Product SiteDocumentation Site

Fedora 11

Utgåvenoteringar

Utgåvenoteringar för Fedora 11

Logo

Dale Bewley

Virtualization 

Paul Frields

Översikt 

Chitlesh Goorah

Electronic Design Automation 

Kevin Kofler

Skrivbordet 

Rüdiger Landmann

Installation 

Ryan Lerch

Xorg 

John McDonough

Amatörradio, utvecklingsverktyg 

Dominik Mierzejewski

Vetenskapligt/Tekniskt 

David Nalley

File Systems 

Zachary Oglesby

Multimedia 

Jens Petersen

Internationalisering, Haskell 

Rahul Sundaram

Linux Kernel 

Miloslav Trmac

Installerare 

Karsten Wade

Kärnan 

Legal Notice

Copyright © 2009 Fedora Documentation Project.
The text of and illustrations in this document are licensed by Red Hat under a Creative Commons Attribution–Share Alike 3.0 Unported license ("CC-BY-SA"). An explanation of CC-BY-SA is available at http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/. The original authors of this document, and Red Hat, designate the Fedora Project as the "Attribution Party" for purposes of CC-BY-SA. In accordance with CC-BY-SA, if you distribute this document or an adaptation of it, you must provide the URL for the original version.
Red Hat, as the licensor of this document, waives the right to enforce, and agrees not to assert, Section 4d of CC-BY-SA to the fullest extent permitted by applicable law.
Red Hat, Red Hat Enterprise Linux, the Shadowman logo, JBoss, MetaMatrix, Fedora, the Infinity Logo, and RHCE are trademarks of Red Hat, Inc., registered in the United States and other countries.
For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https://fedoraproject.org/wiki/Legal:Trademark_guidelines.
Linux® is the registered trademark of Linus Torvalds in the United States and other countries.
All other trademarks are the property of their respective owners.
Sammanfattning
Detta dokument innehåller detaljerade utgåvenoteringar för Fedora 11.

1. Välkommen till Fedora 11
1.1. Översikt över Fedora 11
1.2. Hårdvarukrav
1.3. Välkommen till Fedora
1.4. Vanliga fel
1.5. Återkoppling
2. Installationsnoteringar
2.1. Installation i textläge
2.2. Uppgraderingsnoteringar
2.3. Uppstartsmeny
2.4. Uppdaterad boot.iso
3. Arkitekturspecifika noteringar
3.1. Specifikt för Fedora på x86
4. Ändringar i Fedora för skrivbordsanvändare
4.1. Fedoras skrivbord
4.2. Nätverk
4.3. Utskrift
4.4. Internationellt språkstöd
4.5. Multimedia
4.6. Spel och underhållning
4.7. Fedoras Live-avbilder
5. Ändringar i Fedora för systemadministratörer
5.1. Starttid för Fedora 11
5.2. Säkerhet
5.3. Virtualization
5.4. Webb- och informationsservrar
5.5. Postservrar
5.6. Databasservrar
5.7. Filservrar
5.8. Samba (Windows-kompatibilitet)
5.9. Systemdemoner
5.10. File Systems
5.11. Fönstersystemet X (grafik)
5.12. Infrastruktur för HA-kluster
6. Ändringar i Fedora för utvecklare
6.1. Utveckling
6.2. Körtidsläge
6.3. Verktyg
6.4. Java
6.5. Eclipse
6.6. Haskell
6.7. Inbäddad utveckling
6.8. Bakåtkompatibilitet
6.9. Linux Kernel
7. Ändringar i Fedora för specifika grupper
7.1. Vad är nytt i vetenskap och matematik
7.2. Electronic Design Automation
7.3. Vad är nytt för radioamatörer
A. Juridisk information
A.1. Licens
A.2. Varumärken
A.3. Externa referenser
A.4. Export
A.5. Juridisk information
A.6. Mer information
B. Versionshistoria

1. Välkommen till Fedora 11

1.1. Översikt över Fedora 11

Som alltid fortsätter Fedora att utveckla (http://www.fedoraproject.org/wiki/Red_Hat_contributions) och integrera den senaste programvaran som är fri och har öppen källkod (http://www.fedoraproject.org/wiki/Features). De följande sektionerna ger en kort översikt över större ändringar sedan den senaste utgåvan av Fedora. För mer detaljer om andra funktioner som ingår i Fedora 11, se deras egna wiki-sidor som ger detaljer om funktioner och framsteg:
Under hela utgåvecykeln görs det intervjuer med utvecklarna bakom nyckelfunktioner som berättar historien på insidan:
De följande är större funktioner i Fedora 11:
  • Atumatisk installation av typsnitt och mime-typer - PackageKit introducerades i Fedora 9 som en tillämpning tvärs över distributioner för användare för att hantera programvara. De egenskaper det erbjuder tack vare integrationen med skrivbordet blev synligare i Fedora 10, där det gav automatisk installation av omkodare. Nu i Fedora 11 utökar PackageKit denna funktionalitet med förmågan att automatiskt installera typsnitt när de behövs för att visa och redigera dokument. Det inkluderar också förmågan att installera hanterare för speciella typer av media vid behov. En del arbete färdigställs fortfarande för att ge automatisk installation av program.
  • Volymkontroll - För närvarande måste personer som använder Fedora passera genom många nivåer av mixrar i olika program för att sätta upp ljudkällor riktigt. Dessa görs alla tillgängliga i volymkontrollen på skrivbordet, vilket gör att det blir väldigt förvirrande för användaren. PulseAudio gör det möjligt för oss att unifiera volymkontrollerna till ett gränssnitt som gör det enklare och mindre plågsamt att sätta upp ljudkällor.
  • Intel-, ATI- och Nvidiainställning i kärnan - Fedora 10 tog de första stegen för en större distribution mot att använda funktionen att göra inställningar av grefiklägen i kärnan (KMS) för att snabba upp den grafiska uppstarten. Vi indikierade vid tillfället att vi skulle lägga till mer stöd för ytterligare videokort allteftersom tiden gick. KMS klarade från början endast några ATI-kort. I Fedora 11 är detta arbete utökat till att inkludera många fler videokort, inklusive Intel och Nvidia, och ytterligare ATI dessutom. Fast inte helt komplett, har vi utökat KMS-funktionens täckning av videokort enormt, och det kommer mer.
  • Fingeravtryck - Omfattanda arbete har gjorts för att göra fingeravtrycksläsare lätta att använda som en autenticeringsmekanism. För närvarande är användning av fingeravtrycksläsare ganska besvärligt, och installation/användning av fprint och dess pam-modul tar mer tid än som någonsin skulle behövas. Målet med denna funktion är att göra det smidigt genom att tillhandahålla alla nödvändiga delar i Fedora, tillsammans med en snyggt integrerad konfiguration. För att aktivera denna funktionalitet registrerar användarna sina fingeravtryck i systemet som en del av skapandet av användarkonton. Efter att ha gjort det kan de enkelt logga in och autenticera utan avbrott genom att använda ett enkelt fingertryck. Detta förenklar ett element i identitetshanteriningen mycket och är ett stort steg i utvecklingen av linux skrivbord.
  • IBus system för inmatningsmetoder - ibus har skrivits om i C och är det nya standardsättet för inmatningsmetoder för asiatiska språk. Det gör det möjligt att lägga till och ta bort inmatningsmetoder dynamiskt under en skrivbordssession. Det stödjer kinesiska (pinyin, libchewing, tabeller), indiska (m17n), japanska (anthy), koreanska (libhangul), med mera. Det är fortfarande en del funktioner som saknas jämfört med scim så testning uppmuntras starkt och rapporter om problem och förslag på förbättringar är välkomna.
  • Presto - Normalt när du uppdaterar ett paket i Fedora hämtar du ett helt ersättningspaket. För det mesta (särskilt för större paket) är det mesta av den faktiska datan i det uppdaterade paketet samma som i orginalpaketet, men du får ändå hämta hela paketet. Presto låter dig hämta skillnaden (kallad delta) mellan paketet du har installerat och det du vill uppdatera till. Detta kan reducera storleken på uppdateringar som hämtas med 60 % – 80 %. Det är inte aktiverat som standard i denna utgåva. För att dra nytta av denna funktion måste du installera insticksmodulen yum-presto med yum install yum-presto.
    För ytterligare detaljer se wikisidan Presto
En del andra funktioner som denna utgåva innehåller:
  • Filsystemet ext4 - Filsystemet ext3 har varit det mogna standardsystemet i Linux Linux under en lång tid. Filsystemet ext4 är en större uppdatering som har en förbättrad design, ännu bättre prestanda och pålitlighet, stöd för mycket större lagerutrymme, och mycket snabba filsystemskontroller och radering av filer. Det är nu standardfilsystemet för nyinstallationer.
  • Virt förbättrad konsol - I Fedora 10 och tidigare var den virtuella gästkonsolen begränsad till en skärmupplösning på 800×600. I Fedora 11 är målet att ha en standardskärm på åtminstone 1024×768 i upplösning från början. Nya installationer av F11 tillhandahåller möjligheten att använda andra gränssnittsenheter i den virtuella gästen, såsom en USB-platta, som gästen automatiskt kommer detektera och konfigurera. Till resultatet hör en myspekare som följer den lokala klientens pekare ett-till-ett, och ger utökade möjligheter.
  • MinGW (Windows korskompilator) - Fedora 11 tillhandahåller MinGW, en utvecklingsmiljö för Fedoraanvändare som vill korskompilera sina program för att köra på Windows utan att tvingas använda Windows. Tidigare har utvecklare behövt portera och kompilera lla de bibliotek och verktyg de har behövt, och denna stora uppgift har skett oberoende av var andra många gånger om. MinGW eliminerar dubbelarbete för programutvecklare genom att tillhandahålla ett antal bibliotek och utvecklingsverkty redan porterade till korskompileringsmiljön. Utvecklare behöver inte kompiliera om programstacken själva, utan kan koncentrera sig endast på ändringarna som behövs i deras eget program.
Funktioner för Fedora 11 följs upp på sidan med listan över funktioner:

1.2. Hårdvarukrav

1.2.1. Processor- och minneskrav för PPC-arkitekturer

  • Minimal CPU: PowerPC G3 / POWER3
  • Fedora 11 stödjer "New World"-generationen av Apple Power Macintosh, som levererats från runt 1999 och framåt. Även om "Old World"-maskiner bör fungera, så kräver de ett speciellt uppstartsprogram som inte ingår i Fedoradistributionen. Fedora har också installerats och testats på POWER5- och POWER6-maskiner.
  • Fedora 11 stödjer maskinerna pSeries och Cell Broadband Engine.
  • Fedora 11 stödjer också Sony PlayStation 3 och Genesi Pegasos II och Efika.
  • Fedora 11 innehåller nytt hårdvarustöd för maskinerna P.A. Semiconductor "Electra".
  • Fedora 11 inkluderar även stöd för arbetsstationerna Terrasoft Solutions powerstation.
  • Rekommenderat för textläge: 233 MHz G3 eller bättre, 128 MB RAM.
  • Rekommenderat för grafiskt läge: 400 MHz G3 eller bättre, 256 MB RAM.

1.2.2. Processor- och minneskrav för x86-arkitekturer

Följande CPU-specifikationer är angivna i termer av Intelprocessorer. Andra processorer, som de från AMD, Cyrix, och VIA som är kompatibla med och likvärdiga med följande Intelprocessorer kan också användas med Fedora. Fedora 11 kräver en Intel Pentium eller bättre processor, och är optimerat för Pentium 4 och senare processorer.
  • Rekommenderat för textläge: 200 MHz Pentium-klass eller bättre
  • Rekommenderad för grafiskt: 400 MHz Pentium II eller bättre
  • Minimum RAM för textläge: 128 MiB
  • Minimum RAM for grafiskt: 192 MiB
  • Rekommenderad RAM för grafiskt: 256 MiB

1.2.3. Processor- och minneskrav för x86_64-arkitekturer

  • Minimum RAM för textläge: 256 MiB
  • Minimum RAM for grafiskt: 384 MiB
  • Rekommenderad RAM för grafiskt: 512 MiB

1.2.4. Hårddiskutrymmeskrav för alla arkitekturer

Samtliga paket kan kräva mer än 9 GB diskutrymme. Slutlig storlek beror helt på vald installations-spin och vilka paket som valts under installationen. Ytterligare diskutrymme krävs under installationen för att stödja installationsmiljön. Detta extra diskutrymme motsvarar storleken på /Fedora/base/stage2.img (på installationsskiva 1) plus storleken på filerna i /var/lib/rpm på det installerade systemet.
I praktiken så kan ytterligare utrymmeskrav variera från så lite som 90 MiB för en minimal installation till så mycket som 175 MiB extra för en större installation.
Ytterligare utrymme behövs för användardata, och minst 5 % fritt utrymme måste bibehållas för ett fungerande system.

1.3. Välkommen till Fedora

Fedora är ett Linuxbaserat operativsystem som presenterar det senaste i fri och öppen källkodsprogramvara. Fedora är alltid fri att använda för vem som helst, ändra och distribuera. Det är byggt av folk över hela klotet som arbetar tillsammans som ett samfund: Fedoraprojektet. Fedoraprojektet är öppet för vem som helst och alla är välkomna att gå med. Fedoraprojektet står i främsta ledet för dig, och leder framstegen i fri, öppen programvara och innehåll.

Notera

Besök http://docs.fedoraproject.org/release-notes/ för att se de senaste utgåvenoteringarna för Fedora, särskilt om du uppgraderar. Om du migrerar från en utgåva av Fedora som är äldre än den närmast föregående, bör du titta på äldre utgåvenoteringar för ytterligare information.
Du kan hjälpa Fedoraprojektsamfundet att fortsätta förbättra Fedora om du skriver felrapporter och förbättringsförslag. Gå till http://fedoraproject.org/wiki/Bugs_and_feature_requests för mer information om rapportering av fel och önskemål. Tack för din medverkan.
För att hitta mer generell information om Fedora, gå till följande webbplatser:

1.4. Vanliga fel

Ingen programvara är helt utan fel. En av egenskaperna hos fri och öppen källkodsprogramvara är möjligheten att rapportera fel, hjälpa till att rätta och förbättra programmen du använder.
En lista över vanliga fel underhålls för varje utgåva från Fedoraprojektet som en bra startplats när du har ett problem som kan vara ett fel i programmet:

1.5. Återkoppling

Tack för att du tar dig tid att skicka dina kommentarer, förslag och felrapporter till Fedorasamfundet. Genom att göra detta hjälper du till att förbättra Fedora, Linux och fri programvara över hela världen.

1.5.1. Ge återkoppling för Fedora-program

För att ge återkoppling om Fedoras program eller andra systemdelar, gå till http://fedoraproject.org/wiki/BugsAndFeatureRequests. En lista med ofta rapporterade fel och kända problem för denna utgåva finns tillgänglig på http://fedoraproject.org/wiki/Common_F11_bugs.

1.5.2. Ge återkoppling om utgåvenoteringar

Om du tycker att dessa utgåvenoteringar kan förbättras på något sätt, kan du ge din återkoppling direkt till nyhetsskribenterna. Det finns flera sätt att ge återkoppling, ordnat från det mest rekommenderade: