initCommon(); $template->displayHeader(); ?>

10. Fedoran työpöytä

[Vihje] Uusin julkaisutiedote WWW:ssä

Tätä julkaisutiedotetta saatetaan päivittää. Lukeaksesi Fedoran uusimman julkaisutiedotteen, mene osoitteeseen:

http://docs.fedoraproject.org/release-notes/

Tämä osio kertoo muutoksista, jotka vaikuttavat Fedoran graafisen työpöydän käyttäjiin.

10.1. GNOME

Tämä julkaisu sisältää GNOME 2.22:n.

GNOME-aloitusruutu on kytketty pois käytöstä tarkoituksella pääprojektissa. Sen saa käyttöön ohjelmalla gconf-editor tai seuraavalla komennolla:

gconftool-2 --set /apps/gnome-session/options/show_splash_screen --type bool true 

Tässä julkaisussa näytönlukitsemisikkunan teemaa ei ole kytketty valittuun näytönsäästäjään. Tämän ominaisuuden ottamiseksi käyttöön tulee käyttää ohjelmaa gconf-editor tai seuraavaa komentoa:

gconftool-2 --set  --type string /apps/gnome-screensaver/lock_dialog_theme  "system"  

Vilkkuvat kohdistimet ovat oletuksena käytössä tässä julkaisussa ja niitä hallitaan keskitetysti gconf-asetuksella. Suorita seuraava komento asetuksen kytkemiseksi pois käytöstä:

gconftool-2 --type bool --set /desktop/gnome/interface/cursor_blink false

10.1.1. Gvfs

Gnome 2.22 sisältää uuden Gvfs:n, käyttäjätilan virtuaalisen tiedostojärjestelmän, jolla on sftp-, ftp-, dav-, smb-, obexftp- ja muita taustajärjestelmiä. Gvfs on gnome-vfs:n korvaaja ja seuraaja.

Gvfs koostuu kahdesta osasta:

  • GIO on uusi jaettu kirjasto, joka on osa GLibiä ja tarjoaa APIn gvfs:lle

  • Gvfs itse, paketti, joka sisältää taustajärjestelmät useille eri tiedostojärjestelmätyypeille ja protokollille

Gvfs-järjestelmä ajaa yhtä päätaustaprosessia, gvfsd:tä, joka pitää kirjaa nykyisistä gvfs-liitoksista. Useimpia liitoksia ajetaan erillisessä taustaprosessissa. Asiakkaat keskustelevat liitosten kanssa DBus-kutsujen (istuntoväylällä ja vertais-DBusia käyttäen) ja erillisen tiedostojen sisältöä varten tarkoitetun protokollan yhdistelmällä.

Gvfs ei välttämättä vielä tue muutamia tiedostojärjestelmätyyppejä, joita gnome-vfs aiemmin tuki. Työ jatkuu valmiiden ratkaisujen tarjoamiseksi kaikille näille tyypeille.

10.1.2. Gnomen kirjautumisohjelma

Gnomen kirjautumisohjelma (gdm) on päivitetty uusimpaan pääprojektin koodiin, joka on Fedora-kehittäjien johtama täysi uudelleenkirjoitus.

PolicyKitiä voidaan käyttää sammutuksen ja uudelleenkäynnistyksen hallintaan. Asetustyökalu gdmsetup puuttuu tällä hetkellä ja se on tarkoitus korvata. Asetusmuutoksia varten tutustu seuraavaan:

http://live.gnome.org/GDM/2.22/Configuration

Uusia kirjautumisruudun ominaisuuksia ovat:

  • virranhallinta ja -tarkkailu kirjautumisruudussa, joten kannettava menee lepotilaan tai sammuu, kun akku on vähissä

  • paremmat käyttäjälistat

  • yhteinen oletustaustakuva kirjautumisikkunassa ja työpöytäistunnossa, niiden välillä siirtyminen ei aiheuta välkkymistä

Lisätietoja tästä ominaisuudesta:

http://fedoraproject.org/wiki/Features/NewGdm

Huomaa: Tiedostoja ~/.Xclients ja ~/.xsession ei enää lueta automaattisesti kirjautumisen aikana. Jos käytät jompaakumpaa näistä tiedostoista, asenna paketti xorg-x11-xinit-session.

10.2. KDE

Tämä julkaisu sisältää KDE 4.0.3:n. Koska kdepim- ja kdevelop-paketit eivät ole osa KDE 4.0:aa ja kdewebdev on vain osittain saatavilla (ei Quantaa) KDE 4.0:ssa, nämä paketit ovat KDE 3.5.9 -versioita.

KDE 4.0 sisältää päivityksiä ydinkomponentteihin, kuten Qt 4:ään siirtymisen. Se myös tuo useita täysin uusia kehyksiä, kuten Phonon-multimedia-APIn, Solid-laitteistointegraatiokehyksen, Plasman, joka on uudelleenkirjoitettu työpöytä ja paneeli monilla uusilla konsepteilla, integroidun työpöytähaun, kerrostuksen (compositing) KWinin ominaisuutena sekä täysin uuden visuaalisen tyylin nimeltä Oxygen. KDE 4.0.3 on viankorjausjulkaisu KDE 4.0 -sarjasta.

Fedora 9 ei sisällä vanhaa KDE 3 -työpöytäympäristöä. Se sisältää yhteensopivan KDE 3 -kehitysalustan, jota voidaan käyttää KDE 3 -ohjelmien kääntämiseen ja suorittamiseen KDE 4:ssä tai missä tahansa muussa työpöytäympäristössä. Lisätietoja siitä, mitä tähän sisältyy, on Taaksepäin yhteensopivuus -osiossa.

Koska knetworkmanager ei toimi tässä julkaisussa olevan NetworkManager-version kanssa, KDE-livelevykuvat käyttävät nm-appletia paketista NetworkManager-gnome korvaavana ohjelmana. Gnome-keyring-daemon-palvelu tallentaa salaustekniikoiden salasanat. (Fedora 8:ssa ollutta knetworkmanager-sijaispakettia, joka pelkästään kutsui nm-appletia, ei enää käytetä.)

Koska natiivi KWin-ikkunaohjelma tukee nyt valinnaisesti kerrostusta ja työpöytätehosteita, KDE-livelevykuvat eivät enää sisällä Compizia/Beryliä. KWinin kerrostus- ja tehostetila on poissa käytöstä oletuksena, mutta se voidaan ottaa käyttöön systemsettingsistä. Compiz (KDE 4 -integtaatiolla) on saatavilla asennuslähteestä asentamalla paketti compiz-kde.

10.2.1. Työtilamuutokset

  • Plasma korvaa vanhat Kicker- ja KDesktop-ohjelmat. Plasma hallitsee sekä paneelia että työpöytää ja nyt on mahdollista asettaa samoja Plasma-sovelmia (plasmoideja) sekä paneeliin että työpöytään, jos sovelma tukee paneelin kokorajoituksia.

  • Vanha KDE-ohjauskeskus (KControl) on korvattu Järjestelmäasetukset (systemsettings) -ohjelmalla.

  • KDM-kirjautumisohjelma käyttää uutta teemamuotoa. Siksi KDE 3:lle kirjoitetut KDM-teemat eivät toimi KDE 4:n KDM:llä. KDM sisältää nyt tuen teemojen asetuksille ja siten ulkoista kdmtheme-työkalua ei enää tarvita.

Kaikki yllä mainitut ohjelmat ovat kdebase-workspace-paketissa.

10.2.2. Paketti- ja ohjelmamuutokset

  • Paketit qt, kdelibs ja kdebase ovat nyt KDE 4 -versioita, joten aiempien Fedora-julkaisujen paketit qt4, kdelibs4 ja kdebase4 on poistettu käytöstä.

  • Qt/KDE 3 -versiot on nyt nimetty uudelleen paketeiksi qt3, kdelibs3 ja kdebase3. Fedora 9 sisältää vain osan kdebase3:sta. Lisätietoja on osiossa Taaksepäin yhteensopivuus.

  • KDE-pääprojekti on jakanut kdebase-moduulin kolmeksi moduuliksi: kdebase-runtime, kdebase (jota joskus kutsutaan nimellä kdebase-apps erotukseksi vanhasta suuremmasta kdebase-paketista) ja kdebase-workspace. Tämä jako on tehty myös Fedora-paketeissa.

  • Fedora 9:ään on lisätty kdegames3-paketti, joka sisältää pelit, joita ei ole vielä siirretty KDE 4:ään.

  • Dolphin, joka on osa kdebasea, korvaa paketin d3lphin.

  • Paketti kdebase-workspace sisältää nyt tuen KDM-teemojen asetuksille ja siten kdmtheme-paketti on poistettu käytöstä.

  • Okular korvaa KPDF:n, KGhostViewin ja KFaxin kdegraphicsissa.

  • Paketti kaider korvaa KBabelin, joka oli aiemmin osa kdesdk:ta.

  • Paketti okteta korvaa KHexEditin, joka oli aiemmin osa kdeutilsia.

  • Paketit kalgebra ja marble ovat nyt osa kdeedua.

  • Paketti ksudoku on nyt osa kdegamesia.

  • Paketti gwenview on nyt osa kdegraphicsia.

  • Ohjelmat kiconedit ja kcoloredit olivat aiemmin osa kdegraphicsia, mutta nyt ne ovat erillisiä paketteja.

  • Ohjelma kmid oli aiemmin osa kdemultimediaa, mutta se on nyt erillinen paketti.

  • Fedoran KDE-tiimi on päättänyt jättää pois -extras-alipaketit, jotka sisälsivät vanhentuneita tai epävakaita ohjelmia, koska nämä ohjelmat on joko korjattu tai poistettu KDE 4:ssä.

  • Paketti kdeadmin-kpackage on erotettu paketista kdeadmin, koska KPackage riippuu nyt smartista.

  • KDE 4:stä poistettiin kdeaddons-moduuli. Siksi Fedora 9:ssä ei ole kdeaddons-pakettia. Atlantik Designer, jota käytetään kdegames3-paketin kanssa, on edelleen saatavana paketissa kdeaddons-atlantikdesigner. Ksig-ohjelma ja konq-plugins-Konqueror-liitännäiset ovat nyt omia pakettejaan. Paketti extragear-plasma korvaa Kickerin lisäosat.

10.3. Bluetooth

Fedora 9:ssä on useita Bluetooth-ominaisuuksiin liittyviä parannuksia (http://fedoraproject.org/wiki/Features/BluetoothFedora9). Näiden ominaisuuksien tulevaisuutta käsitellään tarkemmin osoitteessa:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureBluetooth

Tiedostojen lähettämisen Bluetooth-laitteelle tekee nyt paketissa bluez-gnome oleva bluetooth-sendto-ohjelma, joka korvaa ohjelman gnome-obex-sen. Tiedoston voi lähettää Nautiluksen Lähetä...-toiminnolla hiiren oikean näppäimen kontekstivalikosta.

Tiedostojen noutaminen Bluetooth-laitteelta on nyt mukana paketissa gnome-user-share, jossa on ObexFTP- ja ObexPush-tuki sisäänrakennettuna. Jaa tiedostoja toiminnolla JärjestelmäAsetuksetInternet ja verkkoHenkilökohtainen tiedostojen jakoTiedostojen jako bluetoothilla (ObexFTP-tuki) tai nouda tiedostoja ObexPushia käyttämällä toiminnolla HenkilökohtaisetTiedostojen jakoVastaanota tiedostoja bluetoothin avulla Noudot-kansioon.

Bluetooth-laitteella olevia tiedostoja voi käyttää suoraan Nautiluksella Bluetooth-laitteita tukevan GVFS:n avulla. Bluetooth-laitteen synkronointi tiedonhallinta (PIM) -laitteen kanssa tehdään käyttämällä gnome-pilotia.

Bluetooth-laitteita voi selata työpöydän paneelissa olevan Bluetooth-kuvakkeenoikean hiirennäppäimen kontekstivalikosta.

10.4. XULRunner

Gecko-moottoria vaatineet ohjelmat ovat ennen joutuneet riippumaan koko Firefoxista. XULRunner on Mozillan tuote, joka erottaa selainmoottorin niitä sovelluksia varten, jotka tarvitsevat vain sen ominaisuuksia eivätkä käyttöliittymäosia. Tämä jako tuo lisää API/ABI-vakautta ja siistimmän käännösympäristön Geckoa käyttäville ohjelmille. Monet Fedoran aiemmin Geckoa käyttäneet ohjelmat käännetään nyt XULRunneria vasten.

Nykyinen tilanne on osoitteessa http://fedoraproject.org/wiki/Features/XULRunner. Kehityksessä avustamisesta kerrotaan osoitteessa http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureXULRunnerAPIChanges.

Pääprojektin täysi dokumentaatio on osoitteessa http://developer.mozilla.org/en/docs/XULRunner.

10.5. WWW-selaimet

Tämä Fedora-julkaisu sisältää suositun Firefox-web-selaimen version 3.0. Lisätietoja Firefoxista on osoitteessa http://firefox.com/. Paketti nspluginwrapper on mukana oletuksena jopa 32-bittisissä järjestelmissä, koska se erottaa liitännäiset omaan osoiteavaruuteensa, mikä parantaa selaimen turvallisuutta ja luotettavuutta.

Tietoa Firefox 3.0:sta Fedorassa on tällä ominaisuussivulla:

http://fedoraproject.org/wiki/Features/Firefox3

10.5.1. Flash-liitännäisen käyttöönotto

Fedora sisältää ohjelmat swfdec ja gnash. Molemmat ovat Flashin vapaita avoimen lähdekoodin toteutuksia. Suosittelemme niiden kokeilemista ennen Adoben suljetun Flash-liitännäisen käyttämistä.

Fedora x86_64 -käyttäjien on asennettava nspluginwrapper.i386-paketti, jotta 32-bittisen Adobe Flash -liitännäisen voi ottaa käyttöön x86_64-Firefoxissa sekä pulseaudio-libs.i386-paketti, jotta liitännäisen äänet toimivat.

  1. Luo 32-bittisen Mozillan liitännäishakemisto:

    su -c "mkdir -p /usr/lib/mozilla/plugins" 
    
  2. Asenna nspluginwrapper.i386-, nspluginwrapper.x86_64-, ja pulseaudio-libs.i386-paketit:

    su -c "yum install nspluginwrapper.{i386,x86_64} pulseaudio-libs.i386" 
    
  3. Asenna flash-plugin-paketti, kuten neuvotaan.

    Suorita mozilla-plugin-config-komento Flash-liitännäisen rekisteröimiseksi:

    su -c "mozilla-plugin-config -i -g -v" 
    
  4. Sulje kaikki Firefox-ikkunat ja käynnistä Firefox uudelleen.

    Kirjoita about:plugins osoitepalkkiin varmistaaksesi että liitännäinen on ladattu.

10.6. PC-kaiuttimen poistaminen käytöstä

PC-kaiutin on käytössä oletuksena Fedorassa. Sen äänet voi poistaa käytöstä kahdella tavalla:

  • Kaiuttimen äänenvoimakkuutta voi pienentää sopivalle tasolle tai sen voi kokonaan vaimentaa alsamixerin PC Speak -asetuksen avulla.

  • Kytke PC-kaiutin pois käytöstä suorittamalla seuraavat komennot konsolissa:

su -
modprobe -r pcspkr
echo "install pcspkr :" >> /etc/modprobe.conf

10.7. Kansainvälinen kellosovelma

GNOME-paneelin uutta kellosovelmaa on kehitetty tukemaan kansainvälisiä aikavyöhykkeitä sekä säätietoja jokaiselle asetetulle ja näytettävälle aikavyöhykkeelle. Nämä ominaisuudet, joiden vuoksi intlclock yhdistettiin GNOMEn kellosovelmaan, tarjoavat kaikki system-config-date-komennon ja sääsovelman toiminnallisuudet. Lisäominaisuuksia ovat muiden muassa pääaikavyöhykkeiden sijaan muiden sijaintien valintamahdollisuus, uusien ja vanhojen toimintojen käyttöliittymäparannukset ja täysien säätietojen näyttäminen työkaluvihjeessä.

Lisätietoja tästä ominaisuudesta:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureClockApplet

10.8. Sanakirjoja kehitetty

Hunspell on uusi oikoluvun oletustaustajärjestelmä GNOME- ja KDE-työpöytäympäristöille sekä OpenOffice.orgille, Firefoxille ja muille XULRunner-pohjaisille ohjelmille. Tämä yhteinen taustajärjestelmä sisältää joukon jaettuja, usean kielen sanastoja hunspellin kanssa käytettäväksi. Tämä ominaisuus käyttää samaa yhteisten sanastojen joukkoa ohjelmasta riippumatta, joten väärin kirjoitettujen sanojen korjausehdotukset ovat yhtenäisiä ja levytilaa säästyy, kun useita kopioita samasta sanastosta ei tarvita.

Tietoja tästä ominaisuudesta on osoitteessa:

http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureDictionary

10.9. Compiz

Fedora 9:ssä on mukana Compiz 0.7.2, joka parantaa useiden näyttöjen tukea, lisää KDE 4 -tuen, asetettavat hiiren keski- ja oikeat näppäimet sekä hiiren rullatoiminnot GTK-ikkunakoristelijalle. Compiz 0.7.2 lisää useita parannuksia ja vikakorjauksia.

Lisätietoja on Compiz 0.7.2 -julkaisutiedotteessa

http://lists.compiz-fusion.org/pipermail/community/2008-March/000168.html

10.10. Vmmouse-ajuri

Toimitettavassa xorg-x11-drv-vmmouse-ajurissa on ohjelmavirhe, jonka vuoksi hiiren sijainti ei ole välttämättä oikea virtuaalikoneen vierasnäytöllä. Kiertääksesi ongelman ennen kuin päivitys tulee, lisää Option NoAutoAddDevices vieraskoneen tiedoston /etc/X11/xorg.conf osioon ServerFlags. Luo osio, jos sitä ei ole:

Section "ServerFlags"
	Option      "NoAutoAddDevices"
EndSection
displayFooter('$Date: 2008/05/12 21:33:41 $'); ?>