initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

5. Installationsnoteringar

[Tips] Senaste utgåvenoteringarna på webben

Dessa utgåvenoteringar kan ha uppdaterats. För att se de senaste utgåvenoteringarna för Fedora, besök:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

[Viktigt] Installationshandledning för Fedora

För information om hur man installerar Fedora, gå till http://docs.fedoraproject.org/install-guide/.

[Tips] Installationsproblem som inte finns med i dessa utgåvenoteringar

Om du stöter på problem eller har en fråga vid installationen, som inte finns med i dessa utgåvenoteringar, gå till http://fedoraproject.org/wiki/FAQ och http://fedoraproject.org/wiki/Bugs/Common.

Anaconda är namnet på Fedoras installationsprogram. Denna sektion ger en översikt över frågor relaterade till Anaconda och installation av Fedora 9.

[Notera] Nerladdning av stora filer

Om du planerar att ladda ner Fedora DVD ISO-avbild, kom ihåg att inte alla verktyg för filnedladdning klarar filer större än 2GiB i storlek. wget 1.9.1-16 och senare, curl och ncftpget har inte denna begränsning. BitTorrent är en annan metod för att ladda ner stora filer. För information om att hämta och använda torrent-filen, gå till http://torrent.fedoraproject.org/.

Anaconda provar integriteten av installationsmedium som standard. Denna funktion fungerar med installation från CD, DVD, hårddisk-ISO och NFS-ISO. Fedora Project rekommenderar att du testar all installationsmedium innan du startar installationsprocessen och innan du rapporterar fel relaterade till installationen. Många av de fel som rapporteras är faktiskt på grund av felaktigt brända skivor.

Funktionen mediacheck är väldigt känslig och kan rapportera en del användbara skivor som felaktiga. Detta resultat orsakas ofta av skivbrännarprogram som inte tar med utfyllnad när skivor skapas från ISO-filer. För att använda detta test, tryck på valfri tangent vid uppstarten och gå in i menyn. Tryck sedan tangenten Tab, lägg till flaggan mediacheck till parameterlistan, och tryck Enter.

Efter du slutfört funktionen mediacheck och det gått bra, starta om för återställa systemet till dess normala tillstånd. På många system resulterar detta i en snabbare installationsprocess från skivan. Du kan hoppa över valet mediacheck när du startat om.

[Viktigt] BitTorrent verifierar filintegriteten automatiskt

Om du använder BitTorrent, valideras alla filer du laddar ner automatiskt. Om nerladdningen av din fil lyckas, behöver du inte kontrollera den. När du har bränt din CD däremot, ska du fortfarande använda mediacheck för att validera integriteten av media.

För att utföra minnestest innan du installerar Fedora, tryck valfri tangent och gå in i uppstartsmenyn, välj sedan Memory Test. Detta alternativ kör det fristående minnestestprogrammet Memtest86 istället för Anaconda. Memtest86 minnestest fortsätter tills du trycker på tangenten Esc.

[Notera] Memtest86 Tillgänglighet

Du måste starta från installationsskiva 1, DVD eller en räddningsskiva för att kunna använda denna funktion.

Fedora 9 stödjer grafisk FTP- och HTTP-installation. Men installationsavbilden måste antingen få plats i RAM eller finnas på en lokal enhet, såsom installationsskiva 1. Därför kan endast system med mer än 192 MiB RAM eller som startar från installationsskiva 1 använda den grafiska installationen. System med 192 MiB RAM eller mindre faller faller tillbaka på den textbaserade installeraren automatiskt. Om du föredrar den textbaserade installeraren, skriv linux text vid boot:-prompten.

5.1. Förändringar i Anaconda

  • Inbyggt stöd för att ändra storlek på ext2-, ext3- och ntfs-partitioner.

  • Stöd för installation på krypterade blockenheter, inklusive rotfilsystemet.

  • Sammanslagen ISO-avbild för nätverksstart som ersätter de äldre boot.iso, diskboot.img och rescuecd.iso.

  • Platsen för installerarens andra steg är nu oberoende av platsen för mjukvarupaketen.

  • Direkt installation på x86- och x86_64-maskiner som använder EFI och startar via grub.

  • Hårdvarusondering och detektering baseras nu på HAL och udev.

  • Stöd för permanent lagring på live-avbilder på USB-minnen.

5.2.1. IDE-enhetsnamn

Användning av /dev/hdX på i386 och x86_64 för IDE-enheter har ändrats till /dev/sdX. Se anmärkningar om hur viktigt det är att etikettera enheter för uppgradering från utgåvor före Fedora 7, och partitionsbegränsningar.

5.2.2. IDE-RAID

Inte alla IDE-RAID-styrkort stöds. Om ditt RAID-styrkort inte stöds av dmraid ännu kan du kombinera diskenheter i RAID-samlingar genom att konfigurera Linux programvaru-RAID. För styrkort som stöds konfigureras RAID-funktionerna i datorns BIOS.

5.2.3. Installation med flera nätverkskort och PXE

En del servrar med flera nätverkskort kanske inte tilldelar eth0 till det första nätverkskortet som BIOS kallar det, vilket kan orsaka installationsprogrammet att försöker använda ett annat nätverkskort än vad som användes av PXE. För att ändra detta beteende, använd följande i konfigfilerna pxelinux.cfg/*:

IPAPPEND 2 
APPEND ksdevice=bootif

Konfigurationsflaggorna ovan gör att installationsprogrammet använder samma nätverksgränssnitt som BIOS och PXE använder. Du kan också använda följande flagga:

ksdevice=link 

Denna flagga gör att installationsprogrammet använder den första nätverksenhet den hittar som är länkad till en nätverks-switch.

Gå till http://fedoraproject.org/wiki/DistributionUpgrades för detaljerade rekommenderade procedurer för uppgradering av Fedora.

5.3.1. Emacs

If you are upgrading to Fedora 9 and use emacs, you must upgrade to the latest version of emacs for your prior release to ensure a clean upgrade. Fedora 8 users must have emacs-22.1-10.fc8 or later, while Fedora 7 users must have emacs-22.1-7.fc7.

To see what version of emacs is installed, run the rpm -q emacs command.

5.3.2. Partitionsgränser för SCSI-drivrutiner

Medan äldre IDE-drivrutiner stödde upp till 63 partitioner per enhet är SCSI-enheter begränsade till 15 partitioner per enhet. Anaconda använder drivrutinen libata på samma sätt som resten av Fedora, så den kan inte upptäcka mer än 15 partitioner på en IDE-disk under istallations- eller uppgraderingsprocessen.

Om du uppgraderar ett system med mer än 15 partitioner kan du behöva migrera disken till logisk volymhantering (LVM). Denna begränsning kan ge konflikter med andra installerade system om de inte stödjer LVM. De flesta moderna Linuxdistributioner stödjer LVM, och drivrutiner finns tillgängliga för andra operativsystem också.

5.3.3. Diskpartitioner måste ha etikett

En ändring i sättet som Linuxkärnan hanterar lagringsenheter medför att enhetsnamn som /dev/hdX eller /dev/sdX kan skilja från värden som används i tidigare utgåvor. Anaconda löser detta problem genom att förlita sig på partitionsetiketter eller UUID:er för att hitta enheter. Om dessa inte finns, så kommer Anaconda ge en varning som visar att partitioner behöver etiketteras och att uppgraderingen inte kan fortsätta. System som använder Logical Volume Management (LVM) och enhetsöversättare (device mapper) behöver oftast inte ometiketteras.

5.3.3.1. Kontroll av diskpartitionsetiketter

För att visa partitionsetiketter, starta befintlig Fedorainstallation och ange följande på en terminalprompt:

/sbin/blkid

Verifiera att varje volymrad i listan har en LABEL= -värde, enligt nedanstående:

/dev/hdd1: LABEL="/boot" UUID="ec6a9d6c-6f05-487e-a8bd-a2594b854406" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
5.3.3.2. Uppdatera filsystemets monteringspunkter

Om några filsystemsetiketter lagts till eller ändrats så måste enhetsnamnen i /etc/fstab ändras så att de matchar:

su -c "cp /etc/fstab /etc/fstab.orig"
su -c "gedit /etc/fstab"

Ett exempel på en montering via etikett är:

LABEL=f7-slash  /  ext3  defaults  1 1
5.3.3.3. Uppdatera rotparameter till kärnan i grub.conf

Om etiketten för / (root)-filsystemet ändrades, måste även kärnans startsparametrar i grub-konfigurationsfilen ändras:

su -c "gedit /boot/grub/grub.conf"

En matchande exempel för en kärn-grub-rad är:

kernel /vmlinuz-2.6.20-1.2948.fc6 ro root=LABEL=f7-slash rhgb quiet
5.3.3.4. Testa ändringar gjorda för märkningar

Om partitionsmärkningar justerats eller filen /etc/fstab ändrats, starta befintlig Fedora-installation för att verifiera att alla partitioner fortfarande monteras normalt och inloggning lyckas. När det är klart starta om med installationsmedia för att starta installationsprogrammet och börja uppgraderingen.

5.3.4. Uppgradering jämfört med nyinstallation

Generellt sett rekommenderas nyinstallationer framför uppgraderingar, speciellt för system som inkluderar tredjeparts-datalager. Tredjeparts-paket som är kvar från tidigare installation kanske inte fungerar som väntat efter en uppgradering av Fedora. Om du ändå väljer att uppgradera, följande information kan vara till hjälp:

  • Innan du uppgraderar ska du ta en säkerhetskopia på systemet. Spara speciellt /etc, /home och möjligen /opt och /usr/local om anpassade paket är installerade där. Du kanske ska använda en multistarts-ansats med en "klon" av den gamla installationen på en separat partition som säkerhet. I så fall, skapa ett alternativt startmedia som t.ex. en GRUB-startdiskett.

    [Tips] Säkerhetskopior av systemkonfigurationen

    Säkerhetskopior av konfigurationer i /etc är också användbart för att återskapa systeminställningar efter en ny installation.

  • Efter du slutfört uppgraderingeringen, kör följande kommando:

    rpm -qa --last > RPMS_by_Install_Time.txt 
    

    Inspektera slutet på utskriften för paket som är daterade före uppgraderingen. Ta bort eller uppgradera de paket från tredjeparts-datalager, eller åtgärda dem om så är nödvändigt. En del paket som installerats tidigare kanske inte längre finns i något datalager. För att installera dessa paket använd följande kommando:

    su -c "yum list extras"

5.4. Kickstart HTTP-frågor

När en kickstartkonfigurationsfil används via HTTP kan hämtningen av kickstartfilen misslyckas med ett fel som indikerar att filen inte kunde hämtas. Klicka knappen OK flera gånger utan att göra några ändringar för att lyckas gå förbi detta fel. Som en väg runt problemet, använd en af de andra stödda metoderna för att hämta kicstartkonfigurationer.

displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:39:57 $'); ?>