Product SiteDocumentation Site

6.3. Verktyg

Följande paket är nya eller uppdaterade i Fedora 11:

6.3.1. Apparatverktyg

ace
Sviten ace av verktyg för apparater har uppgraderats till version 0.0.6, inklusive ace, ace-apache, ace-banners, ace-basic-site, ace-mysql, ace-php, ace-postgres och ace-ssh.

6.3.2. Språk

clisp
clisp (Common Lisp) har uppdaterats till 2.47. Det finns ett antal ändringar, granska projektets sajt (http://clisp.cons.org).
gcc
Kompilatorsviten gcc har har uppdaterats till 4.4.0 inklusive gcc, gcc-c++, gcc-gfortran, gcc-gnat och gcc-objc.

Några av ändringarna innebär syntaxändringar som kan göra sönder existerande kod.

Granska NEWS-filerna på http://gcc.gnu.org noga före uppgradering.
gcl
GNU Common Lisp är uppdaterat till 2.68pre. Denna länge förväntade utgåva rättar ett stort antal fel. Projektsajt: http://www.gnu.org/software/gcl.
gforth
Snabb och portabel implementation av språket ANS Forth.
Fedora 11 innehåller verion 0.7.0 av gforth.
Det har gjorts ett stort antal ändringar av gforth i denna utgåva. Utvecklare uppmuntras bestämt att titta på projektets sajt innan de går vidare.
gprolog
GNU Prolog har uppdaterats till version 1.3.1. Ändringarna sedan 1.3.0 är för de mesta av karaktären felrättningar. Programmeraren kan vilja se över NEWS-filen på http://www.gprolog.org/NEWS.
iasl
Kompilatorn för Intel Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) har uppgraderats till version 20090123. Detta är den första uppdateringen sedan 2006 och ett antal funktioner har ändrat namn. Utvecklaren bör se över http://www.acpica.org/download/changes.txt före han/hon går vidare.
mingw32-gcc
Fedora 11 innehåller nu kompilatorn MinGW. Detta är en väsentlig ny funktion som gör att utvecklare kan bygga program för Microsoft Windows och Linux från samma källkod.
nasm
Paketet nasm har uppgraderats från 2.03.01 till 2.05.01. Denna ändring innebär ett stort antal felrättningar såväl som tillägg av ett antal nya direktiv. Se projektets lista över ändringar på http://www.nasm.us/doc/nasmdocc.html för fullständiga detaljer.
ocaml
Några höjdpunkter i utgåva 3.11 är:
  • Biblioteket Dynlink är nu tillgängligt i några plattformars egna kod.
  • ocamldebug stöds nu under Windows (MSVC- och Mingw-porteringar) men utan reprisfunktionen. (Bidrag från Dmitry Bely och Sylvain Le Gall på OCamlCore med stöd från Lexifi.)
  • Ny portering: MacOS X, AMD/Intel, 64 bitar.
För mer information hänvisas till den fullständinga listan över ändringar på http://caml.inria.fr/pub/distrib/ocaml-3.11/notes/Changes.
pl
Den Edinburghkompatibla prologkompilatorn har uppdaterats till 5.7.6. Utöver ett antal felrättningar inkluderar förbättringarna snabbare etikettering för komplexa optimeringsuttryck, förbättringar i hanteringen av andra dialekter, smartare inläsning av bibliotek och utvidgningar till YAP-kompatibilitet. Projektsajt: http://www.swi-prolog.org.
sbcl
Version 1.0.25 av Steel Bank Common Lisp inkluderar ett stort antal förbättringar och rättningar sedan den tidigare versinen 1.0.21. Se http://sbcl.sourceforge.net/news.html för en komplett lista.
ucblogo
Version 6.0 av ucblogo löser ett problem med PowerPC.
yasm
Fullständing omskrivning av assemblern NASM. Ändringar från 0.7.1 till 0.7.2:
  • PIC-stöd tillagt för 64-bitars Mach-O.
  • Flaggorna --prefix och --suffix för att ge namn på globaler tillagda.
  • Ändrat så att rel foo wrt ..gotpc genererar GOTPCREL i elf64 (alias för rel foo wrt ..gotpcrel).
  • Stöd tillagt för nyligen specificerade instruktioner AVX/AES som inte fanns i orginalspecifikationen.
  • Ogiltig 256-bitars form av VPBLENDVB borttagen.
  • Optimering av icke strikt push med 66h override till bytestorlek om möjligt.
  • Rättning av adressutskrift i bin-map-filer.
  • Rättning av GAS-syntaxhantering av no section-flaggor
  • Namngivning av absolutsymbolen i coff/win32/win64-utdata.
  • Diverse andra rättningar.

6.3.3. Felsökningsverktyg

alleyoop
Version 0.9.4 av alleyoop är en mindre felrättningsuppdatering.
gdb
Versionen av gdb som inkluderas i Fedora (Archer) innehåller ändringar och modifikationer som inte finns i uppströms GDB. Beaktansvärda ändringar från uppströms inkluderar:
  • gdb kan felsöka program kompilerade med -fpie.
  • gdb kan skriptas med Python. Detta används för att stödja den nya funktionen för typspecifik utskrift.
  • gdb använder lat läsning av felsökningsinformation, vilket leder till snabbare uppstart när det felsökta använder många delade bibliotek.
  • Ett nytt kommando catch syscall har lagts till. Detta får gdb att stanna ditt program när det går in i eller tillbaka ifrån ett systemanrop.
  • C++ felsökningsstöd har förbättrats. Uttrycksparsern hanterar fler fall korrekt, och gdb kan ny korrekt hantera undantag som kastats i ett underfunktionsanrop.

Betrakta Python-API:et som instabilt

Python-API:et till gdb är fortfarande under utveckling. Vi kan för närvarande inte garantera att framtida versioner av API:et kommer vara kompatibla.
memtest86+
Den fristående minnestestaren för x86- och x86-64-datorer är uppdaterad till 2.10. Förbättringar i v2.10:
  • Stöd tillagt för CPU:n Intel Core i7 (Nehalem)
  • Stöd tillagt för Intels Atomprocessorer
  • Stöd tillagt för Intels G41/G43/G45-chipset
  • Stöd tillagt för Intel P43/P45-chipsets
  • Stöd tillagt för Intel US15W- (Poulsbo-)chipset
  • Stöd tillagt för Intel EP80579 (Tolapai) SoC CPU
  • Stöd tillagt för ICH10 Southbridge (SPD/DMI)
  • Detektering tillagt för Intel 5000X
  • Nu fullt medveten om CPU:er med L3 cache (Core i7 & K10)
  • Sätt att gå runt DDR3 DMI-detektering tillagt
  • Fixat detektering av Intel 5000Z-chipset
  • Fixat minnesfrekvens på AMD K10
  • Fixat cache-detektering på C7/Isaiah CPU
  • Fixat att Memtest86+ inte kädes igen som en Linuxkärna
nemiver
Förutom några felrättningar tillåter nu 0.6.4 av nemiver att man sätter brytpunkter även när den inte kan få en redigerare för aktuell källkod.
pylint
Paketet pylint 0.16.0 inkluderar ett antal felrättningar och smärre förbättringar. Se projektets sajt på http://www.logilab.org/projects/pylint för fullständiga detaljer.
valgrind
3.4.0 är en utgåva med nya funktioner med många signifikanta förbättringar och den vanliga samlingen felrättningar. Denna utgåva stödjer X86/Linux, AMD64/Linux, PPC32/Linux och PPC64/Linux. Stöd för sena distributioner (som använder gcc 4.4, glibc 2.8 och 2.9) har lagts till. Se de fullständiga utgåvenoteringarna för valgrind på http://www.valgrind.org/docs/manual/dist.news.html.

6.3.4. Dokumentationsverktyg

colordiff
Paketet colordiff har uppdaterats till 1.08a. Ändringar (från projektets webbsajt) inkluderar: Stöd tillagt för numeriska färger, för 256-förgsterminaler (tack till Gautam Iyer). Diff-typer kan nu anges explicit, att användas när diff-typdetektering inte fungerar eller inte är möjlig. Returnerar diff:s slutkod, ändring från Tim Connors. Tillåt ovidkommande diff-text att färgas separat.
doxygen
Den nya doxygen 1.5.8 inkluderar en helt omskriven doxywizard, förbättrad utökningsmappning, stöd för vietnamesiska och bättre stöd för turkiska. Dessutom finns det många felrättningar så som det beskrivs i http://www.stack.nl/~dimitri/doxygen/changelog.html.
highlight
Version 2.7 av highlight inkluderar (från http://www.andre-simon.de/):
  • förbättrad XML- och VHDL-märkning
  • stöd tillagt för Clojure
  • omslutande pilar tillagt i LaTeX-utdata
texinfo
Version 4.13 av texinfo inkluderar ett referenskort, bättre stöd för HTML och stöd för multibyte-teckenuppsättningar. För alla detaljer, se projektets sajt: http://www.gnu.org/software/texinfo/.

6.3.5. IDE:er och redigerare

emacs
Utgåva 22.3 av emacs handlar huvudsakligen om att städa bort gamla/föråldrade funktioner. Se NEWS-filen (http://www.gnu.org/software/emacs/NEWS.22.3) för fullständiga detaljer.
eric
Fedora 11 inkluderar version 4.3.0 av Python-IDE:n eric. Se http://eric-ide.python-projects.org/eric-news.html för fullständiga detaljer.
ipython
Version 0.9.1 av ipython är inkluderad, en uppdatering från 0.8.4. Detta är en större utgåva. Se http://ipython.scipy.org/announcements/ann-ipython-0.9.txt för hela historien.
monodevelop
Det uppdaterade monodevelop 1.9.2 inkluderar ett stort antal nya funktioner. Du kan se dessa funktioner på http://monodevelop.com/Release_notes_for_MonoDevelop_2.0_Beta_1.
plt-scheme
Detta är en felrättningsutgåva.

6.3.6. Ärende- och felhanteringsverktyg

mantis
Paketet mantis har uppgraderats till 1.1.6. "Denna utgåva rättar en gång för alla problemen med cachning i tidigare stabila utgåvor, några fel med åtkomsträttigheter och ett fåtal blandade övriga problem. Denna utgåva förbättrar också den existerande integrationen med källkodshantering genom att göra det möjligt med fjärrincheckningar." För en komplett lista över alla andra ändringar, se http://www.mantisbt.org/.
trac
0.11.3 av trac innehåller ett antal nya funktioner, inklusive en ny mallmotor för att generera innehåll, nytt konfigurerbart arbetsflöde och mer finkornig kontroll av rättigheter.
trac-mercurial-plugin
Paketet trac-mercurial-plugin 0.11.0.7 fungerar med utgåvan trac 0.11, och ger ytterligare funktioner inklusive snabbhopp till en tagg eller gren, kritikstöd och anpassade egenskapsvisare.

6.3.7. Lexikal- och parsningsverktyg

bison
Fedora 11 inkluderar version 2.4.1 av bison. Detta är en mindre uppgradering.

6.3.8. Make och byggverktyg

automake
Förbättringar i automake 1.10.2 inkluderar:
  • Ändringar i Libtool-stöd:
    • Kommandot distcheck fungerar med Libtool 2.x även när LT_OUTPUT används, eftersom config.lt tas bort som den skall nu.
  • Diverse ändringar:
    • Manualen distribueras nu enligt villkoren i GNU FDL 1.3.
    • När kommandot automake --add-missing får filen COPYING att installeras varnar det också för att licensfilen bör läggas in under källkodshantering.
Utöver det är en del fel rättade.
cmake
cmake har uppgraderats till version 2.6.3. Denna uppdatering inkluderar många felrättningar. För en komplett lista, besök http://www.cmake.org/files/v2.6/CMakeChangeLog-2.6.3.
cpanspec
Fedora 11 inkluderar version 1.78 av cpanspec. Förutom ett antal felrättningar finns det några nya kommandoradsflaggor.
meld
meld 1.2.1:
  • Pygtk version 2.8 krävs nu.
  • Porterad till gtk.UIManager.
  • Hanterar blanka i Subversionsökvägar.
  • Automatjämförelse på kommandoraden av alla flaggor vid uppstart.
  • Kommandoraden kan starta flera jämförelser.
  • Flera justeringar av användargränssnittet (bättre fokusbeteende, bättre standardvärden.)
patchutils
Version 0.3.1 inkluderar ett antal mindre förbättringar och felrättningar.

6.3.9. Versionshanteringsverktyg

bzr
Paketet bzr har uppgraderats till 1.12 som inkluderar en lång lista av nya funktioner och felrättningar sedan versionen 1.7 i Fedora 10. Användaren av bzr uppmuntras att besöka projektets webbsida på http://www.bazaar-vcs.org/ för att granska dessa förbättringar.
cvs2svn
Paketet cvs2svn har uppdaterats till 2.2.0. Utöver flerättningar finns det ett stort antal nya funktioner. Besök http://cvs2svn.tigris.org/source/browse/cvs2svn/tags/2.2.0/CHANGES för detaljerna.
darcs
Version 2.2.0 av darcs inkluderar ett antal nya funktioner utöver ett antal felrättningar. Se loggen av ändringar på http://allmydata.org/trac/darcs-2/browser/NEWS.
giggle
Viktigaste ändringar i 0.4.90:
  • Användargränssnittet har rensats upp dramatiskt.
  • Filbläddrarvyn har återställts och nu stöd för annoteringar.
  • Den kompakta vyn är borta.
  • Det finns grunderna till ett system för insticksmoduler nu.
  • Versionsvyn visar avatarer hämtade från Gravatar.
git
Paketet git har uppdaterats till 1.6.2. Utöver andra ändringar följer Fedorapaketen nu standarden uppströms att installera majoriteten av git-*-kommandon utanför standard-PATH. Om du har skript som anropar git-*-binärer uppmuntras du att ändra dem till att använda stilen git foo. Om detta inte är görbart kan du justera din PATH. Git tillhandahåller ett smidigt sätt att göra detta:
PATH=$(git --exec-path):$PATH
Det är värt att notera att git-hakar körs med $(git --exec-path) i sin PATH.
mercurial
Version 1.1.2 inkluderas i Fedora 11 med ett stort antal nya funktioner. Se utgåvenoteringarna för mercurialhttp://www.selenic.com/mercurial/wiki/index.cgi/WhatsNew.
monotone
Utöver ett antal felrättningar inkluderar den nya monotone 0.42 följande ändringar:
  • Utdata från automate show_conflicts har ändrats; en standardupplösning av filinnehållkonflikter och användarupplösning av andra konflikttyper har lagts till. directory_loop_created är ändrat till directory_loop.
  • De franska, brasiliansk portugisiska och japanska översättningarna var föråldrade och har därför tagits bort från distributionen. Ifall du är bekymrad om dem och vill ha tillbaka dem, skicka en kommentar till oss på mailto:monotone-devel@nongnu.org.
... och följande nya funktioner:
  • Kommandot mtn ls duplicates som låter dig lista duplicerade filer i en given version eller ett givet arbetsområde.
  • Ny flagga --no-workspace, för att få monotone att ignorera eventuellt arbetsområde den har körts i.
  • Ny kommandogrupp mtn conflicts * ger asynkron upplösning av konflikter för merge och propagate.
  • Nytt kommando automate file_merge som kör den interna radsammanslagaren på två filer från två versioner och skriver ut resultatet.
  • Nytt kommando automate lua för att anropa lua-funktioner istället för automate, liknande monotone-hakar. Detta är särskilt användbart för att få användarstandardvärden, som filer som kan ignoreras, grennycklar och -lösenord, som hanteras via en eller flera monotonerc-filer.
  • Nytt kommando automate read_packets som läser datapaket som publika nycklar likt mtn read.
  • Kommandona merge och propagate accepterar commit-meddelanden från användaren; meddelandet merge rev rev eller propagate branch branch kommer att komma före användarmeddelandet. --no-prefix tar bort prefixet.
subversion
Användarsynliga ändringar i 1.5.5:
  • Tillåt prop-commits på kataloger med ändrade barn.
  • Få Cyrus-autenticeringsimplementationen att alltid föredra EXTERNAL före ANONYMOUS.
  • Skapa inte mergeinfo för wc-wc-flyttningar eller kopieringar
  • Automatuppgradera inte gamla BDB-filsystem till format 1.5 eller 1.4
  • Returnera mergeinfo till tidigare tillstånd under omvända sammanslagningar
  • Ta bort mergeinfo raderat av merge
  • Gör att proxy-slavar skickar vidare txn GET och PROPFIND-begäraner
  • Merge kan nu använda mål med inkonsistenta nyrader
  • Tillåt inte ändringslistor som är tom sträng
  • Ta bort falska positiva ra_neon-merginfo-fel
  • Förbättra prestanda hos svn merge --reintegrate
  • Rättat: främmande sammanslagningar behåller UUID på främmande förråd
  • Rättat: koda korrekt diff-huvuden som används i konfliktupplösning
  • Rättat: segmenteringsfel i svn cp --parents
  • Rättat: mergeinfo för "..." översätts till tomt versionsintervall
  • Rättat: segmenteringsfel i BDB-bakändes nodursprungs-cache
  • Rättat: trasig sammanslagning om målets historia inkluderar återupplivningar
  • Rättat: ogiltig mergeinfo skapad för ett underträd under sammanslagning
svn2cl
Paketet svn2cl har uppdaterats till 0.11. Ändringar sedan utgåva 0.10:
  • Små portabilitetsförbättringar
  • Rättning för OpenBSD:s ksh.
tkcvs
Ändringar i version 8.2:
  • Grenbläddraren kan nu dra sammanslagningpilar för sammanslagningar spårade av Subversion 1.5:s mergeinfo-egenskap och CVSNT:s mergepoint-funktion. Det är inte längre nödvändigt att gå runt problemet genom att använda taggar, om din Subversion- eller CVSNT-server och -klient stödjer sin egen sammanslagningsspårning.
  • Grenbläddraren har en ny sökmöjlighet så att du kan markera en version i diagrammet via dess version, datum, tagg eller författare.
  • Loggknappen i grenbläddraren producerar alltid en fullständig logg av versioner på den valda grenen istället för att felaktigt följa katalogbläddrarens inställning för "loggdetaljer".
  • Om ditt SVN-förråd har en struktur som fuktionellt liknar stam, grenar och taggar men med andra namn kan du berätta för TkCVS om det genom att sätta variabler i tkcvs_def.tcl:
    • cvscfg(svn_trunkdir)
    • cvscfg(svn_branchdir)
    • cvscfg(svn_tagdir)

6.3.10. Andra utvecklingsverktyg

amqp
AMQP-specifikationen har uppdaterats till 1.0.738618 som avspeglar aktuellt arbete med specifikationen. Projektsajt: http://www.amqp.org.
binutils
Paketet binutils har uppdaterats till 2.19.51.0.2. Detta är en mindre uppdatering, se http://sources.redhat.com/binutils.
coccinelle (spatch)
Paketet coccinelle möjliggör semantiska ändringar att skrivas för C-kod, särskilt ändringar av Linuxkärnan.
Se artikeln i LWN om semantisk patchning (http://lwn.net/Articles/315686/) och Coccinelle:s hemsida (http://www.emn.fr/x-info/coccoinelle).
cproto
Utöver några enstaka felrättningar har följande ändringar gjorts:
  • Ändrat cpp-kommando för att dirigera om standard fel till /dev/null om flaggan -q ges, för att vara konsistent med icke-cpp-läget
  • Flaggan configure --disable-leaks tillagd.
  • Konfigurationsmakrot CF_XOPEN_SOURCE tillagt för att ge mkstemp() prototyp på Linux.
  • Använding avisascii() borttagen.
http://freshmeat.net/projects/cproto/
elfutils
Paketet elfutils har uppdaterats till 0.140 (från 0.137). Utöver ett antal felrättningar lägger det till stöd för disassemblator av Intel SSE4 och automatisk dekomprimering av ELF filer. För hela historien, se filen NEWS på http://fedorahosted.org/elfutils/browser/NEWS.
libtool
Fedora 11 inkluderar libtool 2.2.6, som är en fullständing omskrivning av version 1.5 i Fedora 10. Uppströmsprojektet har släppt ett antal mellanversioner som inte avspeglades i Fedora. För en komplett historia, se http://www.gnu.org/software/libtool/news.html.
livecd-tools
livecd-tools version 021 innehåller ett antal felrättningar och korrigeringar av några förbiseenden, inklusive stöd för ext4-filsystem och att skapa stora ISO:er genom att använda UDF.
mcrypt
Version 2.6.8 av mcrypt är huvudsakligen en uppstädning av källkod och bör inte påverka funktionaliteten. Se filen NEWS för detaljer.
scons
scons 1.2.0 är en mindre uppgradering efter 1.0.0. Se http://www.scons.org/CHANGES.txt för en detaljerad lista över ändringar.
srecord
Version 1.46 innehåller följande ändringar:
  • Det finns en ny flagga för filtren --x-e-length, de kan nu ta en bredd, och denna delas i bytelängden, så att du kan sätta in längden i enheter av ord (2) eller långa (4).
  • En del små korrigeringar har gjorts av dokumentationen.
  • Namnen på flaggorna -minimum och -maximum har ändrats till -minimum-address och -maximum-address, för att undvika syntaxproblem i kommandoradsgrammatiken.
swig
Paketet swig förbinder C/C++/Objective C till programspråk på högre nivå. Fedora 11 inkluderar version 1.3.38 som har ett antal ändringar:
  • Förbättring av direktiv att slå in alla skyddade medlemmar.
  • Optimeringsfunktion för objekt som returnerar via värde.
  • Några felrättningar i modulerna för PHP, Java, Ruby, R, C#, Python, Lua och Perl.
  • Andra smärre generella felrättningar.
Projektsajt: http://swig.sourceforge.net/
translate-toolkit
translate-toolkit har uppdaterats till 1.3.0. Det finns ett stort antal ändringar som påverkar enskilda språk. Se filen ChangeLog för alla detaljer.