Product SiteDocumentation Site

6.3. Gereedschappen

De volgende pakketten zijn nieuw of vernieuwd in Fedora 11:

6.3.1. Hulpmiddel gereedschappen

ace
De ace suite van hulpmiddel gereedschappen is vernieuwd naar versie 0.0.6, inclusief ace, ace-apache, ace-banners, ace-basic-site, ace-mysql, ace-php, ace-postgres, en ace-ssh.

6.3.2. Talen

clisp
clisp (Common Lisp) is vernieuwd naar 2.47. Er zijn een aantal veranderingen, bekijk a.u.b de project site http://clisp.cons.org).
gcc
De gcc compiler suite is vernieuwd naar 4.4.0 en bevat gcc, gcc-c++, gcc-gfortran, gcc-gnat, en gcc-objc.

Sommige veranderingen hebben betrekking op syntax veranderingen die de mogelijk hebben om bestaande code te breken.

Bekijk a.u.b. het NEWS bestand zorgvuldig op http://gcc.gnu.org voordat je een upgrade uitvoert.
gcl
GNU Common Lips is vernieuwd naar 2.68pre. Deze lang verwachte vrijgave repareert een groot aantal bugs. Project site: http://www.gnu.org/software/gcl.
gforth
Snelle en overdraagbare implementatie van de ANS Forth taal.
Fedora 11 bevat versie 0.7.0 van gforth.
Er zijn een groot aantal veranderingen in gforth in deze vrijgave. Een ontwikkelaar wordt sterk aangemoedigd om de project site te bekijken voor verder te gaan.
gprolog
GNU Prolog is vernieuwd naar versie 1.3.1. De veranderingen sinds 1.3.0 zijn voornamelijk bugreparaties. Een programmeur zal misschien het NEWS bestand op http://www.gprolog.org/NEWS willen bekijken.
iasl
De Intel Advanced Configuration and Power Interface compiler is vernieuwd naar versie 20090123. Dit is de eerste vernieuwing sinds 2006 en een aantal functies hebben veranderde namen. De ontwikkelaar moet http://www.acpica.org/download/changes.txt bekijken voor verder te gaan.
mingw32-gcc
Fedora 11 bevat nu de MinGW compiler. Dit is een belangrijke nieuwe eigenschap die ontwikkelaars toestaat om toepassingen voor Microsoft Windows en Linux van dezelfde bron code te bouwen.
nasm
Het nasm pakket is vernieuwd van 2.03.01 naar 2.05.01. Deze verandering omvat een groot aantal bugreparaties maar ook de toevoeging van een aantal nieuwe bevelen. Refereer naar de list van veranderingen op de project pagina http://www.nasm.us/doc/nasmdocc.html voor complete details.
ocaml
Een paar van de hoogtepunten in vrijgave 3.11 zijn:
  • De Dynlink bibliotheek is nu beschikbaar in native code op sommige platforms.
  • ocamldebug wordt nu ondersteund op Windows (MSVC en Mingw ports) maar zonder de replay eigenschap. (Toegevoegd door Dmitry Bely en Sylvain Le Gall van OCamlCore met ondersteuning van Lexifi.)
  • Nieuwe port: MacOS X, AMD/Intel, 64 bits.
Voor meer infomatie, raadpleeg a.u.b de uitvoeringe lijst van veranderingen op http://caml.inria.fr/pub/distrib/ocaml-3.11/notes/Changes.
pl
De Edinburgh compatibele Prolog compiler is vernieuwd naar 5.7.6. Naast een aantal bugreparaties, omvatten de verbeteringen snellere labelering voor complexe optimalisatie uitdrukkingen, verbetering in het afhandelen van extra dialecten, slimmer laden van bibliotheken en uitbreidingen in YAP comptabiliteit. Project site: http://www.swi-prolog.org.
sbcl
Versie 1.0.25 van Steel Bank Common Lisp bevat een groot aantal verbeteringen en reparaties vergeleken met de vorige 1.0.21 versie. Refereer naar http://sbcl.sourceforge.net/news.html voor een complete lijst.
ucblogo
Versie 6.0 van ucblogo repareert een probleem met de PowerPC.
yasm
De NASM assembler is geheel herschreven. Veranderingen van 0.7.1. naar 0.7.2:
  • Voeg PIC ondersteuning toe voor 64 bit Mach-O.
  • Voeg de --prefix en --suffix opties toe voor naamgeving van globals.
  • Laat rel foo wrt ..gotpc GOTPCREL genereren in elf64 (alias voor rel foo wrt ..gotpcrel).
  • Voeg ondersteuning toe voor nieuw gespecificeerde AVX/AES instructies die niet in de originele specificaties waren.
  • Verwijder onjuiste 256 bit formulier van VPBLENDVB.
  • Optimaliseer non-strict push met 66h override naar byte grootte indien mogelijk.
  • Repareer adres afdrukken in bin map bestand
  • Repareer GAS syntax afhandeling van no section vlag.
  • Benoem het absoluut symbool in coff/win32/win64 output.
  • Verschillende andere reparaties.

6.3.3. Debug gereedschappen

alleyoop
Versie 0.9.4 van alleyoop is een kleine bugreparatie vrijgave.
gdb
De versie van gdb die in Fedora wordt meegeleverd (Archer) bevat patches en veranderingen die niet in de upstream GDB zitten. Belangrijke veranderingen vergeleken met upstream zijn:
  • gdb kan programma's debuggen die gecompileerd zijn met -fpie.
  • gdb kan in een Python script opgenomen worden. Dit wordt gebruikt om de nieuwe type-specifieke pretty-printing eigenschap te ondersteunen.
  • gdb leest debug informatie langzaam in, wat resulteert in sneller opstarten als de debugger veel gedeelde bibliotheken gebruikt.
  • Een nieuw catch syscall commando is toegevoegd. Dit laat gdb je programma stoppen als een syscall wordt ingegaan of verlaten.
  • C++ debug ondersteuning is verbeterd. De expressie parser handelt meer gevallen correct af, en gdb kan nu exceptions gemaakt tijdens een inferieure functie aanroep correct afhandelen.

Beschouw de Python API als instabiel

De Python API voor gdb is nog onder ontwikkeling. We kunnen op dit moment niet garanderen dat toekomstige veranderingen aan de API compatibel zullen blijven.
memtest86+
Alleenstaande geheugentester voor x86 en x86-64 computers is vernieuwd naar 2.10. Verbeteringen in v2.10:
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel Core i7 (Nehalem) CPU
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel Atom processoren
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel G41/G43/G45 chipsets
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel P43/P45 chipsets
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel US15W (Poulsbo) chipset
  • Ondersteuning toegevoegd voor Intel EP80579 (Tolapai) SoC CPU
  • Ondersteuning toegevoegd voor ICH10 Southbridge (SPD/DMI)
  • Detectie toegevoegd voor Intel 5000X
  • Nu volledig op de hoogte van CPU w/ L3 cache (Core i7 & K10)
  • Workaround toegevoegd voor DDR3 DMI detectie
  • Gerepareerde Intel 5000Z chipset detectie
  • Gerepareerde geheugen frequentie voor AMD K10
  • Gerepareerde cache detectie op C7/Isaiah CPU
  • Repareer Memtest86+ niet herkent als Linux kernel
nemiver
Naast een aantal bugreparaties, staat versie 0.6.4 van nemiver nu het zetten van breekpunten toe zefs als het de huidige bron editor niet kan bereiken.
pylint
Het pylint 0.16.0 pakket bevat een aantal bugreparaties en kleine verbeteringen. Refereer naar de project site op http://www.logilab.org/projects/pylint voor complete details.
valgrind
3.4.0 is een vrijgave met vele belangrijke verbeteringen en de gewoonlijke verzameling van bugreparaties. Deze vrijgave ondersteunt X86/Linux, AMD64/Linux, PPC32/Linux, en PPC64/Linux. Ondersteuning voor recente distributies (welke gcc 4.4, glibc 2.8 en 2.9 gebruken) is toegevoegd. Refereer naar de complete valgrind vrijgave informatie op http://www.valgrind.org/docs/manual/dist.news.html.

6.3.4. Documentatie gereedschappen

colordiff
Het colordiff pakket is vernieuwd naar 1.08a. Veranderingen (volgens de project website) zijn: Ondersteuning voor numerieke kleuren toegevoegd, voor 256-kleuren terminals (met dank aan Gautam Iyer). Diff-types kunnen nu expliciet gespecificeerd worden, voor gebruik als diff-type detectie niet werkt of niet mogelijk is. Geeft de exit code van diff's terug, dankzij patch van Tim Connors. Staat weergave van onbelangrijke diff tekst in een andere kleur toe.
doxygen
De nieuwe doxygen 1.5.8 bevat een compleet herschreven doxywizard, verbeterde uitbreidings overzetting, ondersteuning voor Vietnamees en betere ondersteuning voor Turks. Bovendien zijn er talloze bugreparaties zoals aangegeven in http://www.stack.nl/~dimitri/doxygen/changelog.html.
highlight
Versie 2.7 van highlight bevat (van http://www.andre-simon.de/):
  • verbeterde XML- en VHDL markering
  • ondersteuning voor Clojure toegevoegd
  • wrapping pijlen in Latex output toegevoegd
texinfo
Versie 4.13 van texinfo bevat een referentie kaart, betere ondersteuning voor HTML, en ondersteuning voor multibyte karakters. Voor volledige details, zie de project site: http://www.gnu.org/software/texinfo/.

6.3.5. IDE's en bewerkers

emacs
Versie 22.3 van emacs bevat voornamelijk opschoningen van oude/achterhaalde eigenschappen. Refereer naar het NEWS bestand (http://www.gnu.org/software/emacs/NEWS.22.3) voor volledige details.
eric
Fedora 11 bevat versie 4.3.0 van de eric Python IDE. Refereer naar http://eric-ide.python-projects.org/eric-news.html voor volledige details.
ipython
ipython versie 0.9.1 is toegevoegd, een vernieuwing van 0.8.4. Dit is een grote vrijgave. Refereer naar http://ipython.scipy.org/announcements/ann-ipython-0.9.txt voor het hele verhaal.
monodevelop
De vernieuwde monodevelop 1.9.2 bevat een groot aantal nieuwe eigenschappen. Je kunt ze bekijken op http://monodevelop.com/Release_notes_for_MonoDevelop_2.0_Beta_1.
plt-scheme
Dit is een bugreparatie vrijgave.

6.3.6. Probleem en bug volg gereedschappen

mantis
Het mantis pakket is vernieuwd naar 1.1.6. "Deze vrijgave repareert voor eens en altijd de cache problemen van vorige stabiele vrijgaves, een paar toegangscontrole bugs, en een aantal andere zaken. Deze vrijgave verbetert ook de bestaande bron controle integratie door het toestaan van checkins op afstand." Voor een volledige lijst van alle andere veranderingen refereer je naar http://www.mantisbt.org/.
trac
Versie 0.11.3 van trac bevat een aantal nieuwe eigenschappen, inclusief een nieuwe template machine om inhoud te generen, een nieuwe configureerbare werkwijze, en fijnkorreligere controle van toestemmingen.
trac-mercurial-plugin
Het trac-mercurial-plugin 0.11.0.7 pakket werkt zamen met de trac 0.11 vrijgave, en biedt toegevoegde eigenschappen zoals snel springen naar een label of tak, verantwoordings ondersteuning, en klantgerichte eigenschaps omzetters

6.3.7. Lexicale en ontledings gereedschappen

bison
Fedora 11 bevat versie 2.4.1 van bison. Dit is een kleine vernieuwing.

6.3.8. Maak en bouw gereedschappen

automake
Verbeteringen in automake 1.10.2 bevatten:
  • Veranderingen in Libtool ondersteuning:
    • Het distcheck commando werkt met Libtool 2.x zelfs als LT_OUTPUT wordt gebruikt, omdat config.lt nu correct verwijderd is.
  • Uiteenlopende veranderingen:
    • De handleiding wordt nu verspreid volgens de voorwaarden van GNU FDL 1.3.
    • Als het automake --add-missing commando veroorzaakt dat het COPYING bestand geinstalleerd wordt, zal het ook waarschuwen dat het licentie bestand aan de broncontrole toegevoegd moet worden.
Bovendien werden een aantal bugs gerepareerd.
cmake
cmake is vernieuwd naar versie 2.6.3. Deze vernieuwing bevat vele bugreparaties. Voor een complete lijst ga je naar http://www.cmake.org/files/v2.6/CMakeChangeLog-2.6.3.
cpanspec
Fedora 11 bevat versie 1.78 van cpanspec. Naast een aantal bugreparaties, zijn er enkele nieuwe commando regel opties.
meld
meld 1.2.1:
  • Pygtk versie 2.8 is nu vereisd.
  • Omgezet naar gtk.UIManager.
  • Werkt met spaties in Subversion paden.
  • Commandoregel auto-compare all optie bij het starten.
  • Commandoregel kan meerdere vergelijkingen opstarten.
  • Verschillende UI kneepjes (beter focus gedrag, betere standaarden.)
patchutils
Versie 0.3.1. bevat een aantal kleine verbeteringen en bugreparaties.

6.3.9. Revisie controle gereedschappen

bzr
Het bzr pakket is vernieuwd naar 1.12 welke een groot aantal nieuwe eigenschappen en bugreparaties bevat vergeleken met versie 1.7 in Fedora 10. De bzr gebruiker wordt aangemoedigd om de project webpagina op http://www.bazaar-vcs.org/ te bezoeken om deze verbeteringen te bekijken.
cvs2svn
Het cvs2svn pakket is vernieuwd naar 2.2.0. Naast bugreparaties, zijn er een groot aantal nieuwe eigenschappen. Bezoek http://cvs2svn.tigris.org/source/browse/cvs2svn/tags/2.2.0/CHANGES voor de details.
darcs
Versie 2.2.0 van darcs bevat een aantal nieuwe eigenschappen naast een aantal bugreparaties. Refereer naar de veranderlog op http://allmydata.org/trac/darcs-2/browser/NEWS.
giggle
De belangrijkste veranderingen in 0.4.90:
  • De gebruikersinterface is dramatisch opgeschoond.
  • De bestandsblader afbeelding is opnieuw toegevoegd en heeft nu ondersteuning voor aantekeningen.
  • De compacte afbeelding is verdwenen.
  • De basis voor een plugin systeem is aangebracht.
  • De revisie afbeelding laat avatars zien verkregen van Gravatar.
git
Het git pakket is vernieuwd naar 1.6.2. Naast andere veranderingen, volgt het Fedora pakket nu de upstream standaarden en installeert de meeste git-* commando's buiten het standaard PATH. Als je scripts hebt die git-* programma's aanroepen, wordt je aangemoedigd om ze te veranderen om de git foo stijl te gebruiken. Als dat niet mogelijk is, kun je jouw PATH aanpassen. Git biedt een handige methode om dit te doen:
PATH=$(git --exec-path):$PATH
Het is nuttig op te merken dat git haken nu draaien met $(git --exec-path) in hun PATH.
mercurial
Versie 1.1.2 zit in Fedora 11 met een groot aantal nieuwe eigenschappen. Refereer naar de vrijgave informatie voor mercurial op http://www.selenic.com/mercurial/wiki/index.cgi/WhatsNew.
monotone
Naast een aantal bugreparaties, bevat het nieuwe monotone 0.4.2 de volgende veranderingen:
  • De output van automate show_conflicts is veranderd; een standaard resolutie voor bestandsconflicten en gebruikers resoluties voor andere conflict types is toegevoegd. directory_loop_created veranderde in directory_loop.
  • De Franse, Braziliaans-Portugees en Japanse vertalingen zijn verouderd en zijn dus uit de distributie verwijderd. In het geval dat je hierom geeft en ze terug wilt hebben, geef ons een berichtje op mailto:monotone-devel@nongnu.org.
... en de volgende nieuwe eigenschappen:
  • Nieuw mtn ls duplicates commando wat je een lijst van alle dubbele bestanden laat zien van een bepaalde revisie of de werkruimte.
  • Nieuwe optie --no-workspace, om monotone elke werkruimte waarin het heeft gedraaid te laten negeren.
  • Nieuwe commando groep mtn conflicts * biedt asynchrone conflict resolutie voor samenvoegen en overdragen.
  • Nieuw automate file_merge commando die de interne regel samenvoeger draait op twee bestanden van twee revisies en de resultaten weergeeft.
  • Nieuw automate lua commando om lua functies aan te roepen via automate, overeenkomstig met monotone haken. Dit is bijzonder nuttig om gebruikersstandaarden te verkrijgen, zoals negeerbare bestanden, tak sleutels en wachtwoorden, welke beheerd worden door een of meer monotonerc bestanden.
  • Nieuw automate read_packets commando dat datapakketten leest van publieke sleutels overeenkomstig met mtn read.
  • De merge en propagate commando's accepteren gebruikers toewijzigingen; de merge rev rev of propagate branch branch boodschappen worden voor de gebruikers boodscap geplaatst. --no-prefix verwijdert de prefix.
subversion
Veranderingen zichtbaar voor gebruikers in 1.5.5:
  • Sta prop commits toe op mappen met veranderde kinderen.
  • Laat Cyrus authenticatie implementatie EXTERNAL altijd prefereren boven ANONYMOUS.
  • Maak geen samenvoeg informatie voor wc-wc verplaatsingen of copieren.
  • Vernieuw oude BDB bestandssystemen niet automatisch naar 1.5 of 1.4 formaat
  • Geeft samenvoeginfo terug aan voorgaande status gedurende omgekeerde samenvoegingen
  • Verwijder samenvoeg info verwijdert door samenvoeging
  • Laat proxy slaven txn GET en PROPFIND verzoeken doorgeven.
  • Samenvoegen kan nu doelen gebruiken met niet consistente newlines2
  • Sta geen lege veranderlijsten toe
  • Verwijder onjuiste ra_neon samenvoeg fouten
  • Verbeterde prestaties van svn merge --reintegrate
  • Gerepareerd: vreemde samenvoegingen houden de UUID van de vreemde repository
  • Gerepareerd: encode diff hoofden correct gebruikt in conflict resolutie
  • Gerepareerd: segfout in svn cp --parents
  • Gerepareerd: samenvoeginfo voor '...' wordt overgezet naar een lege revisie reeks
  • Gerepareerd: segfout in BDB backend node-origins chache
  • Gerepareerd: foutieve samenvoeging als de geschiedenis van de target herlevingen bevat
  • Gerepareerd: verkeerde samenvoeginfo gemaakt in een subtak tijdens samenvoegen
svn2cl
Het svn2cl pakket is vernieuwd naar 0.11. Veranderingen sinds versie 0.10 zijn:
  • Kleine overdraagbaarheids verbeteringen.
  • Reparatie voor OpenBSD's ksh.
tkcvs
Veranderingen in versie 8.2:
  • De Branch browser kan nu samenvoegpijlen tekenen voor de samenvoegingen bijgehouden door samenvoeginfo eigenschappen van Subversion en samenvoegpunten van CVSNT. De work-around om tags te gebruiken is niet meer nodig, als je jouw Subversion of CVSNT server en client hun eigen samenvoegingen bijhouden laat ondersteunen.
  • De Branch browser heeft een nieuwe zoek mogelijkheid, dus je kunt een revisie op het diagram selecteren met, versie, datum, tag, of auteur.
  • De Log knop in de Branch browser produceert altijd een volledige log van de revisies op de geselecteerde tak in plaats van abusievelijk de instelling van de "Log Detail" van de Map browser te gebruiken.
  • Als jouw SVN repository een structuur heeft dat functioneel overeenkomt met trunk, branches, en tags maar met andere namen, kun je TkCVS dit laten weten door variabelen in te stellen in tkcvs_def.tcl:
    • cvscfg(svn_trunkdir)
    • cvscfg(svn_branchdir)
    • cvscfg(svn_tagdir)

6.3.10. Andere ontwikkelgereedschappen

amqp
De AMQP specificatie is vernieuwd naar 1.0.738618 als weerspiegeling van recent werk op de specificatie. Project site: http://www.amqp.org.
binutils
Het binutils pakket is vernieuwd naar 2.19.51.0.2. Dit is een kleine vernieuwing, refeer naar http://sources.redhat.com/binutils.
coccinelle (spatch)
Het coccinelle pakket staat toe om semantische patches te schrijven voor C code, in het bijzonder Linux kernel patches.
Refereer naar het LWN artikel over semantisch patchen (http://lwn.net/Articles/315686/) en de Coccinelle home pagina (http://www.emn.fr/x-info/coccoinelle).
cproto
Naast een paar bugreparaties, zijn de volgende veranderingen gemaakt:
  • Veranderd cpp commando om stderr om te leiden naar /dev/null als -q optie is gegeven, om consistent te zijn met de non-cpp mode
  • Toegevoegd configure --disable-leaks optie.
  • Gebruik configureer macro CF_XOPEN_SOURCE om mkstemp() prototyped op Linux te maken.
  • Verwijderd isascii() gebruik.
http://freshmeat.net/projects/cproto/
elfutils
Het elfutils pakket is vernieuwd naar 0.140 (van 0.137).Naast een aantal bugreparaties, voegt het Intel SSE4 disassembler ondersteuning en automatische decompressie van ELF bestanden toe. Voor het gehele verhaal, refereer je naar het NEWS bestand op http://fedorahosted.org/elfutils/browser/NEWS.
libtool
Fedora 11 bevat libtool 2.2.6, wat een volledig herschreven versie is vergeleken met 1.5 in Fedora 10. Het upstream project heeft een aantal tussenversies vrijgegeven die niet in Fedora zijn opgenomen. Voor de complete geschiedenis refereer je naar http://www.gnu.org/software/libtool/news.html.
livecd-tools
livecd-tools versie 021 bevat een aantal bugreparaties en corrigeert enkele over het hoofd geziene zaken, inclusief ondersteuning voor ext4 bestandssystemen en het maken van grote ISO's met UDF.
mcrypt
Versie 2.6.8 van mcrypt is hoofdzakelijk een broncode opschoning en moet functioneel onveranderd zijn. Refereer naar het NEWS bestand voor details.
scons
scons 1.2.0 is een kleine vernieuwing van 1.0.0. Refereer naar http://www.scons.org/CHANGES.txt voor een gedetaileerde lijst van veranderingen.
srecord
Versie 1.46 bevat de volgende veranderingen:
  • Er is een nieuwe optie voor de --x-e-length filters, ze kunnen nu een breedte accepteren, en dit is verdeeld in de byte lengte, zodat je de lengte kan opgeven in de words (2) of longs (4) eenheden.
  • Enkele correcties zijn gemaakt in de documentatie.
  • De -minimum en -maximum opties zijn herbenoemd naar -minimum-address en -maximum-address, om een commandoregel syntax probleem te vermijden.
swig
Het swig pakket verbindt C/C++/Objective C naar sommige hoog-nivo programmeertalen. Fedora 11 bevat versie 1.3.38 met een aantal veranderingen:
  • Verbetering aan directors om alle beschermde leden te omhullen.
  • Optomalisatie voor objecten terug gegeven bij waarde.
  • Een paar bugreparaties in de PHP, Java, Ruby, R, C#, Python, Lua, en Perl modules.
  • Andere kleine algemene bugreparaties.
Project site: http://swig.sourceforge.net/
translate-toolkit
translate-toolkit is vernieuwd naar 1.3.0. Er zijn een groot aantal veranderingen die specifieke talen raken. Refereer naar het ChangeLog bestand voor volledige details.