include("site.inc"); $template = new Page; $template->initCommon(); $template->displayHeader(); ?>
Fedora bevat toepassingen voor diverse multimedia functies, zoals afspelen, opnemen en bewerken. Additionele pakketten zijn beschikbaar via de Fedora Package Collection software repository. Voor additionele informatie over multimedia in Fedora, zie de Multimedia sectie van de Fedora Project website op http://fedoraproject.org/wiki/Multimedia.
De standaard installatie van Fedora bevat Rhythmbox en Totem voor het afspelen van media. De Fedora repositories bevatten vele andere programma's zoals het populaire XMMS afspeelprogramma en KDE's Amarok. Zowel GNOME als KDE hebben een selectie van afspeelprogramma's die gebruikt kunnen worden met een divers aantal formaten. Andere partijen kunnen additionele programma's aanbieden die overweg kunnen met andere formaten.
Totem, de standaard film speler voor GNOME, heeft nu de mogelijkheid om van afspeel back-ends te wisselen zonder her-compilatie of verwisselen van pakketten. Om het Xine back-end te installeren, gebruik je om het totem-xine te installeren of gebruik het volgende commando:
su -c 'yum install totem-xine'
Om Totem eenmalig met de Xine back-end te draaien:
su -c 'totem-backend -b xine totem'
Om het standaard back-end te veranderen in xine voor het gehele systeem:
su -c 'totem-backend -b xine'
Terwijl het Xine back-end gebruikt wordt, is het mogelijk om tijdelijk het GStreamer back-end te gebruiken. Om het GStreamer back-end te gebruiken, voer je het volgende commando:
su -c 'totem-backend -b gstreamer'
Fedora heeft complete ondersteuning voor het Ogg media container-formaat en de Vorbis audio, Theora video, Speex audio en FLAC verliesvrije audio formaten. Deze vrij-te-distribueren formaten worden niet gehinderd door patent of licentie restricties. Ze bieden krachtige en flexibele alternatieven voor de meer populaire, beperkte formaten. Het Fedora Project moedigt het gebruik van open bron formaten aan in plaats van beperkte formaten. Voor meer informatie over deze formaten en hoe ze te gebruiken, refeeer je naar:
Xiph.Org Foundation op http://www.xiph.org/
Fedora kan geen ondersteuning bieden voor het afspelen of opnemen van MP3 of DVD video. De MP3 formaten zijn gepatenteerd, en de patent eigenaars hebben niet in de benodigde patent-licenties voorzien. DVD video formaten zijn gepatenteerd en uitgerust met een encryptie schema. De patent eigenaars hebben niet in de benodigde patent-licenties voorzien, en de benodigde programmatuur om de schijven met CSS-encryptie te decrypten kunnen de Digital Millennium Copyright Act schenden, een copyright wet van de Verenigde Staten. Fedora sluit ook andere multimedia software uit vanwege patent, copyright of licentie restricties, inclusief Adobe's Flash Player en Real Media's Real Player. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie http://fedoraproject.org/wiki/ForbiddenItems.
Hoewel andere MP3 opties beschikbaar zijn voor Fedora, biedt Fluendo nu een MP3 plugin voor GStreamer die de benodigde patent licenties heeft voor eindgebruikers. Deze plugin zal MP3-ondersteuning aanzetten in applicaties die gebruik maken van het GStreamer framework als backend. We kunnen deze plugin in Fedora niet verspreiden om licentie redenen, maar het biedt een nieuwe oplossing voor een oud probleem. Voor meer informatie refereer je naar deze paginas:
Standaard installaties van Fedora en de Desktop Live spin bevatten een ingebouwde mogelijkheid voor het branden van CD en DVD. Fedora bevat een aantal andere gereedschappen om eenvoudig CD's en DVD's te maken en te branden. Fedora bevat grafische programma's zoals Brasero, GnomeBaker, en K3b. Console·programma's zoals wodim
, readom, en genisoimage. Grafische programma's kun je vinden onder → .
Je kunt Fedora gebruiken om voor het maken en afspelen van screencasts , of wel opgenomen desktop sessies, met behulp van open technologieen. Fedora bevat istanbul
, welke een screencast maakt met het Theora video formaat en byzanz
, welke screencasts maakt met geanimeerde GIF bestanden. Deze video's kunnen afgespeeld worden met een van de vele afspelers die in Fedora aanwezig zijn. Dit is de voorkeurs manier om screencasts naar het Fedora Project te sturen voor medewerkers of eind gebruikers. Voor een meer uitgebreide beschrijving, refereer je naar de screencasting pagina:
De meeste van de media spelers in Fedora kunnen plugins gebruiken om ondersteuning van extra media formaten en geluids uitgang systemen toe te voegen. Sommige gebruiken krachtige multimedia raamwerken, zoals het gstreamer pakket, om media formaat ondersteuning en geluids output af te handelen. Fedora biedt plugin pakketten voor deze uitgang ondersteuning en voor individuele applicaties, en derden kunnen extra plugins aanbieden voor nog meer mogelijkheden.
Een nieuw grafisch frontend voor LIRC wordt geleverd door gnome-lirc-properties
, wat het eenvoudig maakt om infrarode afstandsbedieningen te verbinden en te configureren. LIRC wordt routinematig gebruikt in multimedia toepassingen om ondersteuning voor infrarode afstandsbediening te geven, het gebruiken in Rhythmbox en Totem moet even eenvoudig zijn als het aansluiten van de afstandsontvanger op je computer, selecteer daarna in de voorkeursinstellingen.
Als je een vorige instelling met LIRC had, wordt het aanbevolen om de configuratie bestanden opnieuw aan te maken met gnome-lirc-properties
. Dit is vereist zodat de meeste toepassingen met je nieuwe opstelling zullen werken.
Refereer naar de eigenschappen pagina voor meer informatie:
De PulseAudio geluids server is herschreven om op een timer gebaserde audio planning te gebruiken in plaats van de traditionele op interrupts gebaseerde aanpak. Dit is de aanpak die door andere systemen zoals Apple's CoreAudio en de Windows Vista audio subsysteem wordt gebruikt. De audio planning gebaseerd op timers heeft een aantal voordelen, waaronder gereduceerd vermogens gebruik, minimalisatie van drop-outs, en flexibele afstelling van latency volgens de behoefte van de toepassing.
Gebruikers kunnen SELinux weigeringen ondervinden tijdens het gebruik van Totem of andere GStreamer toepassingen voor het afspelen van multimedia inhoud. Het SELinux Troublshooting gereedschap kan boodschappen genereren gelijkend op de volgende boodschap:
SELinux voorkomt dat gst-install-plu de programma stack uitvoerbaar maakt.
Dit kan voorkomen als oudere versies van de Fluendo MP3 codecs geinstalleerd zijn. Om het probleem op te lossen installeer je de laatste versie de Fluendo MP3 decoder plugin, welke geen uitvoerbare stack nodig heeft.