initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

10. Fedoras skrivbord

[Tips] Senaste utgåvenoteringarna på webben

Dessa utgåvenoteringar kan ha uppdaterats. För att se de senaste utgåvenoteringarna för Fedora, besök:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

Denna sektion beskriver ändringar som påverkar användare av Fedoras grafiska skrivbord.

10.1. GNOME

Denna utgåva innehåller GNOME 2.22.

GNOMEs startskärm har avsiktligt inaktiverats uppströms. För att aktivera den, använd gconf-editor eller följande kommando:

gconftool-2 --set /apps/gnome-session/options/show_splash_screen --type bool true 

Dialogtemat för låsskärmen är inte ansluten till den valda skärmsläckaren i denna utgåva. För att aktivera den, använd gconf-editor ellerföljande kommando:

gconftool-2 --set  --type string /apps/gnome-screensaver/lock_dialog_theme  "system"  

Blinkande markörer är aktiverade som standard i denna utgåva, och styrs centralt via en gconf-inställning. För att slå av det, kör följande kommando:

gconftool-2 --type bool --set /desktop/gnome/interface/cursor_blink false

10.1.1. Gvfs

GNOME 2.22 har med den nya Gvfs, ett virtuellt filsystem som kör i användarrymden med bakänder för sftp, ftp, dav, smb, obexftp med flera. Gvfs-systemet är ersättningen/efterföljaren till gnome-vfs.

Gvfs består av två delar:

  • GIO, som är det nya delade biblioteket som är en del av Glib och har med API:et för gvfs

  • Själva Gvfs, ett paket som innehåller bakändar för de olika filsystemtyperna och protokollen.

Gvfs-systemet kör en ensam huvuddemon, gvfsd som håller ordning på de aktuella gvfsd-monteringarna. De flesta monteringar körs i separata demonprocesser. Klienter talar med monteringarna med en kombination av DBus-anrop (på sessionsbussen med användning av peer-to-peer-DBus) och ett speciellt protokoll för filinnehåll.

Några få filsystemtyper som tidigare stöddes av gnome-vfs stöds kanske inte ännu av gvfs. Arbetet fortsätter för att tillhandahålla kompletta lösningar för alla dessa typer.

10.1.2. GNOME:s displayhanterare

GNOME:s displayhanterare (gdm) har uppdaterats till senaste uppströmskod, som är en total omskrivning driven av Fedorautvecklare.

PolicyKit kan användas för att styra avstängning och omstart. Konfigurationsverktyget gdmsetup saknas för närvarande, och skall komma att ersättas. För att ändra konfigurationen, se följande:

http://live.gnome.org/GDM/2.22/Configuration

Bland de nya funktionerna på inloggningsskärmen finns:

  • strömhantering och övervakning på inloggningsskärmen, så att bärbara datorer går i dvala eller stänger av sig när batteriet börjar ta slut

  • smartare användarlista

  • common default background between the login window and the desktop session, with no intermediate flicker

För mer information om denna funktion:

http://fedoraproject.org/wiki/Features/NewGdm

Note: ~/.Xclients and ~/.xsession are no longer read automatically at login time. If you use either of these files, install the xorg-x11-xinit-session package.

10.2. KDE

Denna utgåva har med KDE 4.0.3. Eftersom paketen kdepim och kdevelop inte är med i KDE 4.0 och kdewebdev bara är delvis tillgängligt (ingen Quanta) i KDE 4.0 så skeppas versionerna från KDE 3.5.9 av dessa paket.

KDE 4.0 visar upp uppgraderingar av grundkomponenter såsom en portering till Qt 4. Det introducerar också ett antal helt nya ramverk såsom Phonon, ett multimedia-API, Solid, ett ramverk för hårdvaruintegration, Plasma, ett omskrivet skrivbord och panel med många nya begrepp, integrerad skrivbordssökning, sammansättning (compositing) som en funktion hos KWin, och en helt ny visuell still som kallas Oxygen. KDE 4.0.3 är en felrättningsutgåva från utgåveserien KDE 4.0.

Fedora 9 har inte med det föråldrade skrivordet från KDE 3. Den innehåller däremot en kompatibilitetsplattform för KDE 3-utveckling, som kan användas för att bygga och köra KDE 3-program i KDE 4 eller någon annan skrivbordsmiljö. Se avsnittet bakåtkompatibilitet för fler detaljer om vad som ingår.

Eftersom networkmanager inte fungerar med den version av NetworkManager som finns med i denna utgåva, använder KDE Live-avbilderna nm-applet från NetworkManager-gnome som en ersättning. Funktionen gnome-keyring-daemon sparar lösenord för dessa krypteringstekniker. (Attrappaketet knetworkmanager från Fedora 8 som bara anropade nm-applet används inte längre.)

As the native KWin window manager now optionally supports compositing and desktop effects, the KDE Live images no longer include Compiz/Beryl. The KWin compositing/effects mode is disabled by default, but can be enabled in systemsettings. Compiz (with KDE 4 integration) is available from the repository by installing the compiz-kde package.

10.2.1. Arbetsyteförändringar

  • Plasma ersätter de tidigare Kicker och KDesktop. Plasma hanterar både panelen och skrivbordet, och det är nu möjligt att placera samma Plasma-appletar (plasmoider) på både panelen och skrivbordet om appleten stödjer storleksbegränsningarna som panelen påtvingar.

  • Den gamla KDE kontrollcentralen (KControl) har ersatts av systeminställningar (systemsettings).

  • Inloggningshanteraren KDM använder ett nytt temaformat. Därför fungerar inte KDM-teman skrivna för KDE 3 med KDM i KDE 4. KDM har nu stöd för temakonfiguration, så det externa verktyget kdmtheme behövs inte längre.

Alla ovanstående program finns i paketet kdebase-workspace.

10.2.2. Paket- och programförändringar

  • Paketen qt, kdelibs och kdebase representerarn nu KDE 4-versionen, och ersätter paketen qt4, kdelibs4 och kdebase4 i tidigare utgåvor av Fedora.

  • Qt/KDE 3-versionerna har bytt namn till qt3, kdelibs3 och kdebase3. Fedora 9 innehåller bara delar av kdebase3. Se avsnittet om bakåtkompatibilitet för detaljer.

  • Uppströms KDE har delat upp modulen kdebase i tre moduler: kdebase-runtime, kdebase (ibland kallad kdebase-apps för att skilja den från den gamla monolitiska kdebase) och kdebase-workspace. Denna uppdelning avspeglas i Fedorapaketen.

  • Fedora 9 lägger till ett paket kdegames3 som innehåller de spel som ännu inte porterats till KDE 4.

  • Dolphin, som är en del av kdebase, ersätter d3lphin.

  • Paketet kdebase-workspace innehåller nu stöd för KDM-temakonfiguration, och ersätter därför kdmtheme.

  • Okular ersätter KPDF, KGhostView och KFax i kdegraphics.

  • Paketet kaider ersätter KBabel, som tidigare var en del av kdesdk.

  • Paketet okteta ersätter KHexEdit, som var en del av kdeutils.

  • Paketen kalgebra och marble är nu en del av kdeedu.

  • Paketet ksudoku är nu en del av kdegames.

  • Paketet gwenview är nu en del av kdegraphics.

  • Paketen kiconedit och kcoloredit, som tidigare var en del av kdegraphics, är nu separata paket.

  • Paketet kmid, som tidigare var en del av kdemultimedia, är nu ett separat paket.

  • Fedoras KDE-team har belutat att ta bort underpaketen -extras som innehöll undanbedda eller ostabila program, eftersom dessa program antingen har fixats eller tagits bort i KDE 4.

  • Paketet kdeadmin-kpackage har separerats ut från kdeadmin eftersom KPackage nu beror på smart.

  • KDE 4 har tagit bort modulen kdeaddons. Därför finns det inget paket kdeaddons i Fedora 9. Atlantik Designer, avsett att användas med kdegames3, är fortfarande tillgängligt som kdeaddons-atlantikdesigner. Programmet ksig och Konquerorinsticksmodulerna konq-plugins är nu egna paket, och extragear-plasma ersätter Kickertilläggen.

10.3. Blåtand

Blåtandsfunktionen i Fedora 9 (http://fedoraproject.org/wiki/Features/BluetoothFedora9) har flera förbättringar speciellt i denna utgåva. Framtida generationer av denna funktion täcks i större detalj på:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureBluetooth

Att skicka filer till Blåtandsenheter hanteras nu av programmet bluetooth-sendto från paketet bluez-gnome, som ersätter gnome-obex-sen. Skicka en fil i Nautilus från funktionen Skicka till... i sammanhangsmeny vid högerklick.

Att hämta filer från en Blåtandsenhet ingår nu i gnome-user-share, som har stöd för ObexFTP och ObexPush inbyggt. Dela filer via SystemInställningarPersonlig fildelningDela ut publika filer över Blåtand (ObexFTP-stöd), eller hämta filer med användning av ObexPush med PersonligtFilutdelningTa emot filer i mappen Hämtat över Blåtand.

filer på andra Blåtandsenheter kan ses direkt i Nautilus via GVFS, som stödjer Blåtandsenheter. Synkronisering av en Blåtandsenhet med en hanteringsenhet av personlig information (PIM) görs med gnome-pilot

Att bläddra i Blåtandsenheter görs via högerklicksmenyn från Blåtandsikonen på skrivbordspanelen.

10.4. XULRunner

Program som behöver Geckomotorn har tidigare behövt bero på hela Firefox. XULRunner är Mozillas försök att separera browsermotorn för program som bara behöver den funktionaliteten och inget delar av användargränssnittet. Denna uppdelning ger mer stabilitet för API/ABI och ett renare byggmiljö för program som använder Gecko. Många av programmen i Fedora som tidigare använde Gecko byggs nu mot XULRunner.

För en aktuell status, besök http://fedoraproject.org/wiki/Features/XULRunner. För att hjälpa till med utveckling, besök http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureXULRunnerAPIChanges.

För fullständig uppströmsdokumentation, se http://developer.mozilla.org/en/docs/XULRunner.

10.5. Webbläsare

Denna utgåva av Fedora innehåller version 3.0 av den populära webbläsaren Firefox. Gå till http://firefox.com/ för mer information om Firefox. Paketet nspluginwrapper även på 32-bitarssystem eftersom den separerar insticksmodulerna så att de kör i sin egen adressrymd, vilket ökar säkerheten och pålitligheten hos webbläsaren.

För information om Firefox 3.0 i Fedora, se denna sida om egenskaper:

http://fedoraproject.org/wiki/Features/Firefox3

10.5.1. Aktivering av Flashinsticksmodul

Fedora inkluderar swfdec och gnash, som är fria implementeringar av Flash i öppen källkod. Vi uppmuntrar dig att prova någon av dem innan du letar upp Adobes privata Flashinsticksprogram.

Användare av Fedora x86_64 måste installera paketet nspluginwrapper.i386 för att aktivera Adobes 32-bits Flashinsticksmodul i x86_64 Firefox och paketet pulseaudio-libs.i386 för att aktivera ljud från insticksmodulen.

  1. Skapa 32-bits mozillakatalog för insticksmoduler:

    su -c "mkdir -p /usr/lib/mozilla/plugins" 
    
  2. Installera paketen nspluginwrapper.i386, nspluginwrapper.x86_64 och pulseaudio-libs.i386:

    su -c "yum install nspluginwrapper.{i386,x86_64} pulseaudio-libs.i386" 
    
  3. Installera flash-plugin som visas ovan.

    Kör mozilla-plugin-config för att registrera flashinsticksmodulen:

    su -c "mozilla-plugin-config -i -g -v" 
    
  4. Stäng alla Firefox-fönster, och starta sedan om Firefox.

    Skriv about:plugins i URL-raden för att förvissa dig om att insticksmodulen laddats.

10.6. Avaktivering av PC-högtalare

PC-högtalaren är aktiverad som standard i FEdora. Om du inte vill ha det så, finns det två sätt att undvika ljuden:

  • Sänk dess volym till en acceptabel nivå eller stäng av PC-högtalaren helt i alsamixer med inställningen för PC-Högt.

  • Avaktivera PC-högtalaren för hela systemet genom att köra följande kommando i en konsol.

su -
modprobe -r pcspkr
echo "install pcspkr :" >> /etc/modprobe.conf

10.7. Internationell klockapplet

Den nya klockappleten i GNOME-panelen har utökats för att stödja ytterligare internationella tidzoner på displayen, såväl som att väderinformation visas för varje konfigurerad tidszon som visas. Detta arbete, som innefattade en sammanslagning av intlclock med GNOME:s klockapplet, ger all funktionalitet hos system-config-date och väderappleten. Ytterligare funktioner är: användare kan välja godtyckliga platser istället för huvudsakliga tidzoner, gränssnittsförbättrningar för nya och gamla funktioner och fullständig väderinformation visas som ett verktygstips.

Läs mer om denna funktion:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureClockApplet

10.8. Sammanslagna ordlistor

Det finns nu en ny standardbakände för stavningskontroll, hunspell för både GNOME- och KDE-skrivborden, liksom för program såsom OpenOffice.org, Firefox och andra XULRunner-baserade program. Denna gemensamma bakände inkuderar ett antal delade, flerspråkiga ordlistor att användas tillsammans med hunspell. Denna funktion använder en enda uppsättning ordlistor av gemensamman ordlistor oavsett program ,vilket ger enheltliga förslag för felstavade ord och använder mindre diskutrymme genom att eliminera duplicerade ordlistor.

Detaljer om detta arbete finns här:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureDictionary

10.9. Compiz

Fedora 9 kommer med Compiz 0.7.2, vilken har förbättrat stöd för flera displayer, lägger till stöd för KDE4, lägger till en konfigurerabar mitten- och högerklicksknapp och mushjulsåtgärder för GTK-fönsterdekorerare. Compiz 0.7.2 har med många förbättringar och felrättningar.

För ytterligare detaljer, se utgåveannonseringen av Compiz 0.7.2:

http://lists.compiz-fusion.org/pipermail/community/2008-March/000168.html

10.10. vmmouse-drivrutin

På grund av ett fel i den levererade drivrutinen xorg-x11-drv-vmmouse, kan det hända att muspositionen inte placeras korrekt på en virtuell maskins gästdisplay. Som en väg runt tills en uppdatering kommer, lägg till Option NoAutoAddDevices till avsnittet ServerFlags i /etc/X11/xorg.conf i gästmaskinen. Skapa sektionen om nödvändigt:

Section "ServerFlags"
	Option      "NoAutoAddDevices"
EndSection
displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:39:57 $'); ?>