivien levyjen olevan viallisia. Tämä tulos johtuu usein levynpoltto-ohjelmasta, joka ei lisää täytettä luodessaan levyjä ISO-tiedostoista. Käyttääksesi tätä testiä paina käynnistyksen aikana mitä tahansa näppäintä päästäksesi valikkoon. Paina sitten sarkainnäppäintä, lisää valinta mediacheck parametriluetteloon ja paina Enter.

After you complete the mediacheck function successfully, reboot to return the system to its normal state. On many systems, this results in a faster installation process from the disc. You may skip the mediacheck option when rebooting.

[Tärkeää] BitTorrent tarkistaa tiedostojen eheyden automaattisesti

Jos käytät BitTorrentia, kaikki ladatut tiedostot tarkistetaan automaattisesti. Jos tiedoston lataus on onnistunut, sitä ei tarvitse tarkistaa. Kun poltat CD:n tai DVD:n, mediacheck-komentoa tulisi silti käyttää median eheyden tarkistamiseksi.

Tehdäksesi muistitestin ennen Fedoran asentamista paina mitä tahansa näppäintä päästäksesi käynnistysvalikkoon ja valitse sitten Muistitesti. Tämä valinta suorittaa itsenäisen Memtest86-muistitestiohjelmiston Anacondan sijasta. Memtest86-muistitestaus jatkuu, kunnes painetaan Esc-näppäintä.

[Huomaa] Memtest86:n saatavuus

Tämän toiminnon käyttämiseksi kone on käynnistettävä asennuslevyltä 1, DVD:ltä tai pelastus-CD:ltä.

Fedora 9 supports graphical FTP and HTTP installations. However, the installer image must either fit in RAM or appear on local storage, such as Installation Disc 1. Therefore, only systems with more than 192MiB of RAM, or which boot from Installation Disc 1, can use the graphical installer. Systems with 192MiB RAM or less fall back to using the text-based installer automatically. If you prefer to use the text-based installer, type linux text at the boot: prompt.

5.1. Muutoksia Anacondassa

  • Built-in features for resizing ext2, ext3, and ntfs partitions.

  • Encrypted partition support.

  • Consolidated network booting ISO image, replacing old boot.iso, diskboot.img, and rescuecd.iso.

  • Second stage installer location now independent of software package location.

  • Experimental support for installing to ext4 partitions, with the iamanext4developer boot option.

  • Native installation to x86_64 machines using EFI and booting via grub.

  • Hardware probing and detection now based on HAL and udev.

  • Support for persistence in Live images on USB flash media.

5.2.1. IDE Device Names

Use of /dev/hdX on i386 and x86_64 for IDE drives has changed to /dev/sdX. See notes about the importance of labeling devices for upgrades from releases before Fedora 7, and partition limitations.

5.2.2. IDE RAID

Not all IDE RAID controllers are supported. If your RAID controller is not yet supported by dmraid , you may combine drives into RAID arrays by configuring Linux software RAID. For supported controllers, configure the RAID functions in the computer BIOS.

5.2.3. Useat verkkokortit ja PXE-asennus

Jotkin palvelimet, joissa on useita verkkokortteja, eivät välttämättä nimitä BIOSin ensimmäisenä verkkokorttina pitämää korttia eth0:ksi. Tällöin asennusohjelma saattaa yrittää käyttää eri verkkoliitäntää kuin PXE käytti. Tämän toiminnan muuttamiseksi käytä seuraavia asetuksia pxelinux.cfg/*-asetustiedostoissa:

IPAPPEND 2 
APPEND ksdevice=bootif

Yllä olevat asetukset saavat asennusohjelman käyttämään samaa verkkoliitäntää kuin BIOS ja PXE. Voit käyttää myös seuraavaa valitsinta:

ksdevice=link 

Tämä valitsin asettaa asennusohjelman käyttämään ensimmäistä löytämäänsä verkkolaitetta, joka on kytketty verkkokytkimeen.

5.2.4. HP ProLiant DL360, jossa on Smart Array

Jos asennus ei tunnista Smart Array -korttia, koeta komennon linux isa antamista asennusohjelman kehotteessa. Näin pääset valitsemaan kortin manuaalisesti.

5.2.5. Drivers Requiring Firmware

Currently, Anaconda is not able to load userland firmware. This means that any devices with a driver that relies on loaded firmware will not be supported at install time. This includes all QLogic storage controllers.

Katso osoitteesta http://fedoraproject.org/wiki/DistributionUpgrades yksityiskohtaiset menettelytavat Fedoran päivittämiseen.

5.3.1. SCSI-ajurin osiointirajoitukset

Vanhemmat IDE-ajurit tukivat 63:a osiota laitetta kohti, SCSI-laitteissa yläraja on 15 osiota laitetta kohti. Anaconda käyttää uutta libata-ajuria samoin kuin muukin Fedora, joten se ei pysty tunnistamaan yli 15:ttä osiota IDE-levyllä asennuksen tai päivityksen aikana.

Jos päivität järjestelmää jossa on yli 15 osiota, levy on ehkä siirrettävä käyttämään loogista taltiohallintaa (LVM). Tämä saattaa aiheuttaa konflikteja toisten asennettujen järjestelmien kanssa, jos ne eivät tue LVM:ää. Useimmat modernit Linux-jakelut tukevat LVM:ää ja ajureita on saatavilla myös muille käyttöjärjestelmille.

5.3.2. Levyosiot on nimiöitävä

Linux-ytimen massamuistilaitteiden käsittelyyn tehdystä muutoksesta seuraa, että laitenimet kuten /dev/hdX tai/dev/sdX saattavat poiketa edellisissä julkaisuissa käytetyistä. Anaconda ratkaisee ongelman käyttämällä osionimiöitä. Jos nimiöitä ei ole asetettu, Anaconda näyttää varoituksen että osiot on nimiöitävä ja päivitystä ei voida jatkaa. Loogista taltiohallintaa (LVM) ja laitekartoitinta käyttävät järjestelmät eivät yleensä tarvitse uudelleennimiöintiä.

5.3.2.1. Levyosionimiöiden tarkistaminen

Osionimiöiden katselemiseksi käynnistä olemassa oleva Fedora-asennus ja syötä seuraava komentokehotteeseen:

/sbin/blkid

Varmista että jokaisella luettelon taltiorivillä on LABEL=-merkintä, kuten alla näytetään:

/dev/hdd1: LABEL="/boot" UUID="ec6a9d6c-6f05-487e-a8bd-a2594b854406" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
5.3.2.2. Päivitä tiedostojärjestelmien liitosmerkinnät

Jos tiedostojärjestelmänimiöitä lisättiin tai muutettiin, /etc/fstab-tiedoston laitemerkintöjä on muutettava vastaavasti:

su -c "cp /etc/fstab /etc/fstab.orig"
su -c "gedit /etc/fstab"

Esimerkki liittämisestä nimiön avulla:

LABEL=f7-slash  /  ext3  defaults  1 1
5.3.2.3. Päivitä grub.conf-tiedostossa oleva ytimen juurimerkintä

Jos / (root) -tiedostojärjestelmän nimiötä muokattiin, ytimen käynnistysparametria grub-asetustiedostossa on myös muokattava:

su -c "gedit /boot/grub/grub.conf"

Esimerkki vastaavasta ytimen grub-rivistä:

kernel /vmlinuz-2.6.20-1.2948.fc6 ro root=LABEL=f7-slash rhgb quiet
5.3.2.4. Kokeile nimiöihin tehtyjä muutoksia

Jos osionimiöitä tai /etc/fstab-tiedostoa muokattiin, käynnistä olemassa oleva Fedora-asennus varmistaaksesi, että kaikki osiot liitetään edelleen normaalisti ja kirjautuminen onnistuu. Kun tämä on tehty, käynnistä tietokone uudelleen asennusmedialta asennusohjelman käynnistämiseksi ja päivityksen aloittamiseksi.

5.3.3. Päivitykset verrattuna uusiin asennuksiin

Yleisesti suositellaan puhtaita asennuksia päivitysten sijasta, erityisesti järjestelmille, joissa on paljon kolmannen osapuolen asennuslähteistä asennettuja ohjelmistoja. Edellisestä asennuksesta jäljelle jääneet kolmannen osapuolen paketit eivät välttämättä toimi odotetulla tavalla päivitetyssä Fedora-järjestelmässä. Jos päätät silti päivittää, seuraavista tiedoista voi olla apua:

  • Ennen päivittämistä tee täysi varmuuskopio järjestelmästä. Säilytä etenkin /etc, /home sekä mahdollisesti /opt ja /usr/local, jos noihin hakemistoihin on asennettu mukautettuja paketteja. Haluat ehkä käyttää monikäynnistystä, jossa vanhan asennuksen ”klooni” on toisella osiolla varalla. Luo siinä tapauksessa toinen käynnistysmedia, kuten GRUB-käynnistyslevyke.

    [Vihje] Järjestelmän asetusten varmuuskopiot

    Varmuuskopiot /etc-asetuksista ovat myös hyödyllisiä järjestelmän asetusten palautuksessa puhtaan asennuksen jälkeen.

  • Aja seuraava komento päivityksen onnistumisen jälkeen:

    rpm -qa --last > RPMS_by_Install_Time.txt 
    

    Etsi tulosteen lopusta paketteja, jotka ovat päivitystä edeltävältä ajalta. Poista nuo paketit, päivitä ne kolmannen osapuolen asennuslähteistä tai muuten käsittele ne tarpeellisella tavalla. Joitakin aiemmin asennettuja paketteja ei välttämättä enää ole saatavilla mistään asetetusta asennuslähteestä. Suorita seuraava komento kaikkien tällaisten pakettien luetteloimiseksi:

    su -c "yum list extras"
displayFooter('$Date: 2008/04/06 10:46:16 $'); ?>