Virtualisering i Fedora 11 inkluderar större ändringar, och nya funktioner, som fortsätter att stödja KVM, Xen och många andra plattformar för virtuella maskiner.
5.3.1. Förbättrad VNC-autenticering för hantering av virtuella maskiner
Fedora 11 introducerar möjligheten att använda protokollet SASL för autenticering av VNC-anslutningar till virutella KVM- och QEMU-maskiner. SASL är ett system med insticksmoduler, som tillåter många olika autenticeringsmekaniser att konfigureras utan att ändra programkoden. Användningen av SASL, i kombination med existerande stöd för TLS-kryptering, gör det möjligt för klienter som vinagre, virt-viewer och virt-manager att ansluta säkert till fjärran virtuella maskinekonsoler med Fedoraservrar som värd. I miljöer där Kerberos används möjliggör detta vidare säker engångsinloggning till VNC-servern. Denna nya autenticeringsmöjlighet gör det traditionella VNC-lösenordsschemat som inte är tillräckligt säkert föråldrat.
5.3.2. Förbättrad grafisk konsol för virtuella maskiner
Tidigare konsoler för virtuella gäster i Fedora var begränsade till en skärmupplösning på 800×600, och PS2-muspekaren arbetade i ett relativt koordinatläge. Detta förhindrade gästpekaren från att spåra den lokala klientpekaren ett-till-ett.
Fedora 11 har noggrannare muspekarpositionering och högre skärmupplösningar för virtuella maskiners konsoler. Fedora 11-gäster har som standard en skärupplösning på åtminstone 1024×768, och har en USB-bräde i absolut koordinatläge. Detta ger en muspekare som följer den lokala klientpekaren ett-till-ett.
5.3.3. KVM PCI-enhetstilldelning
Fedora 11 utökar sina virtualiseringsmöjligheter med stöd för KVM PCI-enhetstilldelning. KVM-användare kan nu ge virtuella maskiner exklusiv åtkomst till fysiska PCI-enheter med Fedoras virtualiseringsverktyg, inklusive programmet Virtual Machine Manager.
Notera
Hårdvarukrav: stöd för Intel VT-d eller AMD IOMMU-hårdvaruplattform krävs för att denna funktion skall vara tillgänlig.
5.3.4. Sammanslagning av KVM och QEMU
QEMU är en processor- och systememulator som gör det möjligt för användare att starta en virtuell maskingäst som har samma arkitektur som värdmaskinen eller en dramatiskt annorlunda arkitektur. KVM ger stöd på kärnnivå för att köra gäster av samma arkitektur som värden.
QEMU drar nytta av KVM för att köra gäster direkt på hårdvaran utan att någon översättning behövs av värden, vilket möjliggör prestanda på en mycket högre nivå.
Fedora 11 inkluderar en sammanslagning av RPM:erna
qemu och
kvm. Paketet
kvm är nu föråldrat av
pngqemu-kvm. Sammanslagningen av de två kodbaserna fortgår uppströms, men de paketansvariga för Fedora har valt att slå samman paketen nu för att reducera underhållsarbetet och ge bättre stöd.
5.3.5. SVirt tvingande åtkomstkontroll
Fedora 11 integrerar SELinux tvingande åtkomstkontroll med virtualisering. Virtuella maskiner kan isoleras från värden och varandra mycket mer effektivt, vilket ger ökad förvissning om att säkerhetsbrister inte kan utnyttjas av ondskefulla gäster.
5.3.6. Ej uppkopplad hantering av virtuella maskiner
libguestfs är ett nytt bibliotek för att komma åt och ändra gästdiskavbilder. Genom att använda kod från Linuxkärnan och QEMU kan libguestfs hantera alla typer av gästfilsystem som Linux och QEMU kan.
Följande verktyg tillhandahålls av libguestfs:
guestfish - Ger ett interaktivt skal för att redigera virtuella maskin-filsystem och köra kommandon i gästens miljö.
virt-inspector - Visar OS-version, kärna, drivrutiner, monteringspunkter, program etc. i en virtuell maskin.
Bindningar för programspråken OCaml, Perl, Python, Ruby och Java.
För mer information, gå till:
5.3.7. Andra förbättringar
Fedora innehåller också följande virtualiseringsförbättringar:
5.3.7.1. QEMU uppdaterad till 0.10.0
QEMU är en generell maskinemulator och virtualiserare i öppen källkod.
När den används som en maskinemulator kan QEMU köra OS och program som är gjorda för en maskin (t.ex. ett ARM-kort) på en annan maskin (t.ex. din egen PC). Genom att använda dynamisk översättning åstadkommer den väldigt bra prestanda.
När den används som en virtualiserare når QEMU nästan samma prestanda som hårdvaran genom att köra gästkoden direkt på värd-CPU:n. En värddrivrutin kallad QEMU-acceleratorn (även känd som KQEMU) behövs i detta fall. Virtualiserarläget kräver att både värden och gästmaskinen använder använder x86-kompatibla processorer.
Nya funktioner och förbättringar sedan 0.9.1:
TCG-stöd - Kräver inte längre GCC 3.x
Stöd i kärnan för acceleration av virtuella maskiner
Emulering av användarrymden i BSD
Blåtandsemulering och stöd för vidarebefodran i värden
Stöd för GDB XML-registerbeskrivningar
Emulering av Intel e1000
Emulering av HPET
Stöd för VirtIO:s paravirtuella enheter
Emulering av Marvell 88w8618 / MusicPal
Emulering av Nokia N-seriens bräda / OMAP2-processor
Stöd för PCI hotplug
Migration under drift och nytt format för spara/återställ
Stöd för curses-visning
Verktyget qemu-nbd för att montera stödda blockformat
Stöd för Altivec i PPC-emulering och ny fast programvara (OpenBIOS)
Multipla VNC-klienter stöds nu
TLS-kryptering stöds nu i VNC
Många, många felrättningar och nya funktioner
5.3.7.2. KVM uppdaterad till 84
KVM (står för Kärnbaserad Virtuell Maskin) är en metod för full virtualisering för Linux på x86-maskinvara.
Genom att använda KVM kan man köra flera virtuella maskiner som kör omodiferade Linux- eller Windowsavbilder. Varje virtuell maskin har privat virtualiserad hårdvara: ett nätverkskort, disk, grafikkort, etc.
5.3.7.3. libvirt uppdaterad till 0.6.1
Paketet libvirt ger ett API och verktyg för att interagera med virtualiseringsmöjligheterna i senare versioner av Linux (och andra OS). Programmet libvirt är gjort för att vara en gemensam nämnare bland alla virtualiseringstekniker med stöd för följande:
The Xen hypervisor på Linux- och Solaris-värdar.
QEMU-emulatorn
KVM Linux hypervisor
LXC Linux container system
OpenVZ Linux container system
Lagring på IDE/SCSI/USB disks, FibreChannel, LVM, iSCSI och NFS
Det finns också dussintals uppstädningar, dokumentationsförbättringar, portabilitets- och felrättningar. För ytterligare detaljer se:
http://www.libvirt.org/news.html
5.3.7.4. virt-manager uppdaterad till 0.7.0
Paketet virt-manager ger en GUI-implementering av virtinst- och libvirt-funktionalitet.
5.3.7.5. virtinst uppdaterad till 0.400.3
Paketet python-virtinst innehåller verktyg för att installera och hantera multipla format av VM-gästavbilder.
5.3.7.6. Xen uppdaterad till 3.3.1
Fedora 11 stödjer uppstart somen domU-gäst, men kommer inte fungera som en dom0-värd förrän sådat stöd ingår i uppströmskärnan. Siktet är inställt för stöd av en pv_ops dom0 i Xen 3.4.
Xen 3.3.1 är en underhållsutgåva i serien 3.3.
För mer information, gå till:
Paketet kernel i Fedora 11 stödjer uppstart som en gäst-domU, men kommer inte fungera som en dom0 färrän sådant stöd ingår uppsträms. Arbete pågår och förhoppningen är stor att sådant stöd kommer ingå i kernel 2.6.30 och Fedora 12.
Den senaste utgåvan av Fedora med stöd för dom0 är Fedora 8.
Uppstart av en Xen domU-gäst i en Fedora 11-värd kräver den KVM-baserade xenner. Xenner kör gästkärnan och en liten Xen-emulator tillsammans som en KVM-gäst.
Viktigt
KVM kräver funktioner för virtualisering i hårdvara i gästsystemet. System som saknar hårdvaruvirtualisering stödjer inte Xen-gäster för närvarande.