include("site.inc"); $template = new Page; $template->initCommon(); $template->displayHeader(); ?>
Τελευταίες σημειώσεις κυκλοφορίας στον Ιστό | |
---|---|
Αυτές οι σημειώσεις κυκλοφορίας μπορεί να έχουν λάβει ενημερώσεις. Για να δείτε τις τελευταίες σημειώσεις κυκλοφορίας για το Fedora, επισκεφτείτε το: |
Οι ακόλουθες ενότητες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με πακέτα λογισμικού τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές για το Fedora 9. Για ευκολότερη πρόσβαση είναι γενικώς οργανωμένες χρησιμοποιώντας τις ίδιες ομάδες που εμφανίζονται στο σύστημα εγκατάστασης.
Το εργαλείο system-config-soundcard
έχει αφαιρεθεί λόγω numerous παλιού σχεδιασμού και θεμάτων υλοποίησης. Κάποιες μοντέρνες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των udev και HAL, έχουν κάνει κάποιες κάρτες ήχου να δουλεύουν αμέσως. Οποιαδήποτε κάρτα ήχου δε δουλεύει αμέσως θα πρέπει να αναφέρεται ως σφάλμα. Οι επιλογές μπορούν ακόμη να οριστούν από το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, μέσω διαφόρων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του PulseAudio.
Το Fedora 9 περιλαμβάνει τώρα την Perl 5.10.0, την πρώτη "κύρια" ενημέρωση της perl5 για αρκετό καιρό. Το λογισμικό του Perl interpreter είναι πιο γρήγορο και με μικρότερη κατανάλωση μνήμης, και περιέχει αρκετές βελτιώσεις στα UTF-8 και threading. Η εγκατάσταση Perl είναι μετακινήσιμη, κάτι πολύ καλό για διαχειριστές συστημάτων και συντελεστές σε πακέτα λειτουργικών συστημάτων. Η Perl 5.10.0 επίσης προσθέτει ένα νέο τελεστή έξυπνου matching, μία δήλωση switch, named captures, state variables, και καλύτερα μηνύματα σφαλμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο:
Η λειτουργικότητα του πρόσθετου installonlyn
έχει περιληφθεί στον πυρήνα του πακέτου yum. Οι επιλογές installonlypkgs
·και·installonly_limit
χρησιμοποιούνται ως προεπιλογή περιορίζοντας το σύστημα να διατηρεί μόνο δύο πακέτα πυρήνα. Μπορείτε να ρυθμίσετε το σετ πακέτων ή τον αριθμό των πακέτων, ή να απενεργοποιήσετε την επιλογή εντελώς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Περισσότερες λεπτομέρειες διατίθενται στις σελίδες του εγχειριδίου (man pages) για το yum.conf
.
Η εντολή yum
εφαρμόζει επαναληπτικές δοκιμές στην περίπτωση εντοπισμού κλειδώματος (lock). Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη αν ένα daemon κάνει έλεγχο για ανανεώσεις, ή αν εκτελείτε yum
και κάποια από τις εφαρμογές frontend συνδέεται ταυτόχρονα.
Η εντολή yum
τώρα κατανοεί μία παράμετρο κόστους στο αρχείο διαμόρφωσής του, το οποίο αντιπροσωπεύει το σχετικό κόστος για πρόσβαση σε ένα αποθετήριο. Είναι χρήσιμο για να συγκρίνει κανείς τον σχετικό αριθμό πακέτων που υπάρχουν ανάμεσα στα διάφορα αποθετήρια. Η παράμετρος κόστους έχει καθοριστεί ως προεπιλογή στην τιμή 1000, με τα μικρότερα κόστη να έχουν προτεραιότητα.
Στο Fedora 9, το αρχείο /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo
έχει αλλάξει σε /etc/yum.repos.d/fedora-rawhide.repo
. Αναφορές στο development
στο αρχείο fedora-rawhide.repo
έχουν τροποποιηθεί σε rawhide
. Λόγω του τρόπου με τον οποίο το RPM χειρίζεται τα αρχεία ρυθμίσεων, το υπάρχον αρχείο /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo
αποθηκεύεται ως /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo.rpmsave
αν έχει τροποποιηθεί προηγουμένως. Οι χρήστες του αποθετηρίου ανάπτυξης (development repository) ίσως χρειαστεί να ανανεώσουν τις προσαρμοσμένες δέσμες ενεργειών (scripts) ούτως ώστε να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
Το εργαλείο pam_mount
τώρα χρησιμοποιεί ένα αρχείο ρυθμίσεων γραμμένο σε XML. Το αρχείο /etc/security/pam_mount.conf
θα μετατραπεί σε /etc/security/pam_mount.conf.xml
κατά την αναβάθμιση με το /usr/bin/convert_pam_mount_conf.pl
, το οποίο αφαιρεί όλα τα σχόλια. Τα αρχεία ρυθμίσεων ανά-χρήστη πρέπει να μετατραπούν χειροκίνητα, με το script μετατροπής αν αυτό επιθυμείται. Ένα πρότυπο αρχείο pam_mount.conf.xml
με λεπτομερή σχόλια για τις διαθέσιμες επιλογές εμφανίζεται στο /usr/share/doc/pam_mount-*/pam_mount.conf.xml
.
Το TeXLive αντικαθιστά την παλιά και ασυντήρητη διανομή TeX. Προσφέρει νέα πακέτα στυλ και διορθώνει πολλά προβλήματα ασφάλειας με την παλιά διανομή.
Το Linux Terminal Server Project (LTSP) έχει συμπεριληφθεί κατευθείαν στο Fedora 9. Η δουλειά για τελειοποίηση του έργου αυτού συνεχίζεται, και μπορείτε να ανατρέξετε για τα τελευταία νέα και τεκμηρίωση στο:
Το πακέτο nautilus-open-terminal τώρα χρησιμοποιεί ένα κλειδί GConf για τον έλεγχο της συμπεριφοράς του όταν εκκινεί κάνοντας δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας. Για να ενεργοποιήσετε την προηγούμενη του συμπεριφορά, η οποία ανοίγει το το τερματικό στον αρχικό κατάλογο του χρήστη, χρησιμοποιήστε την εντολή:
gconftool-2 -s /apps/nautilus-open-terminal/desktop_opens_home_dir --type=bool true
Το πακέτο i810switch αφαιρέθηκε. Αυτή η λειτουργία είναι τώρα διαθέσιμη μέσα από την εντολή xrandr
στο πακέτο xorg-x11-server-utils.
Το πακέτο evolution-exchange αντικαθιστά το evolution-connector, και παρέχει μία δυνατότητα μέσα από το παλιό όνομα.
Τα πακέτα system-config-firewall και system-config-selinux αντικαθιστούν το system-config-security-level. Το system-config-selinux αποτελεί μέρος του πακέτου policycoreutils-gui.
Το πακέτο pilot-link τώρα απορρίπτει το άρθρωμα visor
από προεπιλογή. Οι χρήστες παροτρύνονται να δοκιμάσουν την απευθείας πρόσβαση USB που είναι παρούσα στις τελευταίες εκδόσεις του pilot-link. Αυτό ενεργοποιείται περνώντας την επιλογή --port usb:
στα διάφορα εργαλεία pilot-link, αντί των σειριακών συσκευών που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (τυπικά /dev/pilot
ή /dev/ttyUSB0
, /dev/ttyUSB1
, and so forth). Για παράδειγμα:
pilot-xfer --port usb: --list
Τα πακέτα hal-info και hal έχουν ενημερωθεί ώστε να ορίζουν σωστά δικαιώματα για τις απαραίτητες συσκευές USB χρησιμοποιώντας το PolicyKit. Αν έχετε ήδη χειροκίνητα ορίσει κάποιες ρυθμίσεις, επαναφέρετε τις αλλαγές για να αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις (conflicts).
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο αρχείο README.fedora
το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο pilot-link.
Οι παρακάτω νομικές πληροφορίες αφορούν μερικά πακέτα του Fedora.
Portions Copyright (c) 2002-2007 Charlie Poole or Copyright (c) 2002-2004 James W. Newkirk, Michael C. Two, Alexei A. Vorontsov or Copyright (c) 2000-2002 Philip A. Craig