initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

18. Multimedia

[Vihje] Uusin julkaisutiedote WWW:ssä

Tätä julkaisutiedotetta saatetaan päivittää. Lukeaksesi Fedoran uusimman julkaisutiedotteen, mene osoitteeseen:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

Fedora sisältää ohjelmia valikoituihin multimediatoimintoihin, kuten soitto, nauhoitus ja muokkaus. Lisäpaketteja on saatavilla Fedora Package Collection -asennuslähteen kautta. Lisätietoja multimediasta Fedorassa on Fedora-projektin WWW-sivuston Multimedia-osiossa osoitteessa http://fedoraproject.org/wiki/Multimedia.

18.1. Multimedia-soittimet

Fedoran oletusasennus sisältää Rhythmbox- ja Totem-ohjelmat median toistoon. Fedoran asennuslähteet sisältävät muita suosittuja ohjelmia, kuten XMMS-soittimen ja KDE:n Amarokin. Sekä GNOMEssa että KDE:ssä on valikoima soittimia, joita voi käyttää eri tiedostomuotojen kanssa. Kolmannet osapuolet saattavat tarjota lisäohjelmia muiden tiedostomuotojen käyttöön.

Totem, GNOMEn oletuselokuvasoitin, tukee nyt toistotaustajärjestelmien vaihtamista ilman uudelleenkääntämistä tai pakettien vaihtamista. Suorita seuraava komento root-käyttäjänä xine-taustajärjestelmän asentamiseksi:

yum install totem-xine

Suorita seuraava komento root-käyttäjänä Totemin käyttämiseksi xine-taustajärjestelmällä kerran:

totem-backend -b xine totem

Suorita seuraava komento root-käyttäjänä oletustaustajärjestelmän vaihtamiseksi xineen koko järjestelmässä:

totem-backend -b xine

Xine-taustajärjestelmää käytettäessä on mahdollista käyttää väliaikaisesti GStreamer-taustajärjestelmää. Suorita seuraava komento root-käyttäjänä GStreamer-taustajärjestelmän käyttämiseksi:

totem-backend -b gstreamer

18.2. Ogg- ja Xiph.Org -säätiön tiedostomuodot

Fedora sisältää täyden tuen Ogg-mediasäiliötiedostomuodolle ja Vorbis-audio-, Theora-video-, Speex-audio- sekä häviöttömälle FLAC-audiotiedostomuodolle. Näillä vapaasti jaettavilla tiedostomuodoilla ei ole patentti- tai lisenssirajoituksia. Ne ovat hyviä ja joustavia vaihtoehtoja suositummille, rajoitetuille tiedostomuodoille. Fedora-projekti suosittaa avointen tiedostomuotojen käyttöä rajoitettujen sijasta. Lisätietoja näistä tiedostomuodoista ja niiden käytöstä on Xiph.Org-säätiön WWW-sivuilla osoitteessa http://www.xiph.org/.

18.3. MP3, DVD ja muut pois jätetyt multimedia-tiedostomuodot

Fedora ei voi sisältää tukea MP3:n tai DVD-videon toistamiseen tai tallentamiseen. MP3-tiedostomuodot on patentoitu ja patentin haltijat eivät ole antaneet tarpeellisia lisenssejä. DVD-videotiedostomuodot on patentoitu ja varustettu salausjärjestelmällä. Patentin haltijat eivät ole antaneet tarpeellisia lisenssejä ja CSS-salattujen levyjen salauksen purkamiseen tarvittava koodi saattaa rikkoa Digital Millennium Copyright Actia, Yhdysvaltain tekijänoikeuslakia. Fedora on jättänyt pois myös muita multimediaohjelmistoja patentti-, tekijänoikeus- tai lisenssirajoituksista johtuen, mukaan lukien Adoben Flash Player ja Real Median Real Player. Lisätietoja aiheesta on osoitteessa http://fedoraproject.org/wiki/ForbiddenItems.

Muitakin MP3-vaihtoehtoja saattaa olla saatavilla Fedoraan, mutta Fluendo tarjoaa peruskäyttäjän patenttilisenssin sisältävää MP3-liitännäistä GStreameriin. Tämä liitännäinen mahdollistaa MP3-tuen ohjelmissa, jotka käyttävät GStreamer-kehystä taustajärjestelmänä. Fedora ei voi jaella tätä liitännäistä lisenssisyistä, mutta se tarjoaa uuden ratkaisun vanhaan ongelmaan. Lisätietoja Fluendon MP3-liitännäisen asentaminen- tai MP3-liitännäisen asentaminen Codeinalla -sivuilta.

18.4. CD- ja DVD-levyjen luominen ja polttaminen

Fedora sisältää useita työkaluja CD- ja DVD-levyjen masterointiin ja polttamiseen. GNOME-käyttäjät voivat polttaa suoraan Nautilus-tiedostonhallintaohjelmasta. Fedoran ohjelmistolähteet sisältävät myös lisäohjelmia näihin tehtäviin, kuten brasero, gnomebaker tai k3b. Konsolityökaluja ovat muiden muassa wodim, readom, genisoimage ja muut suositut ohjelmat.

18.5. Kuvalähetykset

Voit käyttää Fedoraa kuvalähetysten (screencasts) luomiseen ja toistoon käyttäen avoimia teknologioita. Kuvalähetykset ovat tallennettuja työpöytäistuntoja. Fedora sisältää paketin istanbul, joka luo kuvalähetyksiä käyttäen Theora-videomuotoa ja ohjelman ”byzant”, joka luo kuvalähetyksiä animoituina GIF-tiedostoina. Näitä videoita voi toistaa käyttäen jotakin monista Fedoran sisältämistä soittimista. Tämä on suositeltu tapa lähettää kuvalähetyksiä Fedora-projektille joko kehittäjien tai peruskäyttäjien käyttöön. Kattavampi ohje on ScreenCasting-sivulla.

18.6. Lisätuki liitännäisten avulla

Useimmat Fedoran musiikkisoittimet voivat käyttää liitännäisiä lisämediatiedostomuotojen ja -äänijärjestelmien tuen lisäämiseksi. Jotkut käyttävät monipuolisia multimediakehyksiä, kuten gstreamer-pakettia mediatiedostomuotojen käsittelyyn ja äänentoistoon. Fedora tarjoaa liitännäispaketteja näille taustajärjestelmille ja yksittäisille ohjelmille. Kolmannet osapuolet saattavat tarjota lisää liitännäisiä ominaisuuksien parantamiseksi entisestään.

displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:33:41 $'); ?>