include("site.inc"); $template = new Page; $template->initCommon(); $template->displayHeader(); ?>
Senaste utgåvenoteringarna på webben | |
---|---|
Dessa utgåvenoteringar kan ha uppdaterats. För att se de senaste utgåvenoteringarna för Fedora, besök: |
Fedora innehåller applikationer för utvalda multimedia-funktioner, inklusive uppspelning, inspelning och redigering. Fler paket finns tillgängliga genom Fedora Package Collection datalager. För mer information om multimedia i Fedora, se Multimedia sektionen på Fedora Project webbplats:.
Standardinstallationen av Fedora inkluderar Rhythmbox och Totem för mediauppspelning. Datalagren för Fedora innehåller många andra populära program som XMMS-spelaren och amaroK för KDE. Både GNOME och KDE har ett urval av spelare som kan användas för ett antal olika format. Tredjeparter kan också erbjuda ytterligare program för att hantera andra format.
Totem, standardfilmspelaren för GNOME, kan nu byta uppspelningsbakände utan omkompilering eller att byta paket. För att installera xine-bakänden, kör följande kommando som root:
yum install totem-xine
För att köra Totem med xine-bakänden en gång, kör följande kommando som root:
totem-backend -b xine totem
För att byta standardbakände till xine för hela systemet, kör följande kommando som root:
totem-backend -b xine
När man kör xine-bakänden är det möjligt att tillfälligt använda GStreamer-bakänden. För att använda GStreamer-bakänden, kör följande kommando som root:
totem-backend -b gstreamer
Fedora innehåller komplett stöd för formatet för mediapaketeringsformatet Ogg och formaten Vorbis ljud, Theora video, Speex ljud och FLAC förlustfritt ljud. Dessa fritt distribuerbara format är inte belastade av patent eller licensrestriktioner. De erbjuder kraftfulla och flexibla alternativ till mer populära, begränsade format. Fedora Project uppmuntrar användandet av format med öppen källkod istället för det begränsade formaten. För mer information om dessa format och hur de kan användas, gå till Xiph.Org Foundations webbplats på http://www.xiph.org/.
Fedora kan inte innehålla stöd för MP3- eller DVD-videouppspelning eller -inspelning. MP3-formaten är patenterade, och patentinnehavarna har inte tillhandahållit de nödvändiga licenserna. Formaten för DVD-video är patenterade och utrustade med ett krypteringssystem. Patentinnehavarna har inte tillhandahållit de nödvändiga licenserna, och koden för att dekryptera CSS-krypterade skivor kan bryta mot Digital Millennium Copyright Act, en upphovsrättslag i USA. Fedora exkluderar också andra multimediaprogram på grund av patent-, upphovsrätts- eller licensbegränsningar, inklusive Adobes Flash Player och Real Medias Real Player. För mer information om detta ämne, gå till http://fedoraproject.org/wiki/ForbiddenItems.
Andra MP3 möjligheter kan finnas för Fedora, men Fluendo erbjuder nu en MP3-insticksmodul för GStreamer som har de nödvändiga patentlicenserna för slutanvändare. Den insticksmodulen möjliggör stöd för MP3 i tillämpningar som använder ramverket GStreamer som bakände. Vi kan inte distribuera denna insticksmodul i Fedora av licensskäl, men den erbjuder en ny lösning på ett gammalt problem. För mer information, se sidorna Installing Fluendo MP3 Plug-in eller Installing MP3 Plug-in with Codeina.
Fedora innehåller ett antal verktyg för att enkelt redigera och bränna CD:er och DVD:er. GNOME-användare kan bränna direkt från filhanteraren Nautilus. Programvaruförråden för Fedora innehåller ocks ytterligare program, såsom brasero, gnomebaker eller k3b, för dessa uppgifter. Bland konsolverktygen finns wodim, readom, genisoimage och andra populära applikationer.
Du kan använda Fedora för att skapa och spela upp inspelningar av skrivbordssessioner, så kallade screencasts, genom att använda öppna tekniker. Fedora inkluderar istanbul, som skapar skrivbordinspelningar i videoformatet Theora, och "byzanz", som skapar skrivbordsinspelningar som animerade GIF-filer. du kan spela upp dessa videor genom att använda en av flera olika spelare som ingår i Fedora. Detta är det rekommenderade sättet att skicka skrivbordsinspelningar till Fedora Project för antingen utvecklare eller slutanvändare. För en mer detaljerad instruktion, se sodam ScreenCasting.
De flesta mediaspelare i Fedora stödjer användandet av insticksmoduler för att lägga till stöd för ytterligare mediaformat och ljudutmatningssystem. En del använder kraftiga bakänder som paketet gstreamer för att hantera stöd för mediaformat och ljudutmatning. Fedora erbjuder paket med insticksmoduler för dessa bakänder och för enskilda applikationer, och tredje part kan erbjuda ytterligare insticksmoduler för att lägga till ännu större möjligheter.