include("site.inc"); $template = new Page; $template->initCommon(); $template->displayHeader(); ?>
Uusin julkaisutiedote WWW:ssä | |
---|---|
Tätä julkaisutiedotetta saatetaan päivittää. Lukeaksesi Fedoran uusimman julkaisutiedotteen, mene osoitteeseen: |
Seuraavat osiot sisältävät tietoa ohjelmistopaketeista, jotka ovat muuttuneet huomattavasti Fedora 9:ään. Lukemisen helpottamiseksi paketit on järjestetty käyttäen samoja ryhmiä kuin asennusjärjestelmässä.
System-config-soundcard
-ohjelma on poistettu, johtuen useista vanhentuneista suunnittelu- ja toteutusratkaisuista. Nykyaikaiset teknologiat kuten udev ja HAL ovat saaneet tietyt äänikortit toimimaan oletuksena. Kaikki äänikortit, jotka eivät toimi oletuksina, tulisi raportoida vikana. Asetuksia voi edelleen hienosäätää työpöytäympäristössä käyttäen muiden muassa PulseAudio-työkaluja.
Fedora 9 sisältää Perl 5.10.0:n, ensimmäisen ”merkittävän” perl5:n julkaisupäivityksen lähiaikoina. Itse Perl-tulkki on nopeampi, käyttää vähemmän muistia ja siinä on useita UTF-8- ja säikeistysparannuksia. Perl-asennus on nyt uudelleen sijoitettava, mistä on hyötyä järjestelmäylläpitäjille ja käyttöjärjestelmäpaketoijille. Perl 5.10.0 lisää myös uuden match-operaattorin, switch-lauseen, named capturet, state-muuttujat ja paremmat virheviestit.
Lisätietoja on sivulla:
Installonlyn
-liitännäisen toiminnallisuus on nyt mukana yum-pääpaketissa. Installonlypkgs
- ja installonly_limit
-valitsimia käytetään oletuksena siten, että järjestelmä säilyttää vain kaksi kernel-pakettia. Pakettijoukkoa tai pakettien määrää voi säätää ja toiminnon voi poistaa käytöstä kokonaan halutessaan. Lisätietoja on yum.conf
-manuaalisivulla.
Yum
-komento yrittää nyt uudelleen tunnistaessaan lukon. Tästä on hyötyä, jos jokin taustapalvelu tarkistaa päivityksiä tai jos yum
ja jokin sen graafisista käyttöliittymistä on käytössä yhtä aikaa.
Yum
-komento ymmärtää nyt asetustiedostossaan kustannusparametrin, joka on asennuslähteen käyttämisen suhteellinen kustannus. Tämä on hyödyllistä jonkin asennuslähteen pakettien painottamiseksi tärkeämmäksi tai vähemmän tärkeäksi kuin jonkin toisen. Kustannusparametrin oletusarvo on 1000 ja pienemmälle kustannukselle annetaan prioriteetti.
Fedora 9 Rawhidessä tiedosto /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo
on muutettu nimelle /etc/yum.repos.d/fedora-rawhide.repo
. Viitteet termiin development
tiedostossa fedora-rawhide.repo
on muutettu termiksi rawhide
. Johtuen tavasta, jolla RPM käsittelee asetustiedostoja, olemassa oleva /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo
-tiedosto nimelle /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo.rpmsave
, jos sitä on aiemmin muokattu. Kehitysasennuslähteen käyttäjien saattaa tarvita päivittää muokattuja asetustiedostoja käyttämään uutta nimeä.
Pam_mount
-ominaisuus käyttää nyt XML-muotoista asetustiedostoa. Tiedosto /etc/security/pam_mount.conf
muutetaan päivitysten aikana tiedostoksi /etc/security/pam_mount.conf.xml
ohjelmalla /usr/bin/convert_pam_mount_conf.pl
, joka poistaa kaikki kommentit. Mahdolliset käyttäjäkohtaiset asetustiedostot on muutettava tällä skriptillä manuaalisesti, jos niin halutaan. Malli tiedostosta pam_mount.conf.xml
yksityiskohtaisilla kommenteilla mahdollisista asetuksista on tiedostossa /usr/share/doc/pam_mount-*/pam_mount.conf.xml
.
TeXLive korvaa vanhan, ilman ylläpitoa olevan TeX-paketin. Se tarjoaa uusia tyylipaketteja ja korjaa monia vanhan jakelun turvallisuusongelmia.
Linux Terminal Server Project (LTSP) on suoraan mukana Fedora 9:ssä. Työ jatkuu. Tuoreimmat uutiset ja dokumentaatio ovat osoitteessa:
Paketti nautilus-open-terminal käyttää nyt GConf-avainta toimintansa hallitsemiseen, kun se käynnistetään napsauttamalla työpöytää hiiren oikealla painikkeella. Sen aiemman käyttäytymisen, päätteen avautumisen käyttäjän kotihakemistossa, palauttamiseksi, käytä tätä komentoa:
gconftool-2 -s /apps/nautilus-open-terminal/desktop_opens_home_dir --type=bool true
Paketti i810switch on poistettu. Tämä toiminnallisuus on nyt xrandr
-komennossa, joka on paketissa xorg-x11-server-utils.
Paketti evolution-exchange korvaa paketin evolution-connector ja tarjoaa ominaisuudet myös vanhalla nimellä.
Ohjelmat system-config-firewall ja system-config-selinux korvaavat paketin system-config-security-level. Ohjelma system-config-selinux on osa policycoreutils-gui-pakettia.
Pilot-link-paketti lisää visor
-moduulin nyt oletuksena mustalle listalle (blacklist). Käyttäjiä suositellaan kokeilemaan uusissa pilot-link-versiossa olevaa suoraa USB-käyttöä. Se otetaan käyttöön antamalla --port usb:
-valitsin eri pilot-link-työkaluille aiemmin käytettyjen sarjalaitteiden sijaan (yleensä /dev/pilot
tai /dev/ttyUSB0
, /dev/ttyUSB1
ja niin edelleen). Esimerkiksi:
pilot-xfer --port usb: --list
Hal-info- ja hal-paketit on päivitetty asettamaan tarvittavien USB-laitteiden oikeudet sopivasti PolicyKitiä käyttäen. Jos käytössä on manuaalisia asetuksia, ne kannattaa ottaa pois käytöstä mahdollisten ristiriitojen välttämiseksi.
Lisätietoja on pilot-link-paketissa olevassa tiedostossa README.fedora
.
Seuraavat lakitiedot koskevat joitakin Fedorassa olevia ohjelmistoja.
Portions Copyright (c) 2002-2007 Charlie Poole or Copyright (c) 2002-2004 James W. Newkirk, Michael C. Two, Alexei A. Vorontsov or Copyright (c) 2000-2002 Philip A. Craig