Product SiteDocumentation Site

Fedora 11

Uitgave Informatie

Vrijgave informatie voor Fedora 11

Logo

Dale Bewley

Virtualisatie 

Paul Frields

Overzicht 

Chitlesh Goorah

Electronisch ontwerp automatisering 

Kevin Kofler

Desktop 

Rüdiger Landmann

Installatie 

Ryan Lerch

Xorg 

John McDonough

Radio amateur, ontwikkel gereedschappen 

Dominik Mierzejewski

Wetenschappelijk/technisch 

David Nalley

Bestandssystemen 

Zachary Oglesby

Multimedia 

Jens Petersen

Internationalisatie, Haskell 

Rahul Sundaram

Linux kernel 

Miloslav Trmac

Installer 

Karsten Wade

Kernel 

Bericht

Copyright © 2009 Fedora Documentation Project.
The text of and illustrations in this document are licensed by Red Hat under a Creative Commons Attribution–Share Alike 3.0 Unported license ("CC-BY-SA"). An explanation of CC-BY-SA is available at http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/. The original authors of this document, and Red Hat, designate the Fedora Project as the "Attribution Party" for purposes of CC-BY-SA. In accordance with CC-BY-SA, if you distribute this document or an adaptation of it, you must provide the URL for the original version.
Red Hat, as the licensor of this document, waives the right to enforce, and agrees not to assert, Section 4d of CC-BY-SA to the fullest extent permitted by applicable law.
Red Hat, Red Hat Enterprise Linux, the Shadowman logo, JBoss, MetaMatrix, Fedora, the Infinity Logo, and RHCE are trademarks of Red Hat, Inc., registered in the United States and other countries.
For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https://fedoraproject.org/wiki/Legal:Trademark_guidelines.
Linux® is the registered trademark of Linus Torvalds in the United States and other countries.
All other trademarks are the property of their respective owners.
Samenvatting
Dit document geeft gedetaileerde vrijgave informatie voor Fedora 11.

1. Welkom bij Fedora 11
1.1. Fedora 11 overzicht
1.2. Hardware vereisten
1.3. Welkom bij Fedora
1.4. Algemene fouten
1.5. Terugkoppeling geven
2. Installatie opmerkingen
2.1. Installatie in tekst modus
2.2. Upgrade opmerkingen
2.3. Boot menu
2.4. Vernieuwd boot.iso
3. Architectuur specifieke opmerkingen
3.1. x86 specifiek voor Fedora
4. Veranderingen in Fedora voor desktop gebruikers
4.1. Fedora desktop
4.2. Netwerk
4.3. Afdrukken
4.4. Internationale taal ondersteuning
4.5. Multimedia
4.6. Spelletjes en vermaak
4.7. Fedora Live images
5. Veranderingen in Fedora voor systeem beheerders
5.1. Fedora 11 opstart tijd
5.2. Beveiliging
5.3. Virtualisatie
5.4. Web en inhoud servers
5.5. Mail servers
5.6. Database servers
5.7. Bestandsservers
5.8. Samba (Windows compatibiliteit)
5.9. Systeem daemons
5.10. Bestandssystemen
5.11. X window system (grafisch)
5.12. HA cluster infrastructuur
6. Veranderingen in Fedora voor ontwikkelaars
6.1. Ontwikkeling
6.2. Run tijd
6.3. Gereedschappen
6.4. Java
6.5. Eclipse
6.6. Haskell
6.7. Embedded ontwikkeling
6.8. Backwards compatibiliteit
6.9. Linux kernel
7. Veranderingen in Fedora voor specifieke doelgroepen
7.1. Wat is nieuw in wetenschap en wiskunde
7.2. Electronisch ontwerp automatisering
7.3. Wat is nieuw voor radio amateurs
A. Juridische Informatie
A.1. Licentie
A.2. Handelsmerken
A.3. Externe referenties
A.4. Export
A.5. Juridische Informatie
A.6. Meer informatie
B. Herzieningsgeschiedenis

1. Welkom bij Fedora 11

1.1. Fedora 11 overzicht

Als altijd gaat Fedora door met het ontwikkelen van (http://www.fedoraproject.org/wiki/Red_Hat_contributions) en integreren van de nieuwste vrije en open bron software (http://www.fedoraproject.org/wiki/Features).De volgende secties geven een kort overzicht van belangrijke veranderingen sinds de laatste vrijgave van Fedora. Voor meer details over andere eigenschappen toegevoegd aan Fedora 11, refereer je naar de individuele wiki pagina's die details verstrekken over doelen en vooruitgang:
Gedurende de gehele vrijgave cyclus zijn er interviews met ontwikkelaars achter sleutel eigenschappen die hun verhaal vertellen:
De volgende zijn belangrijke eigenschappen voor Fedora 11:
  • Automatische lettertype en mime-type installatie - PackageKit was in Fedora 9 geintroduceerd als een cross-distro software beheers applicatie voor gebruikers. De mogelijkheden die het biedt dankzij de integratie met de desktop werden beter zichtbaar in Fedora 10, waar het automatische codec installatie aanbood. Nu in Fedora 11 breidt PackageKit deze functionaliteit uit met de mogelijkheid om automatisch lettertypes te installeren als die nodig zijn voor het bekijken en bewerken van documenten. Het bevat ook de mogelijkheid om zo nodig afhandelaars voor specifieke inhoud te installeren. Er is nog werk gaande om de automatische installatie van toepassingen af te maken.
  • Volume controle - Op dit moment moeten mensen die Fedora gebruiken door veel lagen van mixers in verschillende toepassingen gaan om geluidsbronnen netjes in te stellen. Ze worden alle getoond in de volume controle op de desktop wat een erg verwarrende gebruikerservaring is. PulseAudio staat ons toe de volume controles in een interface te combineren wat het instellen van het geluid gemakkelijker en pijnloos maakt.
  • Intel, ATI en Nvidia kernel mode instelling - Fedora 10 bood de eerste stappen van een grote distributie in het gebruik van de kernel modesetting (KMS) eigenschappen om het grafische opstarten te versnellen. We gaven toendertijd aan dat we gaanderweg meer ondersteuning voor extra videokaarten zouden toevoegen. Oorspronkelijk werd KMS alleen ondersteund op sommige ATI kaarten. In Fedora 11, is dit werk uitgebreid om veel meer videokaarten te omvatten, inclusief Intel en Nvidia, en ook extra ATI kaarten. Hoewel het nog niet helemaal af is, hebben we het aantal videokaarten die KMS gebruiken enorm uitgebreid, met meer op komst.
  • Vingerafdruk - Heel veel werk is gedaan om vingerafdruk lezers eenvoudig bruikbaar te maken als een authenticatie mechanisme. Op dit moment is het gebruik van vingerafdruk lezers erg lastig, en het installeren/gebruiken van fprint en zijn pam module neemt meer tijd in beslag dan ooit nodig zou moeten zijn. Het doel van deze eigenschap is om het pijnloos te maken door het aanbieden van alle benodigde stukjes in Fedora, tesamen met een mooi geintegreerde configuratie. Om deze functionaliteit te gebruiken moet de gebruiker zijn vingerafdrukken op het systeem registreren als onderdeel van het aanmaken van een gebruikersaccount. Na dit gedaan te hebben, zullen ze in staat zijn gemakkelijk in te loggen en te authenticeren met een eenvoudige vingertik. Dit maakt een onderdeel van identiteit beheer veel eenvoudiger en is een grote stap in de evolutie van de linux desktop.
  • iBus invoermethode systeem - ibus is opnieuw geschreven in C en is de nieuwe standaard invoermethode voor Aziatische talen. Het staat toe dat invoermethodes dynamisch toegevoegd en verwijderd kunnen worden tijdens een desktop sessie. Het ondersteunt Chinees (pinyin, libchewing, tables), Indiaas (m17n), Japans (anthy), Koreaans (libhangul), en anderen. Er missen nog steeds enkele eigenschappen vergeleken met scim dus testen wordt sterk aangemoedigd en probleemrapporten en verbetersuggesties zijn welkom.
  • Presto - Als je een pakket in Fedora normaal vernieuwt, download je een gehele vervangende pakket. Meestal (zeker voor de grotere pakketten), is de meeste data in het vernieuwde pakket gelijk aan die van het oude pakket, maar je moet toch het gehele pakket downloaden. Presto laat je het verschil (delta genaamd) van het pakket wat je geinstalleerd hebt en het pakket waarmee je wilt vernieuwen downloaden. Dit kan de download grootte van vernieuwingen reduceren met 60% – 80%. Dit is voor deze vrijgave standaard niet aangezet. Om hiervan gebruik te maken moet je de yum-presto plugin installeren met yum install yum-presto.
    Voor meer details refereer je naar de Presto wiki pagina.
Een paar andere kenmerken in deze vrijgave zijn:
  • Ext4 bestandssysteem - Het ext3 bestandssysteen is lange tijd de volwassen standaard in Linux geweest. Het ext4 bestandssysteem is een grote vernieuwing dat een verbeterd ontwerp, nog betere prestaties en betrouwbaarheid, ondersteuning voor veel meer geheugen, en zeer snelle bestandssystemen checks en bestands verwijdering. Het is nu de standaard voor nieuwe installaties.
  • Virt verbeterde console - In Fedora 10 en eerder is de viruele gast console beperkt tot een scherm resolutie van 800x600. In Fedora 11 is het doel om zonder ingrijpen een standaard scherm resolutie te hebben van ten minste 1024x768. Nieuwe installaties van Fedora 11 bieden de mogelijkheid om andere device interfaces te gebruiken in de virtuele gast, zoals USB tablets, welke de gast automatisch detecteert en configureert. Een van de resultaten is een muiswijzer die de locale wijzer punt voor punt volgt, en het bieden van uitgebreide mogelijkheden.
  • MinGW (Windows cross compiler) - Fedora 11 biedt MinGW, een ontwikkelomgeving voor Fedora gebruikers die hun programma willen cross-compileren zodat het op Windows draait zonder dat ze Windows hoeven te gebruiken. In het verleden moesten ontwikkelaars alle bibliotheken en gereedschappen die ze nodig hadden overzetten en compileren, en deze geweldige inspanning gebeurde onafhankelijk van elkaar vele keren. MinGW elimineert dubbel werk voor toepassings ontwikkelaars door het aanbieden van een reeks van bibliotheken en ontwikkel gereedschappen die al overgezet zijn naar de cross-compiler omgeving. Ontwikkelaars hoeven de toepassings stack niet zelf te recompileren, maar kunnen zich concentreren op alleen maar de veranderingen nodig voor hun eigen toepassing.
Eigenschappen voor Fedora 11 worden bijgehouden op de eigenschappen lijst pagina:

1.2. Hardware vereisten

1.2.1. Processor en geheugen vereisten voor PPC architecturen

  • Minimale CPU: PowerPC G3 / POWER3
  • Fedora 11 ondersteunt de New World generatie van Apple Power Macintosh, verzonden vanaf ongeveer 1999. Hoewel de Old World machines moeten werken, vereisen ze een speciale bootloader die niet in de Fedora distributie is opgenomen. Fedora is ook geinstalleerd en getest op POWER5 en POWER6 machines.
  • Fedora 11 ondersteunt pSeries en Cell Broadband Engine machines.
  • Fedora 11 ondersteunt ook de Sony PlayStation 3 en Genesi Pegasos II en Efika.
  • Fedora 11 bevat nieuwe hardware ondersteuning voor de P.A. Semiconductor 'Electra' machines.
  • Fedora 11 bevat ook ondersteuning voor Terrasoft Solutions powerstation workstations.
  • Aanbevolen voor tekst modus: 233 MHz G3 of beter, 128MiB RAM.
  • Aanbevolen voor grafische modus: 400 MHz G3 of beter, 256MiB RAM.

1.2.2. Proceesor en geheugen vereisten voor x86 architecturen

De volgende CPU specificaties zijn vermeld in termen van Intel processoren. Andere processoren, zoals van AMD, Cyrix, en VIA die compatibel zijn met en equivalent met de volgende Intel processoren, kunnen ook gebruikt worden met Fedora. Fedora 11 vereist een Intel Pentium of betere processor, en is geoptimaliseerd voor Pentium 4 en latere processoren.
  • Aanbevolen voor tekst modus: 200 MHz Pentium-klasse of beter
  • Aanbevolen voor grafische modus: 400 MHz Pentium II of beter
  • Minimale hoeveelheid benodigde RAM voor tekst modus: 128MiB
  • Minimale hoeveelheid benodigde RAM voor grafische modus: 192MiB
  • Aanbevolen hoeveelheid RAM voor grafische modus: 256MiB

1.2.3. Processor en geheugen vereisten voor x86_64 architecturen

  • Minimale hoeveelheid benodigde RAM voor tekst modus: 256MiB
  • Minimale hoeveelheid benodigde RAM voor grafische modus: 384MiB
  • Aanbevolen hoeveelheid RAM voor grafische modus: 512MiB

1.2.4. Harde schijf ruimte eisen voor alle architecturen

De complete set van pakketten kan meer dan 9 GiB schijf ruimte in beslag nemen. De uiteindelijke omvang wordt helemaal bepaald door de gebruikte spin en de pakketten die tijdens de installatie geselecteerd zijn. Tijdens de installatie is er extra schijfruimte nodig om de installatieomgeving te ondersteunen. Deze extra schijfruimte komt overeen met de grootte van /Fedora/base/stage2.img (op installatie Schijf 1) plus de grootte van de bestanden in /var/lib/rpm op het geïnstalleerde systeem.
In de praktijk kan de extra ruimte eis varieren van 90 MiB voor een minimale installatie tot aan 175 MiB voor een grotere installatie.
Extra ruimte is ook benodigd voor gebruikersgegevens, en tenminste 5% vrije ruimte zou aangehouden moeten worden voor een normale systeemoperatie.

1.3. Welkom bij Fedora

Fedora is een op Linux gebaseerd operating systeem dat het nieuwste op gebied van vrije en open software onder de aandacht brengt. Fedora is altijd vrij voor iedereen te gebruiken, te veranderen en te verspreiden. Het wordt gemaakt door mensen over de gehele wereld die samenwerken in een gemeenschap: het Fedora Project. Het Fedora Project is open en iedereen is welkom om mee te doen. Het Fedora Project loopt vooraan voor jou, een leider in de vooruitgang van vrije, open software en inhoud.

Opmerking

Bezoek http://docs.fedoraproject.org/release-notes/ om de laatste vrijgave informatie voor Fedora te bekijken, zeker als je een upgrade uitvoert. Als je migreert van een Fedora vrijgave ouder dan de vorige versie, moet je ook naar oudere Vrijgave informatie refereren voor extra informatie.
Je kunt de Fedora Project gemeenschap helpen om door te gaan met het verbeteren van Fedora als je fout meldingen en aanvragen voor verbeteringen indient. Refereer naar http://fedoraproject.org/wiki/Bugs_and_feature_requests voor meer informatie over bugs en verbeteringen aanvragen. Bedankt voor je medewerking.
Om meer algemene informatie over Fedora te vinden, ga naar de volgende web pagina's:

1.4. Algemene fouten

Er bestaat geen software zonder fouten. Een van de voordelen van vrije en open bron software is de mogelijkheid om fouten aan te melden, zodat je helpt de software die je gebruikt te herstellen of te verbeteren.
Een lijst van algemene fouten wordt onderhouden voor iedere vrijgave door het Fedora Project als een geschikte plaats om te beginnen als je een probleem hebt dat veroorzaakt kan worden door een fout in de software:

1.5. Terugkoppeling geven

Bedankt voor het nemen van de tijd om je commentaren, suggesties, en fout rapporten door te geven aan de Fedora gemeenschap, dit helpt met het verbeteren van de toestand van Fedora, Linux en vrije software over de gehele wereld.

1.5.1. Terugkoppeling geven over Fedora Software

Om terugkoppeling te geven over Fedora software of andere systeem elementen, refereer a.u.b. naar http://fedoraproject.org/wiki/Bugs_and_feature_requests. Een lijst met vaak gerapporteerde fouten en bekende problemen voor deze vrijgave is beschikbaar op http://fedoraproject.org/wiki/Common_F11_bugs.

1.5.2. Terugkoppeling geven over de Vrijgave Informatie

Als je vindt dat deze vrijgave informatie op enige manier verbeterd kan worden, kun je je terugkoppeling direkt sturen naar de beat schrijvers. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, in volgorde van voorkeur: