The text of and illustrations in this document are licensed by Red Hat under a Creative Commons Attribution–Share Alike 3.0 Unported license ("CC-BY-SA"). An explanation of CC-BY-SA is available at http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/. The original authors of this document, and Red Hat, designate the Fedora Project as the "Attribution Party" for purposes of CC-BY-SA. In accordance with CC-BY-SA, if you distribute this document or an adaptation of it, you must provide the URL for the original version.
Red Hat, as the licensor of this document, waives the right to enforce, and agrees not to assert, Section 4d of CC-BY-SA to the fullest extent permitted by applicable law.
Red Hat, Red Hat Enterprise Linux, the Shadowman logo, JBoss, MetaMatrix, Fedora, the Infinity Logo, and RHCE are trademarks of Red Hat, Inc., registered in the United States and other countries.
Linux® is the registered trademark of Linus Torvalds in the United States and other countries.
All other trademarks are the property of their respective owners.
Sammanfattning
How to download ISO images and create CD and DVD media
1. Introduktion
Fedoraprojektet distribuerar Fedora i form av ISO-avbildsfiler som du kan hämta från Internet. Du kan överföra, eller bränna, dessa ISO-avbildsfiler till en tom CD eller DVD och sedan använda denna skiva för att installera Fedora på en dator.
Detta dokument visar hur du hämtar dessa avbildsfiler och bränner dem till en skiva med några vanliga verktyg. Detta dokument antar inte att du har någon erfarenhet av Linux.
Third-party software
Fedoraprojektet stödjer bara programvara som är del av Fedoradistributionen
Andra program som nämns i denna artikel är avsedd som en vägledning i rätt riktning. Fedoraprojektet ansvarar inte för och förespråkar inte dessa program, utan deras användning beskrivs här är endast som en hjälp. Detta inte avsett som en komplett vägledning för att bränna ISO-filer under alla operativsystem.
2. Nerladdning
ISO-filerna är stora, så det kan ta lång tid att hämta dem, särskilt om man använder ett uppringt modem. Överväg om du har en långsam anslutning till Internet att använda en neddladdningshanterare. Nedladdningshanterare gör det typiskt möjligt att göra paus och börja om hämtningen vid lämpliga tillfällen och att återuppta en hämtning som blev avbruten.
2.1. Välja CD eller DVD
Fedora distribueras på flera ISO-avbildfiler i CD-storlek eller som en enda ISO-avbildsfil i DVD-storlek. Du kan använda DVD-ISO-filen om din dator uppfyller följande krav:
Den har en DVD-enhet för skrivbara eller återsskrivbara skivor.
Den har tillräckligt med lagringsutrymme för att spara avbildsfilen (ungefär 3,5 GB).
Den använder ett filsystem som kan lagra filer större än 2 GB.
För att skriva DVD ISO filen till en skiva, måste din dator ha en enhet som kan skriva till DVD-media. Om din dator har en enhet som endast skriver CD-media och inte DVD-media, måste du hämta ner de CD-anpassade filerna istället.
Ett filsystem är ett sätt som datorn använder för att organisera filer och data på dess lagringsenheter. Några filsystem kan inte lagra filer större än 2 GB, vilket hindrar dem från att lagra Fedoras DVD-avbild, som är ungefär 3,5 GB. FAT32 är ett filsystem som fortfarande är vanligt på äldre datorer och som är begränsat på detta sätt. FAT32 var standardfilsystemet för datorer som använde operativsystemen Windows 98 och Windows Me, och användes också på många datorer med operativsystemen Windows 2000 och Windows XP, även om det inte var standardvalet.
Om datorn använder Windows 98 eller Windows Me, hämta då inte DVD-avbildsfilen. Hämta CD-avbildsfilerna istället. Om datorn använder Windows 2000 eller Windows XP kan du kontrollera formatet för en enhet som t.ex. C:. Klicka på knappen Start och dubbelklikca på Min dator. Högerklicka på den enhet du vill kontrollera och välj Egenskaper. Dialogen som kommer fram visar formatet för det filsystemet. De flesta enheter på datorer som använder Windows 2000 eller Windows XP är formaterade som NTFS, ett filsystem som kan hantera stora filer som DVD-avbilder.
Skapa en ny katalog där du kan ladda ner filerna du behöver. Du behöver runt 700 MB ledigt utrymme för varje ISO-fil i CD-storlek, eller runt 3,5 GB för ISO-filen i DVD-storlek.
2.2. Välja ISO-filerna
Exakt vilka filer du behöver hämta från filhämtningsservern beror på ditt system och den version av Fedora du hämtar. Filerna du behöver är har namn på formen Fedora-<version>-<arkitektur>-disc<nummer>.iso där "<version>" är den version av Fedora du vill hämta, "<arkitektur>" är din dators processorarkitektur och "<nummer>" är skivnumret för varje installations-CD-skiva. Om det är en installations-DVD så används DVD i filnamnet.
Datorns processorarkitektur är oftast i386 för 32-bitars PC, inklusive processorfamiljerna Pentium och Athlon. Arkitekturen är oftast x86_64 för 64-bitars PC, inklusive processorfamiljen Athlon 64. Arkitekturen är oftast ppc för PowerPC-datorer, inklusive de flesta varianter av Apples Macintosh innan de började använda Intels chips i MacBook. Om du är osäker behöver ditt system troligen i386-versionerna.
Till exempel, om du laddar ner Fedora 13 för en Pentium 4-dator är rätt fil Fedora-i386-DVD.iso. Du kan också behöva filen CHECKSUM för att verifiera filerna du har hämtat är kompletta och korrekta.
Note that a Fedora Live CD is also available. This disc does not contain all the software packages available on the DVD or set of CDs, but does allow you to try Fedora before you install it to your computer. Refer to the article Fedora Live Images available from http://docs.fedoraproject.org to learn more.
3. Validera filerna
Fel kan inträffa vid nerladdning även om du din nerladdningshanterare inte rapporterar några. Därför är det mycket viktigt att kontrollera att filerna inte blivit korrupta på något sätt. Detta är syftet med filen CHECKSUM. Den innehåller en rad för varje tillgänglig ISO-fil med innehållsverifieringskod kallad en kontrollsumma uträknade från original ISO-filerna.
BitTorrents automatiska felkontroll
BitTorrent utför automatiskt denna felkontroll under nerladdning. Om din BitTorrent-applikation rapporterar alla filer har laddats ned utan problem, kan du hoppa över detta steg.
Tredjepartsprogram
Fedoraprojektet och Red Hat, Inc. har ingen kontroll över externa webbplatser, som de som listas i avsnitten ovan, eller de program de tillhandahåller.
3.1. Validera i Windows grafiska miljö
Det finns ett antal gratis produkter tillgängliga för filvalidering och hashning som har peka-och-klicka-gränssnitt. Här är länkar till några av dem:
Följ de givna instuktionerna för att installera programmet. Använd när du kör programmet de givna filvalsverktygen för att välja dina nerladdade ISO-avbildsfiler. Välj sedan SHA256-algoritmen för uträkning och kör verktyget. Programmet tar ett tag att köra klart eftersom den måste läsa hela ISO-filen.
Öppna filen CHECKSUM med en textredigerare, som t.ex. Notepad, för att visa dess innehåll. Kontrollera att kontrollsumman som visas i kontrollsummeverktyget för var och en av de hämtade ISO-filerna stämmer exakt med motsvarande kontrollsummor i filen CHECKSUM.
Om alla kontrollsummor stämmer kan du bränna ISO-filerna till skivan. Om en fil inte stämmer, hämta den igen.
Programmet sha256sum.exe räknar ut och visar kontrollsummor. För att använda det, spara sha256sum.exe till samma katalog som ISO-filerna. Välj Kör... från startmenyn och skriv sedan cmd som programnamn för att starta ett kommandoradsfönster. Gå sedan till nerladdningskatalogen. Kör sha256sum med varje ISO-fil såhär:
cd "C:\Documents and Settings\Owner\My Documents\My Downloads\Fedora"
sha256sum.exe Fedora-i386-DVD.iso
Programmet kan ta ett tag att köra klart eftersom det måste läsa hela ISO-filen.
Öppna filen CHECKSUM med en textredigerare, såsom Notepad, för att visa dess innehåll. Kontrollera att kontrollsumman som visas av sha256sum.exe för var och en av de hämtade ISO-filerna stämmer exakt med motsvarande kontrollsumma i filen CHECKSUM.
Om alla kontrollsummor stämmer kan du bränna ISO-filerna till skivan. Om en fil inte stämmer, hämta den igen.
3.3. Validering i Mac OS X
För att kontrollera filerna, hämta programmet HashTab som finns tillgängligt på http://beeblebrox.org/.
Dra varje Fedoraavbildsfil som du vill validera, och släpp den på HashTab. Notera SHA256-värdet som HashTab visar.
Öppna filen CHECKSUM med en textredigerare, såsom TextEdit, för att visa dess innehåll. Se till att kontrollsumman som visas av HashTab för var och en av de hämtade ISO-filerna stämmer exakt med motsvarande kontrollsummor i filen CHECKSUM.
Om alla kontrollsummor stämmer kan du bränna ISO-filerna till skivan. Om en fil inte stämmer, hämta den igen.
3.4. Validera i Linux
Öppna en terminalemulator:
på GNOME-skrivbordet, klicka på Program → Systemverktyg → Terminal för att öppna GNOME-terminal
på KDE-skrivbordet, klicka på Starta programstartare → Program → System → Terminal för att öppna Konsole
Byt till katalogen som innehåller ISO-avbildsfilerna, och kör sedan sha256sum, till exempel:
$ cd Downloads
$ sha256sum Fedora-i386-DVD.iso
Öppna filen CHECKSUM med en textredigerare, såsom gedit eller kwrite för att se dess innehåll. Se till att kontrollsumman som visas av sha256sum för var och en av de hämtade ISO-filerna stämmer exakt med motsvarande kontrollsumma i filen CHECKSUM.
Om alla kontrollsummor stämmer med kontrollsummorna på http://fedoraproject.org/en/verify kan du bränna ISO-filerna till en skiva. Om en fil inte stämmer, hämta den igen.
4. Bränna
Processen att bränna ISO-avbilder till disk varierar beroende på ditt operativsystem och programmet som du har tillgängligt. Detta avsnitt ger en handledning till några populära diskbrännarverktyg.
Om du bränner en uppsättning av Fedora-CD:ar kan du testa att du bränner skivorna korrekt och att din dator kan starta från dessa skivor så snart du har bränt den första skivan i uppsättningen. Se Avsnitt 5, ”Följande steg” för att få reda på hur man startar datorn från en Fedoraskiva. Om du trycker på Retur på Fedoras uppstartsskärm kommer Fedorainstalleraren erbjuda dig en möjlighet att testa skivan. Om du upptäcker ett problem med den första skivan före du bränt hela uppsättningen kan du spara tid och skivor. Observera att alternativet att testa skivorna finns tillgängligt när du startar från en Fedora-DVD eller CDROM nr. 1 från en Fedora-CD-uppsättning men inte när du startar från en Fedora-Live-CD.
4.1. Bränna skivor under operativsystemet Windows
4.1.1. Bränna skivor med Windows 7
Sätt i en tom, skrivbar skiva.
Högerklicka på ISO-avbildsfilen och välj Burn disc image.
Kontrollera i fönstret Windows Disc Image Burner att rätt enhet är identifierad menyn Disc burner, och klicka sedan på Burn.
4.1.2. Bränna skivor med äldre Windowsoperativsystem
CD-bränningsfunktionen som är inbyggd i Windows XP och Windows Vista kan inte bränna CD:ar från avbilder och Windowsoperativsystem före Windows XP hade inte någon inbyggd CD-bränningsförmåga alls. Därför behöver du ett separat skivbränningsprogram som kan hantera ISO-avbildsfiler för att göra ISO-avbilder till en CD eller DVD på Windowsoperativsystem före Windows 7. Även om detta gäller för de flesta skivbränningsprogram finns det undantag.
Exempel på populära CD-brännarprogram för Windows som du kanske redan har på datorn är Nero Burning ROM och Roxio Creator. Om du använder ett Windowsoperativsystem på din dator och inte har något skivbränningsprogram installerat (eller om du inte är säker på att programmet kan skriva skivor från avbildsfiler) är InfraRecorder ett lämpligt alternativ som är tillgängligt från http://www.infrarecorder.org/ och är fritt och öppen källkod.
De nödvändiga stegen för att bränna ISO-avbilder till skiva med flera populära CD-brännarprogram är listade nedan.
Högerklicka i filhanteraren Utforskaren på den första Fedora-ISO-filen.
I sammanhangsmenyn, välj Kopiera avbild till CD.
Följ de steg givna i rutan CD Recording Wizard.
Repetera för resten av ISO-filerna.
4.1.2.2. Använda Roxio Easy Media Creator 7
Starta Creator Classic.
Välj Andra uppdrag.
Välj Bränn från skivavbildsfil.
Välj Fedora ISO-filen och bränn den.
4.1.2.3. Använda Nero Burning ROM 5
Starta programmet.
Öppna Arkiv-menyn.
Välj Bränn avbild.
Välj Fedora ISO-filen och bränn den.
Repetera stegen ovan för resten av ISO-filerna.
4.1.2.4. Använda Express 6
Starta programmet.
Välj Skivavbild eller sparat projekt.
En Öppna-dialog visas. Välj den första Fedora ISO-filen. Klicka Öppna.
Sätt skrivhastighet för din skivbrännare. Den optimala inställningen beror på din specifika maskinvara.
Klicka Nästa för att bränna.
Repetera stegen ovan för de andra ISO-filerna.
4.2. Bränna skivor under Mac OS X
Högerklicka eller control-klicka på ISO-filen. En sammanhangsmeny dyker upp.
Välj Öppna med → Skivverktyg.
Klicka i fönstret Skivverktyg på ISO-filen, klikca sedan på ikonen Bränn i verktygsraden. Ett blad Bränn disk in glider ner från verktygsraden.
Sätt i en tom, skrivbar skiva.
Klicka på Bränn. När bränningen är klar matar datorn ut skivan som nu är klar att använda.
4.3. Bränna skivor under Linux
4.3.1. Bränna skivor på GNOME-skrivbordet
CD/DVD-skapare är ett diskbrännarprogram som är integrerat med GNOME-skrivbordet.
Högerklicka på ISO-avbildsfilen som du hämtat. Dialogrutan Bränn till skiva dyker upp.
Klicka på knappen Skriv. CD/DVD-skaparen ber dig mata in skivan, och bränner sedan avbildsfilen till skivan.
4.3.2. Bränna skivor med K3b
K3b är standardprogrammet för att bränna skivor för KDE-skrivbordet.
Klicka på Sätt igång programstartare → Program → Multimedia → CD- & DVD-bränning för att starta K3b.
Klicka på Verktyg → Bränn CD-avbild för att bränna en CD, eller Verktyg → Bränn DVD-ISO-avbild för att bränna en DVD. Dialogrutan för Bränn CD-avbild eller Bränn Iso1660-avbild till DVD dyker upp.
Använd knappen bredvid rutan Avbild att bränna för att blädra fram ISO-avbildsfilen.
Mata in en tom skiva, klicka sedan på knappen Starta. K3b bränner avbildsfilen till skivan.
4.3.3. Bränna skivor med Brasero
Brasero är ett diskbrännarprogram som ingår i många Linuxdistributioner, på ett antal olika skrivbord.
Starta Brasero.
Klicka på Bränn avbild.
Klicka på Klicka här för att välja en avbild och bläddra fram ISO-avbildsfilen du hämtade.
Mata in en tom skiva, klicka sedan på knappen Bränn. Brasero bränner avbildsfilen till skivan.
5. Följande steg
För att starta datorn från den DVD eller CD du just skapat:
Mata in DVD:n eller CDROM nr. 1 och stäng sedan av datorn medan skivan fortfarande ligger i enheten.
Starta om datorn. Titta när datorn startarefter ett meddelande som säger att du skall trycka någon viss tangeng för att välja startenhet. Tangenten varierar från dator till dator, men på många system är tangenten som behövs F12, F2, F1, Esc eller Delete. Tryck den nödvändiga tangenten och välj CD- eller DVD-enheten där skivan finns.
Om din dator inte har någon startmeny, och ingen uppstartsskärm för Fedora dyker upp strax efter att datorn startar, kan du behöva ändra datorns startsekvens i dess BIOS. Se dokumentationen som följde med datorn för instruktioner. Detaljerna i denna procedur varierar mycket från dator till dator.
When the Fedora boot screen appears, you can proceed to install Fedora. Refer to the Fedora 13 Installation Quick Start Guide for basic instructions for most desktop and laptop computers, or the Fedora 13 Installation Guide for a full set of installation instructions. Both documents are available from http://docs.fedoraproject.org.
6. Vi behöver din hjälp!
Om du hittar typografiska fel i denna manual eller om du har en idé om hur man kan göra denna manual bättre, vill vi gärna att du hör av dig! Skriv gärna en rapport i Bugzilla: http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/ mot produkten Fedora Documentation.
När du skickar en felrapport, var noga att ange manualens identifierare: readme-burning-isos
Om du har ett förslag på förbättring av dokumentationen så försök att vara så specifik som möjligt när du beskriver det. Om du har hittat ett fel, ta gärna med numret på stycket och lite av den omgivande texten så att vi hittar det lätt.