initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

8. Paketnoteringar

[Tips] Senaste utgåvenoteringarna på webben

Dessa utgåvenoteringar kan ha uppdaterats. För att se de senaste utgåvenoteringarna för Fedora, besök:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

Följande sektioner innehåller information om programvarupaket som har genomgått signifikanta ändringar för Fedora 9. För enklare åtkomst så är de generellt sett organiserade i samma grupper som visas i installationssystemet.

8.1. Ljudkortsverktyg

Verktyget system-config-soundcard har tagits bort, på grund av flera föråldrade design- och implementationsproblem. Modern teknik, inklusive udev och HAL, har gjort att ljudkort fungerar från start. Eventuella ljudkort som inte fungerar direkt bör rapporteras som ett fel. Inställningar kan fortfarande finjusteras i skrivbordsmiljön genom att använda, bland annat, PulseAudio-verktygen.

8.2. Perl

Fedora 9 innehåller nu Perl 5.10.0, den första "större" utgåveuppdateringen i perl5 på ett tag. Perlinterpretatorn själv är snabbare med ett mindre avtryck i minnet, och har flera förbättringar av UTF-8 och trådning. Perinstallationen är nu relokerbar, en välsignelse för systemadministratörer och operativsystempaketerare. Perl 5.10.0 lägger ocskå till en smart matchningsoperator, en fallanalyssats, namngivna infågningar, tillståndsvariabler och bättre felmeddelanden.

För mer information, se:

http://perldoc.perl.org/perldelta.html

8.3. Yum-ändringar

Funktionaliteten i insticksmodulen installonlyn har lagts in i grundpaketet yum. Alternativen installonlypkgs och installonly_limit används som standard för att begränsa systemet till att behålla endast två kärnpaket. Du kan justera uppsättningen paket eller antalet paket, eller helt avaktivera alternativet för att passa dina önskemål. Mer detaljer finns tillgängliga i manualsidan för yum.conf.

Kommandot yum gör nu upprepade försök när det upptäcker ett lås. Denna funktion är användbar om en demon letar efter uppdateringar, eller om du kör yum och ett av dess grafiska framsidor samtidigt.

Kommandot yum förstår nu en kostnadsparameter i sin konfigurationsfil, som är den relativa kostnaden för att nå ett programvaruförråd. Det är användbart för att vikta ett programvaruförråds paket som större eller mindre än något annat. Kostnadsparametern är som standard 1000, där lägre kostnad ges prioritet.

I Fedora 9 Rawhide har filen /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo ändrats till /etc/yum.repos.d/fedora-rawhide.repo. Referenser till development i fedora-rawhide.repo har ändrats till rawhide. På grund av dett sätt som RPM hanterar konfigurationsfiler, sparas den existerande filen /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo.rpmsave om den har ändrats tidigare. Användare av utvecklingsförrådet kan behöva uppdatera skript och anpassade konfigurationsfiler till att använda det nya namnet.

8.4. pam_mount

Funktionen pam_mount användr nu en konfigurationsfil skriven i XML. Filen /etc/security/pam_mount.conf kommer konverteras till /etc/security/pam_mount.conf.xml under uppdateringen med /usr/bin/convert_pam_mount_conf.pl, som tar bort alla kommentarer. Eventuella konfigurationsfiler per användare måste konverteras manuellt, med konverteringsskriptet om så önskas. En exempelfil pam_mount.conf.xml med detaljerade kommentarer om de tillgängliga alternativen finns i /usr/share/doc/pam_mount-*/pam_mount.conf.xml.

8.5. TeXLive

TeXLive är en ersättning för det gamla, ej underhållna TeX-paketet. Det erbjuder paket enligt nya stilen och fixar många säkerhetproblem med den gamla distributionen.

8.6. LTSP

Linux terminalserverprojekt (LTSP) har inkluderats direkt i Fedora 9. Arbete pågor. För de senaste nyheterna och dokumentation, se:

http://k12linux.fedorahosted.org/

8.7. Tillbehörspaket

Paketet nautilus-open-terminal använder nu en GConr-nyckel för att styra sitt beteenden när den startas genom att högerklicka på srkivbordet. För att aktivera dess tidigare beteende, som öppnar den resulterande terminalen i användarens hemkatalog, använd detta kommando:

gconftool-2 -s /apps/nautilus-open-terminal/desktop_opens_home_dir --type=bool true

Paketet i810switch har tagits bort. Dess funktionalitet finns nu tillgänglig via kommandot xrandr i paketet xorg-x11-server-utils.

Paketet evolution-exchange ersätter evolution-connector, och tillhandahåller en funktionalitet under det gamla namnet.

Paketen system-config-firewall och system-config-selinux ersätter system-config-security-level. Paketet system-config-selinux är en del av paketet policycoreutils-gui.

Paketet pilot-link svartlistar nu modulen visor som standard. Användare uppmuntras att försöka den direkta USB-åtkomsten som finns i senare versioner av pilot-link. Detta aktiveras genom att skicka flaggan --port usb: till de olika pilot-link-verktygen, istället för de seriella enheterna som användes tidigare (typiskt /dev/pilot eller /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1, och så vidare). Till exempel:

pilot-xfer --port usb: --list

Paketen hal-info och hal har uppdaterats för att sätta korrekta rättigheter på USB-enheter med PolicyKit. Om du har existerande manuella konfigurationer, återställ ändringarna för att undvika eventuella konflikter.

För ytterligare information, se README.fedora som ingår i paketet pilot-link.

Följande juridiska information gäller en del programvara i Fedora.

Portions Copyright (c) 2002-2007 Charlie Poole or Copyright (c) 2002-2004 James W. Newkirk, Michael C. Two, Alexei A. Vorontsov or Copyright (c) 2000-2002 Philip A. Craig
displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:39:57 $'); ?>