initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

5. Σημειώσεις εγκατάστασης

[Υπόδειξη] Τελευταίες σημειώσεις κυκλοφορίας στον Ιστό

These release notes may be updated. To view the latest release notes for Fedora, visit:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

[Σημαντικό] Οδηγός εγκατάστασης Fedora

Για πληροφορίες για το πως μπορείτε να εγκατασταθεί το Fedora, ανατρέξτε στο http://docs.fedoraproject.org/install-guide/.

[Υπόδειξη] Προβλήματα κατά την εγκατάσταση δεν καλύπτονται από αυτές της σημειώσεις κυκλοφορίας

Αν αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα ή έχετε μία ερώτηση κατά την εγκατάσταση η οποία δεν απαντάται σε αυτές τις σημειώσεις κυκλοφορίας, μπορείτε να ανατρέξετε στα http://fedoraproject.org/wiki/FAQ και http://fedoraproject.org/wiki/Bugs/Common.

Anaconda is the name of the Fedora installer. This section outlines issues related to Anaconda and installing Fedora 9.

[Σημείωση] Λήψη μεγάλων αρχείων

Αν σκοπεύετε να κάνετε λήψη της εικόνας DVD ISO του Fedora 7, παρακαλούμε να έχετε υπόψιν σας ότι κάποια εργαλεία λήψης αρχείων δε μπορούν να χειριστούν αρχεία με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 GiB. Τα wget 1.9.1-16 και πάνω, curl και ncftpget μπορούν να κάνουν λήψη αρχείων μεγαλύτερων των 2 GiB. Το BitTorrent είναι ακόμη μια μέθοδος για λήψη μεγάλων αρχείων. Για πληροφορίες για τη λήψη και τη χρήση του αρχείου torrent, ανατρέξτε στο http://torrent.fedoraproject.org/.

Το Anaconda ελέγχει την ακεραιότητα των μέσων εγκατάστασης από προεπιλογή. Αυτή η λειτουργία δουλεύει με τις μεθόδους εγκατάστασης από CD, DVD, ISO σκληρού δίσκου και NFS ISO. Το έργο Fedora προτείνει να ελέγχετε όλα τα μέσα εγκατάστασης πριν αρχίσετε την εγκατάσταση και πριν αναφέρετε οποιαδήποτε σφάλματα σχετικά με την εγκατάσταση. Πολλά από τα σφάλματα που αναφέρονται στην πραγματικότητα οφείλονται σε κακογραμμένα CD ή DVD.

Η λειτουργία mediacheck είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να αναφέρει ως ελαττωματικούς κάποιους δίσκους που είναι λειτουργικοί. Αυτό συχνά οφείλεται σε λογισμικό εγγραφής δίσκων το οποίο δεν περιλαμβάνει padding όταν δημιουργεί δίσκους από αρχεία ISO. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήντη δοκιμή, κατά τη διαδικασία εκκίνησης πιέστε ένα πλήκτρο για να εμφανιστείτο μενού. Κατόπιν πιέστε το πλήκτρο Tab, προσθέστετην επιλογή mediacheck στη λίστα παραμέτρων, και πιέστε Enter.

After you complete the mediacheck function successfully, reboot to return the system to its normal state. On many systems, this results in a faster installation process from the disc. You may skip the mediacheck option when rebooting.

[Σημαντικό] Το BitTorrent πιστοποιεί αυτόματα την ακεραιότητα των αρχείων

Αν χρησιμοποιείτε το BitTorrent, τα αρχεία που κατεβάζετε ελέγχονται αυτόματα. Αν η λήψη του αρχείου σας ολοκληρωθεί, δε χρειάζεται να το ελέγξετε. Όταν κάψετε το CD ή το DVD σας, ωστόσο, θα ήταν καλό να εκτελέσετε έτσι κι αλλιώς το mediacheck.

Για να εκτελέσετε έλεγχο μνήμης πριν εγκαταστήσετε το Fedora πιέστεοποιοδήποτε πλήκτρο για να περάσετε στο μενού εκκίνησης, και κατόπιν επιλέξτε Memory Test. Αυτή η επιλογή εκτελεί το λογισμικό δοκιμής απομονωμένης μνήμης Memtest86 στη θέση του Anaconda. Η δοκιμή μνήμης Memtest86 συνεχίζει μέχρι να πατηθεί το πλήκτρο Esc.

[Σημείωση] Διαθεσιμότητα Memtest86

Πρέπει να εκκινήσετε από το δίσκο εγκατάστασης 1, το DVD, ή από ένα CD διάσωσης ούτως ώστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό.

Fedora 9 supports graphical FTP and HTTP installations. However, the installer image must either fit in RAM or appear on local storage, such as Installation Disc 1. Therefore, only systems with more than 192MiB of RAM, or which boot from Installation Disc 1, can use the graphical installer. Systems with 192MiB RAM or less fall back to using the text-based installer automatically. If you prefer to use the text-based installer, type linux text at the boot: prompt.

5.1. Αλλαγές στο Anaconda

  • Built-in features for resizing ext2, ext3, and ntfs partitions.

  • Encrypted partition support.

  • Consolidated network booting ISO image, replacing old boot.iso, diskboot.img, and rescuecd.iso.

  • Second stage installer location now independent of software package location.

  • Experimental support for installing to ext4 partitions, with the iamanext4developer boot option.

  • Native installation to x86_64 machines using EFI and booting via grub.

  • Hardware probing and detection now based on HAL and udev.

  • Support for persistence in Live images on USB flash media.

5.2.1. IDE Device Names

Use of /dev/hdX on i386 and x86_64 for IDE drives has changed to /dev/sdX. See notes about the importance of labeling devices for upgrades from releases before Fedora 7, and partition limitations.

5.2.2. IDE RAID

Not all IDE RAID controllers are supported. If your RAID controller is not yet supported by dmraid , you may combine drives into RAID arrays by configuring Linux software RAID. For supported controllers, configure the RAID functions in the computer BIOS.

5.2.3. Εγκατάσταση πολλαπλών NIC και PXE

Κάποιοι εξυπηρετητές με πολλαπλές διεπαφές δικτύου μπορεί να μην ορίσουν το eth0 στην πρώτη διεπαφή δικτύου όπως τη γνωρίζει το BIOS, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το πρόγραμμα εγκατάστασης να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική διεπαφή δικτύου από αυτήν που χρησιμοποιεί το PXE. Για να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά χρησιμοποιήστε τα παρακάτω στα αρχεία ρύθμισης pxelinux.cfg/*:

IPAPPEND 2 
APPEND ksdevice=bootif

Οι παραπάνω επιλογές ρυθμίσεων κάνουν το πρόγραμμα εγκατάστασης να χρησιμοποιεί την ίδια διεπαφή δικτύου με τα BIOS και PXE. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω επιλογή:

ksdevice=link 

Αυτή η επιλογή θέτει στο πρόγραμμα εγκατάστασης να χρησιμοποιήσει την πρώτη συσκευή δικτύου που θα βρει, η οποία είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο.

5.2.4. HP ProLiant DL360 με Smart Array

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την μη αναγνώριση της ·the·Smart·Array·card, δοκιμάστε να εισάγετε linux·isa στην προτροπή του προγράμματος εγκατάστασης. Αυτή η ενέργεια σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε χειροκίνητα την κάρτα.

5.2.5. Συσκευές που απαιτούν firmware

Πλέον, το Anaconda δεν είναι ικανό να φορτώνει userland firmware. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συσκευή με έναν οδηγό που βασίζεται σε φορτωμένο firmware δε θα υποστηρίζεται στο χρόνο εγκατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους ελεγχτές αποθηκευτικού χώρου QLogic.

Ανατρέξτε στο http://fedoraproject.org/wiki/DistributionUpgrades για λεπτομερείς διαδικασίες που συνιστώνται για αναβάθμιση του Fedora.

5.3.1. Όρια κατάτμησης οδηγού SCSI

Ενώ παλαιότεροι οδηγοί IDE υποστήριζαν μέχρι και 63 τμήματα δίσκου ανά συσκευή, συσκευές SCSI είναι περιορισμένες σε 15 τμήματα δίσκου ανά συσκευή. Το Anaconda χρησιμοποιεί τον νέο οδηγό libata με τον ίδιο τρόπο όπως το υπόλοιπο λογισμικό του Fedora, και λοιπόν είναι αδύνατο να ανιχνεύσει περισσότερα από 15 τμήματα δίσκου σε έναν δίσκο IDE κατά τη διαδικασία εγκατάστασης ή αναβάθμισης.

Αν αναβαθμίζετε ένα σύστημα με περισσότερα από 15 τμήματα δίσκου, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε το δίσκο σε Λογική Διαχείριση Τόμου (LVM). Αυτός ο περιορισμός μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις με άλλα λειτουργικά συστήματα αν δεν υποστηρίζουν LVM. Οι περισσότερες σύγχρονες διανομές Linux υποστηρίζουν LVM, και οδηγοί είναι διαθέσιμοι επίσης και για άλλα λειτουργικά συστήματα.

5.3.2. Οι κατατμήσεις δίσκου πρέπει να έχουν ετικέτες

Μια αλλαγή στον τρόπο που ο πυρήνας linux διαχειρίζεται τις συσκευές αποθήκευσης σημαίνει πως συσκευές του τύπου /dev/hdX ή /dev/sdX μπορεί να διαφέρουν από τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες εκδόσεις. Το Anaconda λύνει αυτό το πρόβλημα χρησιμποιόντας ετικέτες κατατμήσεων. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι ετικέτες, τότε το Anaconda εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα που ενημερώνει οτι οι κατατμήσεις πρέπει να αποκτήσουν ετικέτες και πως η αναβάθμιση δε γίνεται να προχωρήσει. Συστήματαπου χρησιμοποιούν Λογική Διαχείρηση Τόμων (LVM) και το device mapper συνήθως δεν απαιτούν ξανά ετικέτες.

5.3.2.1. Για να ελέγξετε τις ετικέτες των κατατμήσεων δίσκου

Για να δείτε τις ετικέτες των κατατμήσεων, εκκινήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση Fedora, και εισάγετε τα ακόλουθα σε μια προτροπή τερματικού:

/sbin/blkid

Επιβεβαιώσετε οτι κάθε γραμμή τόμου στη λίστα έχει μια τιμή LABEL=, όπως φαίνεται παρακάτω:

/dev/hdd1: LABEL="/boot" UUID="ec6a9d6c-6f05-487e-a8bd-a2594b854406" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
5.3.2.2. Ενημέρωση των εγγραφών των σημείων προσάρτησης του συστήματος αρχείων

Αν έχουν προστεθεί ή αλλάξει ετικέττες, οι εγγραφές συσκευών στο /etc/fstab πρέπει να τροποποιηθούν ωστε να ταιριάζουν:

su -c "cp /etc/fstab /etc/fstab.orig"
su -c "gedit /etc/fstab"

Ένα παράδειγμα εγγραφής προσάρτησης με βάση την ετικέτα είναι:

LABEL=f7-slash  /  ext3  defaults  1 1
5.3.2.3. Ενημερώσετε την εγγραφή kernel root στο grub.conf

Αν η ετικέτα για το σύστημα αρχείων/ (ριζικό) έχει τροποποιηθεί, η παράμετρος εκκίνησης του πυρήνα στο αρχείο ρυθμίσεων του grub πρέπει επίσης να τροποποιηθεί:

su -c "gedit /boot/grub/grub.conf"

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα γραμμής kernel στο grub είναι:

kernel /vmlinuz-2.6.20-1.2948.fc6 ro root=LABEL=f7-slash rhgb quiet
5.3.2.4. Δοκιμάστε τις αλλαγές στις ετικέτες

Αν τροποποιήθηκαν ετικέτες των κατατμήσεων, ή το αρχείο /etc/fstab, τότε ξεκινήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση Fedora για να επιβεβαιώσετε οτι όλες οι κατατμήσεις προσαρτώνται κανονικά και η σύνδεση γίνεται με επιτυχία. Όταν τελειώσετε, επανεκκινήσετε με το μέσο εγκατάστασης για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης και να προχωρήσετε με την αναβάθμιση.

5.3.3. Αναβαθμίσεις έναντι καθαρών εγκαταστάσεων

Γενικά, οι καθαρές εγκαταστάσεις συνιστώνται αντί των αναβαθμίσεων, ειδικά για συστήματα τα οποία περιέχουν λογισμικό που προέρχεται από αποθετήρια τρίτων. Πακέτα τρίτων που παραμένουν από προηγούμενες εγκαταστάσεις μπορεί να μη λειτουργούν όπως αναμένεται σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα Fedora. Αν αποφασίσετε να εκτελέσετε μία αναβάθμιση ούτως ή άλλως, οι ακόλουθες πληροφορίες μπορεί να είναι βοηθητικές:

  • Πριν αναβαθμίσετε, κρατήστε αντίγραφα ασφάλειας ολόκληρου του συστήματος. Συγκεκριμένα, κρατήστε τα /etc, /home, και πιθανόν τα /opt και /usr/local αν έχουν εγκατασταθεί προσαρμοσμένα πακέτα εκεί. Μπορεί να επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία προσέγγιση πολλαπλών εκκινήσεων (multi-boot) με ένα "κλώνο" της παλιάς εγκατάστασης σε διαφορετικό/ά τμήμα/τα δίσκου σαν μια λύση ασφάλειας. Σε αυτήν την περίπτωση, δημιουργήστε εναλλακτικά μέσα εκκίνησης όπως μία δισκέτα εκκίνησης GRUB.

    [Υπόδειξη] Αντίγραφα ασφάλειας ρυθμίσεων συστήματος

    Αντίγραφα ασφάλειας των ρυθμίσεων στο /etc είναι επίσης χρήσιμα για την ανακατασκευή των ρυθμίσεων συστήματος μετά από μια νέα εγκατάσταση.

  • Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, εκτελέστε την παρακάτω εντολή:

    rpm -qa --last > RPMS_by_Install_Time.txt 
    

    Εξετάστε το τέλος της εξόδου για πακέτα που έχουν ημερομηνία παλιότερη της εγκατάστασης. Αφαιρέστε ή αναβαθμίστε αυτά τα πακέτα από τρίτα αποθετήρια ή αλλιώς χειριστείτε τα αναλόγως. Μερικά εγκατεστημένα πακέτα μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμα σε κανένα ρυθμισμένο αποθετήριο. Για να δείτε αυτά τα πακέτα, χρησιμοποιήσετε την εξής εντολή:

    su -c "yum list extras"
displayFooter('$Date: 2008/04/06 10:46:14 $'); ?>